Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Kunskap

Tillverkning av svart te

Darjeeling, även kallat "teernas champagne"

Storleken har ingen betydelse!

Tebladens storlek har ingenting med kvalitet att göra. Små teblad ger ett kraftigare mer smakrikt och färgstarkt te medan grövre, större teblad ger ett mildare te med mindre intensitet i smaken och en ljusare färg på drycken.

Två svarta teer att känna till

Pu-erh är det enda teet som odlas för att lagras. Ursprunget är Kina. Pu-erh har en jordig och robust smak som kommer av den speciella förädlingsprocessen, där teet fortsätter att oxidera under lagringen.

Darjeeling, även kallat "teernas champagne", kommer från regionen Darjeeling i norra Indien. Det odlas på hög höjd i Himalaya och är ett lätt och aromatiskt te. 

Det finns tre huvudtyper av te: svart, oolong och grönt. Alla framställs av Camellia Sinensis. Det är förädlingen av bladen som ger det färdiga teet dess typiska smak, arom och färg. Här får du lära dig mer om de metoder som används i Sri Lanka vid förädling av svart te. Att det gäller Sri Lanka är viktigt att poängtera, eftersom olika länder och kulturer har lite olika förädlingsprocesser för te.

Det tar cirka ett dygn från det att tebladen plockas tills de är processade och förpackade, färdiga att bryggas och avnjutas. Det är en helt naturlig process utan inslag av kemikalier.

Torkning

Först ska tebladen torkas. De nyplockade bladen läggs i speciella tråg där de lufttorkas. När vattnet avdunstar rullar bladen ihop sig till hårda klumpar. Bladen är fortfarande gröna men förlorar i processen 40 % av sitt vatten. Denna process tar cirka 14–16 timmar.

Valsning/rullning

Efter torkningen är det dags för valsning, eller rullning som det också kallas. Processen gör att tebladens cellväggar brister och samtidigt frigörs oljor och enzymer, produkter som ska bort. Under denna process, som sker maskinellt, frigörs även smakämnena. Det finns exklusiva teer som rullas för hand.

Fermentering/oxidering

Det tredje steget är fermenteringen. Den sker i en sval och fuktig miljö och tar ungefär fyra timmar. Efter att ha genomgått denna behandling är tebladen kopparbruna.

Bränning

Det sista steget är bränningen. Nu hettas teet upp till cirka 150°C. Detta tar cirka 20–30 minuter och gör att tebladen blir svarta. Under denna behandling avstannar fermenteringen. Därefter sorteras allt efter bladstorlek. Efter bränningen och sorteringen är teet färdigt att packas och säljas.

Läs mer i avsnitt fyra av teskolan

Kunskap

Förädling av grönt te och oolongte

I det förra avsnittet av teskolan berättade vi hur svart te blir till. Här får du lära dig mer om andra tesorter och vad som skiljer dem åt i förädlingsprocessen.

Läs mer

Kunskap

Teskola

I åtta delar kommer du att få lära dig mer om te och tedrickande. Vi tar hjälp av vår leverantör Tekompaniet som har mångårig erfarenhet av att importera te och hålla i utbildningar om te.
Kunskap

Goda drycker för alla tillfällen

I vårt dryckessortiment hittar du spännande drycker för olika tillfällen. Vi har ett gediget grundutbud och erbjuder många nyheter – allt för att ha ett både brett och djupt sortiment som passar alla typer av restaurangverksamheter.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.