Din order- & leveranskalender

Kunskap

Fakta om kultursorterna

  • Bakat
Här berättar vi mer om kulturgrödorna enkorn, emmer, dinkel och nakenhavre. Hela korn av alla sädesslagen passar utmärkt att koka och äta som ett alternativ till ris, bulgur eller couscous och även i sallader, efterrätter och liknande.

Enkorn

Enkorn är vetets urmoder och började odlas i Mellanöstern för cirka 10 000 år sedan. Enkorn har bara en kärna i varje ax, därav namnet. Mjölet är gulaktigt eftersom det innehåller karotenoider som är en antioxidant.

Emmer

Emmer uppstod för ungefär för 8¿000 år sedan genom en korsning mellan enkorn och gräset getöga. Emmer har ungefär samma näringsinnehåll som dinkel.

Dinkel

Dinkel är en korsning mellan emmer och treuddigt borstvete. Det är cirka 5¿000–6¿000 år gammalt. Dinkel kallas även för spelt. Det innehåller mer protein, mineraler och nyttiga fettsyror och har dessutom en fylligare arom än vanligt vetemjöl. Dinkel kan ersätta vete i alla slags bakverk.

Nakenhavre

Nakenhavre har fått sitt namn av att kärnornas skal lossnar under tröskning. Nakenhavre innehåller mer protein än vanligt havre och har dessutom gott om nyttiga fettsyror och E-vitamin.

Att baka med stenmalda sorter

Att baka med gamla sorter som dessutom är stenmalda, innebär oftast att det går åt mindre mjöl än om man bakar med vanligt vetemjöl. Degen ska gärna vara kletig och degar på emmer och enkorn, som har svagt gluten och därför är svåra att forma till ett bröd, behöver bakas i form.

För att inte använda för mycket mjöl och därmed få ett torrt bröd, är ett tips att inte blanda i allt mjöl på en gång. Rör först i en del av mjölet till en gröt som får stå en liten stund och svälla. Tillsätt sedan mera mjöl så att det blir en kladdig deg.

Dinkel är det mjöl som är lättast att ersätta vetemjölet med, men även där gäller ofta mindre kvantiteter.

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader