Din order- & leveranskalender
Välj datum för inventering/prisberäkning

Är du Årets Kock 2018? I dag släpper vi all information som ni kockar behöver för att kunna ansöka

Inspiration

Finalen av Årets Kock 2017

Torsdagen den 2 februari 2017 gjorde åtta kockar upp på Malmö Arena om den eftertraktade titeln Årets Kock 2017 i det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning.
Inspiration

Vad betyder det att vinna Årets Kock?

Att vinna Årets Kock är en dörröppnare både i arbetslivet och på det personliga planet. Tävlingen både skapar och utbildar Sveriges främsta kockar. Och kockarna skapar i sin tur några av Sveriges bästa restauranger.
Årets Kock, SM i professionell matlagning, som vi på Martin & Servera är med och stöttar, har 35-årsjubileum i år. I samband med detta höjs kraven på de tävlande kockarna. Antalet tävlingsmoment kommer att utökas och kockarna bedöms i både hantverksskicklighet som tävlingsrätt och teoretisk kunskap. Årets tävling ser därmed ut att bli tuffare än någonsin!

Klara för final i Årets Kock 2018

  • David Lundqvist, Grand Hôtel Saltsjöbaden, Saltsjöbaden
  • Ludwig Tjörnemo, Operakällaren, Stockholm
  • Martin Moses, SK Mat & Människor, Göteborg
  • Peter J Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Malmö
  • Lars Niklasson, Lilla Ego, Stockholm
  • Jonas Alvin, Stångs magasin, Linköping
  • Anders Johnsson, Rejmes Restaurang
  • Magnus Persson, Stureplansgruppen

Det sker en hel del förändringar i Årets Kock jämfört med tidigare år.

 

”Målsättningen är att hitta den främsta kocken med bredaste kunskapen. Vår förhoppning är att årets upplägg ska tilltala även kockar som inte tidigare sökt sig till tävlingen”, säger Andreas Stenberg, VD Årets Kock.

Bland de största förändringarna är att det finns mer frihet i ansökan och att det inte finns en begränsning till endast huvudrätt som tidigare år.

”Vi har även adderat tävlingsmoment som inte kan förberedas eller tränas på för att verkligen sätta kockarnas kunskap och hantverksskicklighet på prov”, säger Andreas.

Såhär går det till

Anmälan

  • För att tävla måste man fylla 23 år under 2018, vara svensk medborgare och professionellt verksam kock.
  • Anmälan är öppen till den 20 maj.
  • I ansökan skickas recept och bild på valfri för-, mellan- eller huvudrätt in, beräknat på 6 portioner. Rätten kan serveras kall eller varm.
  • De sökande får svara på en del frågor kopplade till sitt yrkesliv.
  • Inskickade bidrag bedöms helt anonymt.

Kvalificeringstävling

  • 19-20 juni 2018.
  • 32 kockar går vidare till kvalificeringstävlingen.
  • Vilka som gått vidare till kvalificeringstävlingen meddelas den 29 maj 2018.
  • Arrangeras på Stockholms Hotell- och Restaurangskola.
  • De tävlande lagar upp sitt inskickade bidrag samt även en huvudrätt baserad på en råvarukorg med okänt innehåll och visar prov på kunskap inom teori och handlag i olika tävlingsmoment.
  • 8 kockar går vidare till finalen.

Final

  • 28-29 september 2018.
  • Arrangeras i Kungl. Tennishallen, i Stockholm.
  • Pris: titel Årets Kock 2018 och ära samt en prissumma om 250 000 kronor till att vidareutveckla sig inom gastronomi.


Läs mer på www.aretskock.se
Lycka till!

Publicerad 2018-02-01
Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader