Din order- & leveranskalender

Brynt vit choklad med apelsinkola

Recept skrivet av
Jimmi Eriksson och Daniel Haynes
  • Jul/Julbord
Julbordets sista tur består av det söta. Bland julens klassiska smaker återfinns apelsin och choklad, två ingredienser i detta recept. Servera julgodiset med en rykande färsk kopp kaffe.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

  • 400 g vit choklad
  • 4 dl grädde
  • 4 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk smör
  • 5 cl cointreau
  • 1 st apelsin
  • flingsalt

Tillbehör

  • Kaffe

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 140 °C
  2. Smält den vita chokladen i ett vattenbad på spisen.
  3. Dra ut ett tunt lager av den smälta vita chokladen på en bakduk och baka i ugnen i 30 minuter.
  4. Kyl chokladen efter bakning i kylen i 1 timme för att sen kunna bryta ner den i mindre bitar.
  5. Riv av zesten från apelsinen med ett zestjärn eller ett rivjärn.
  6. Blanda grädde, socker och sirap i en vid kastrull och koka till 125 °C
  7. Släck karamellen med Cointreau och låt svalna några minuter i kastrullen. Tillsätt sedan smör och apelsinzesten och rör om.
  8. Häll ut kolan i en form och låt svalna i rumstemperatur i ca 1 timme.
  9. När kolan har satt sig, bryt av bitar med en sked eller rulla små kulor utav den.
  10. Bygg sedan små godismackor med vitchokladsbitarna och kolakulorna.
  11. Garnera med flingsalt vid servering.

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader