Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Lagkrav på återanvändbara muggar och matlådor för take away
Kunskap

Lagkrav på återanvändbara muggar och matlådor för take away

Från den 1 januari 2024 måste restauranger, kaféer och andra serveringsställen som erbjuder sina kunder mat och dryck i muggar och matlådor för engångsbruk också erbjuda flergångsalternativ.  Läs mer om vad det betyder och vad det ställer för krav på din verksamhet.

Vilka berörs?

Alla restauranger, caféer eller andra verksamheter som säljer mer än 150 maträtter eller drycker i engångsförpackning eller engångsmugg per dag berörs av de nya lagkraven.
 

Vilka berörs inte?

Du som säljer färre än 150 maträtter eller drycker i låda eller mugg berörs inte. Du som använder engångslådor eller muggar som helt består av papper eller kartong, och som heller inte har belagts med tunt plastskikt på insidan, berörs inte.
 

Vilka är lagkraven?

Du som ansvarar för en restaurang, ett café eller annat serveringsställe som säljer mer än 150 måltider eller drycker i engångsförpackning till take away-kunder ska:
 
  • ge dina gäster möjligheten att köpa måltider och drycker i återanvändbara lådor/muggar
  • se till att dessa förpackningar kan användas just flera gånger – det ställer krav på en affärsmodell som också omfattar insamling, rengöring och återanvändning
  • informera om varför det är bra med minskad förbrukning av engångsartiklar
 

Naturvårdsverkets webbsida finns information om som
du kan använda som information till dina gärster.

Läs också

Sortiment

Om plast och engångssortiment

Bra materialval i engångsartiklar är viktigt för alla typer av restaurangverksamheter. Plast är ett bra material på många sätt och vis, men vi behöver använda plast smartare. Hur plasten produceras, konsumeras och hanteras är ofta orsak till problem. För att underlätta dina val kring engångsartiklar och informera om material har vi på denna sida samlat information samt en länk till vår plastguide.
Hållbarhet

Vi minskar användningen av plast

Martin & Servera arbetar för att minska användningen av plast i sortiment och förpackningar. Vi har en policy som styr sortimentet mot alternativa material och nya förpackningslösningar.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.