Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Kunskap

Teets historia i korthet

Möt Håkan Kjellström – grundare av Tekompaniet

Håkan Kjellström startade Tekompaniet år 2000. Han hade då rest mycket i bland annat Asien och hittade teprodukter med hög kvalitet som saknades i Sverige. Sedan bolagets start reser Håkan två till fyra gånger om året till Indien och Sri Lanka för att besöka producenter och leverantörer. Allt för att säkerställa kvaliteten för de varumärken som importeras till Sverige.

Håkans favoritte
"Mitt absoluta favoritte är ett svart fylligt te från Sikkims enda lilla teplantage uppe i bergen i norra Indien. Men mer lättillgängligt är ett svart neutralt te från Dilmah. Ett te som inte är smaksatt passar ofta jättebra till många olika typer av maträtter – eller bara som uppvärmning en ruggig vinterkväll."

I teskolans första del går vi på djupet i teets historia. Enligt historierna har det druckits te i Kina under nästan 5 000 år och det upptäcktes av den kinesiske kejsaren Sheng Nung.

Runt 1300–1500 utvecklades teceremonin i Japan. Först under mitten av 1500-talet nådde teet Europa via köpmän från Venedig. Teet kom till England runt 1650 och kom att drickas i hovkretsar i societetens övre skikt och efter en tid även i städernas kaffehus. Det blev snabbt en populär dryck.

Det första teet som importerades till Europa var grönt te från Kina. Under 1800-talet började även Lankesiska och Indiska teer importeras. Det färska gröna teet var dock svårt att frakta eftersom det ofta möglade. Därför utvecklades processen att torka och fermentera/oxidera teet.

Engelsmännen

Teproduktionen i världen har i mångt och mycket styrts och spridits av engelsmännen. När de inte längre fick köpa te i Kina på 1830-talet så smugglade de teplantor till Indien och Sri Lanka. När dessa länder blev självständiga efter andra världskriget och började nationalisera sina plantage så flyttade engelsmännen en stor del av produktionen till Östafrika. Idag är de största teproducenterna Kina, Indien, Sri Lanka och Kenya.

Tebjudningen som startade ett krig

Den 10 maj 1773 beslöt det brittiska parlamentet att rädda det Ostindiska kompaniet från konkurs genom att låta dem exportera stora mängder te till kolonierna i Nordamerika utan att betala de vanliga avgifterna som skatt och tull. Med hjälp av dessa fördelar kunde det Ostindiska kompaniet få monopol på tehandeln. Det var inte första gången som kolonierna missgynnades av det Brittiska parlamentets lagar och regler. Detta beslut blev droppen som fick bägaren att rinna över. I den kyliga natten 16 december 1773 inträffade det som idag kallas för Boston Tea Party. I skydd av mörkret smög sig kolonister utklädda till indianer ombord på tre av Ostindiska kompaniets skepp som låg för ankar i Bostons hamn. Där kastade de te värt tusentals pund överbord. Ett kränkt brittiskt parlament vidtog kraftiga motåtgärder vilket var ett av startskotten för amerikanska frihetskriget (1775–83).

Afternoon Tea

Hertiginnan av Belford anses ha skapat den brittiska seden med afternoon tea, även kallat eftermiddagste, omkring 1840. Hon brukade känna sig hungrig timmarna mellan klockan tre och fem och införde därför seden att ta en kopp te med små tilltugg för att stilla sin hunger.

Iste

Iste är inte något nytt påfund. Britten Richard Blechynden "upptäckte" iste 1904, då han utan större framgång försökte sälja hett te under en värmebölja. Han kom då på att han kunde lägga en bit is i varje tekopp, och affärerna blomstrade.

Teet i Sverige

Teet kom till Sverige i slutet av 1600-talet men blev aldrig lika populärt som kaffet. Istället användes teet som handelsvara. Te var dyrt och dracks främst av välbärgade. Idag dricker många te även om vi fortfarande är ett kaffedrickande land. Intresset och kunskapen för kvalitetste ökar kontinuerligt i Sverige och även efterfrågan på en godare kopp te.

Historiska tesorter

Om du vill erbjuda dina gäster ett te som går 5000 år tillbaka i tiden så ska du välja ett grönt, neutralt, ej smaksatt te. 

Det te som det dricks mest av i världen är Earl Grey som uppkom efter brittiska premiärministern Charles Grey på 1850-talet. Han la Bergamott i sitt svarta te.

Våra tips på historiska teer

Grönt te Pure Green 100x1,5g
281550, DILMAH, Sri Lanka
{{jmfprisString}}/styck (st) {{jmfPrisDeladString}}/styck (st)
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Hållbara Val
Grönt te Ceylon lösvikt 500g
365056, TEKOMPANIET, Sri Lanka
{{jmfprisString}}/kilogram (kg) {{jmfPrisDeladString}}/kilogram (kg)
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • EU-ekologiskt
  • Fairtrade
Earl Grey svart te 100x2g
534917, DILMAH, Sri Lanka
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Hållbara Val
Earl Grey svart te 16x2g
542811, FOUR O CLOCK, Canada
{{jmfprisString}}/kilogram (kg) {{jmfPrisDeladString}}/kilogram (kg)
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • EU-ekologiskt
  • Fairtrade

Läs mer i avsnitt två av teskolan

Kunskap

Tebusken Camellia Sinensis

Tebusken, som egentligen är ett träd, är en art i familjen teväxter. Den är nära släkt med Kamelian. Bladen är styva, blanka och spetsiga och blommorna liknar smörblommor. Tebusken behöver en sur, sandig och väldränerad jord och ett varmt fuktigt klimat med jämnt fördelad nederbörd.

Läs mer om dryck

Kunskap

Teskola

I åtta delar kommer du att få lära dig mer om te och tedrickande. Vi tar hjälp av vår leverantör Tekompaniet som har mångårig erfarenhet av att importera te och hålla i utbildningar om te.
Kunskap

Goda drycker för alla tillfällen

I vårt dryckessortiment hittar du spännande drycker för olika tillfällen. Vi har ett gediget grundutbud och erbjuder många nyheter – allt för att ha ett både brett och djupt sortiment som passar alla typer av restaurangverksamheter.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.