Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Julbord i vildmarken

I Abisko har Mina Johansson Dahl och Dick Johansson skapat ett fjällhotell som kombinerar naturupplevelser med god mat och det lilla extra. För Martin&Serveras tidning Smakfullt lagade Abisko Mountain Lodge upp ett julbord med inspiration från vildmarken.
Reportaget är från 2017

Tågen rullar förbi på Malmbanan dygnet runt. Bakom knuten far hundspannen förbi. Torneträsks vattenyta är krusig, mörk och kall.

Vid den här tiden på året orkar solen knappt upp över horisonten. Det blir en märklig halvdager som inte påminner om något alls förutom vad det just nu är; midvinter. Vid inflygningen mot Kiruna flygplats sträcker vidderna ut sig åt alla håll. Längs vägen norrut mot Abisko – smal, otäck, olycksdrabbad – går renarna. Alla turister stannar och fotograferar i början. Efter någon mil blir man van.

Abisko – med Lapporten som fondvägg och norrsken i sikte

Där i dalen vid fjällen Nissuntjårro och Tjuonatjåkka ligger Abisko, som med åren kommit att locka folk från hela världen. Kanske är platsens popularitet bara i sin linda. Åtminstone om man ska se till den stadigt växande strömmen turister. Norrskenet lockar människor från Storbritannien, Tyskland, Holland, Sydkorea, Japan och Kina. I Abisko är det närapå norrskensgaranti. Stannar man några dagar under säsongen, och har tur med vädret, är sannolikheten hög att uppleva fenomenet. Fjällens skydd mot stormarna på norska havet bidrar till att skapa ett titthål rakt ut i rymden.

Fjällens skydd mot stormarna på norska havet bidrar till att skapa ett titthål rakt ut i rymden.

Fjällhotellet Abisko Mountain Lodge

Här har makarna Mina Johansson Dahl och Dick Johansson skapat sitt fjällhotell, med inspiration från Alperna. Hon med huvudansvar för hotell och restaurang, och han med huvudansvar för alla vildmarksaktiviteter. De har båda ett långt förflutet i fjällvärlden. Snart har makarna drivit verksamheten i tio år. De tog över ett gammal nedgånget vandrarhem och "rev ut allt", sedan byggde de om och byggde till.

Den som fyllt själen med naturupplevelser kan landa i lobbyn och matsalen, bli serverad fantastisk mat och falla i samspråk med de andra gästerna.

”Vår vision är att det ska vara som ett gamla tiders fjällhotell, fast med guldkant”, säger Mina Johansson Dahl.

På menyn är det vanligtvis tjälknöl på älg, mycket fisk, långkokt högrev, fjällripa och ren. Gärna lokala råvaror. Kökspersonalen är i högsta grad involverad i menyn. Den som kommer på något roligt har fria händer att skapa.
”Vi serverar en trerättersmiddag varje dag och vi försöker hålla så mycket variation som möjligt. Menyn växlar med säsongerna och i takt med årstiderna. Men vi slår inte på någon jättetrumma med vår mat, vi vill snarare överträffa förväntningarna och överraska”, berättar Mina Johansson Dahl.

Alla säsonger har sin gäst

Arbetet med fjällhotellet har präglats av både lust och slit. På sommaren kommer gästerna på genomresa mot Lofoten, allt fler stannar för att vandra. Norrskenet lockar under senhöst och vinter. Skidsäsongen kommer igång i mars.

”Här ändrar sig säsongerna hela tiden, så det är många olika typer av människor som kommer hit, alla med sina olika intressen och behov. Vi anpassar oss efter det och skapar ofta specialevenemang för olika gästgrupper. Vi samarbetar med många andra entreprenörer i Abisko och kan åstadkomma det mesta. En ostronbar på en fjälltopp till exempel. Många gäster har börjat komma tillbaka år efter år och har blivit som våra kompisar. Vi har lyxproblemet att vi inte har tid att ha semester längre, men det har varit många år av hårt arbete för att komma så här långt”, avslutar Mina Johansson Dahl.

Nyfiken på Abisko Mountain Lodge? Läs mer här.

Makarna Mina Johansson Dahl och Dick Johansson, som äger och driver Abisko Mountain Lodge, här tillsammans med några av de uppskattade hotellhundarna.

Mer jul

Inspiration

Allt för julen

En efterlängtad jul står för dörren och snart är det dags att duka upp för årets alla julbord. Här hittar du tips, recept, kampanjer och inspiration inför julen 2022. Allt du behöver för att ge dina gäster en riktigt god jul.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.