Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Information om GS1-standard, Dabas och Validoo

Martin & Servera Restauranghandel använder GS1-standard för inhämtning av artikelinformation. Med GS1-standarden får säljare och köpare ett standardiserat sätt för att utbyta digital artikelinformation – både på den lokala och globala marknaden.

Martin & Servera arbetar med systematiserade flöden för artikeldata och underlättar därmed för dig som leverantör. Det skapar förutsättningar för bättre datakvalitet genom hela värdekedjan. Med bredare och säkrare artikeldata blir vi mer träffsäkra i erbjudandet till våra kunder och gör det enklare för dem att navigera.

GS1 – gemensam standard för bättre samarbete

Med GS1-standarden får säljare och köpare ett standardiserat sätt för att utbyta digital artikelinformation – både på den lokala och globala marknaden. Effekten av att alla följer samma spelregler blir ett korrekt, konsekvent och effektivt informationsflöde.

Om du vill läsa mer, se GS1:s webbplats.
Svenskahttps://gs1.se/
Internationellahttps://www.gs1.org/

Publicera artikelinformation till Martin & Servera via Dabas eller Validoo

Du som leverantör till Martin & Servera Restauranghandel behöver välja om du skickar artikelinformation direkt från Dabas eller Validoo. Vi har valt att koppla oss mot båda datakällorna vilket innebär att du som leverantör måste välja via vilken databas som du publicerar din artikelinformation till oss.

Även all uppdatering på befintlig artikel behöver ske via Dabas eller Validoo.

Om du som leverantör inte följer GS1-standarden idag och inte är ansluten till en databas för artikelinformation finns det möjlighet att skicka in VCD via en uppdaterad Excelmall fram till dess att du är ansluten.

Kompletterande artikelinformation som är unik mellan leverantör och Martin & Servera Restauranghandel, samt prisinformation, skickas via Martin & Serveras leverantörsportal.

Frågor och svar om GS1 och de nya arbetssätten  

Behöver jag som leverantör göra någonting för att ni på Martin & Servera ska få den artikelinformation vi lägger in i Dabas eller Validoo?  

Vi hämtar automatiskt hem information när du som leverantör har lagt upp en ny eller uppdaterat en artikel. Det du behöver göra är att adressera oss som mottagare per artikel så att vårt system kan läsa in. Vårt mottagar- GLN av artikelinformation är 7381034999991.

Ett undantag är att kompletterande artikelinformation, information utanför standard, ska skickas in via Martin & Serveras leverantörsportal. Se även svar under fråga nedan: Vad betyder kompletterande artikelinformation?  

Om jag som leverantör redan finns i antingen Dabas eller Validoo idag och har samtliga av mina artiklar i det systemet, vad gör jag då? 

Bra! Då behöver du inte göra någonting. Vi på Martin & Servera kommer att se vilken databas du har dina artiklar i och notera den som din valda databas. Det är viktigt att du fortsatt lägger upp de artiklar du vill publicera till Martin & Servera i den databasen och att du kontaktar oss om du planerar att byta. 

Vad gör jag om jag har mina artiklar i både Dabas och Validoo?  

Då vill vi att du väljer vilken av dessa två databaser som du vill att vi ska hämta din artikelinformation från och sedan meddela oss det. Du behöver säkerställa att samtliga av dina artiklar som du vill att vi ska ha tillgång till finns i den valda databasen. För oss är detta mycket viktigt, om du inte anger en datakälla kommer vi att hämta från båda och så skapas det dubbletter för artiklarna i vårt system. Du meddelar oss vilken databas du har valt genom att mejla vilken leverantör det avser samt vald databas till artikeldata@martinservera.se 

Vad gör jag om jag idag använder något annat certifierat inmatningssystem, t ex Prevas eller Exder? 

Det går bra, du måste då bara säkerställa att du skickar den informationen vidare in i Validoo 

Vad gör jag om jag inte är ansluten till GS1 och ska skicka mina VCD via Excel? 

Det är viktigt att du går in på Martin & Serveras hemsida och hämtar en uppdaterad mall för VCD. Den nya mallen finns tillgänglig från 17 januari 2022. OBS! Om du har använt den tidigare mallen kommer den inte att fungera. Vi vill också uppmärksamma dig på att Martin & Servera vill att alla våra leverantörer ansluter till GS1-standarden för att vi ska kunna skapa en säkerhet genom hela varukedjan och bli mer tidseffektiva. Vi ser att det i takt med digitaliseringen, där allt fler människor handlar online, läggs större krav på bättre och bredare data om produkter. Det är först när vi får hela vårt sortiment genom detta flöde som vi kommer få den effekten fullt ut.  

Vad kostar det mig som leverantör att ansluta sig till Validoo/Dabas? 

Kostnaden är beroende på vilket inmatningssystem du använder dig av. Kontakta Validoo, Dabas eller något annat GS1-certifierat system som finns på marknaden.  

Hur fungerar det för mig som är leverantör i utlandet?  

GS1-standarden är global och oavsett var i världen du befinner dig kan du söka upp din lokala organisation och ansluta dig. Vi kan hämta artikeldata från hela världen.  

Vad betyder kompletterande artikelinformation?  

Kompletterande artikelinformation innebär sådan information som vi tidigare krävt in via vårt VCD men som inte finns i standarden. Antingen att det är något i just vår leverantörs- eller kundrelation som avviker eller så kan det röra sig om uppgifter som inte går att skicka in via standarden. Exempel på sådan information är olika attribut som inte finns i standarden, detta gäller främst för restaurangutrustning. Annan information som inte kommer via standarden är prisinformation som listpris, olika produktstöd och marknadsrabatter. Vi kommer att meddela er via autogenererade mail samt direkt i leverantörsportalen när vi önskar kompletterande artikelinformation från er.

Vi kommer att göra en uppdatering som påverkar flera av våra artiklar, hur gör jag då?  

Samtliga uppdateringar på befintlig artikel ska skickas via er prioriterade datakälla, Dabas eller Validoo, med Martin & Servera som mottagare. Alternativt via Excelmall om ni ännu ej är anslutna till ett GS1-certifierat inmatningssystem.

Om ni genomför en uppdatering som berör en större mängd av artiklarna i erat sortiment hos oss får ni gärna meddela er kontaktperson om det så att vi kan förbereda för en sammanhållen uppdatering.

Vad är Martin & Serveras leverantörsportal?  

Leverantörsportalen är vår gemensamma plattform för utbyte av information mellan oss och våra leverantörer. De allra flesta av Martin & Serveras leverantörer använder redan leverantörsportalen. Har du ännu inte registrerat dig ser vi gärna att du gör det så snart som möjligt. Du ska ha mottagit en inbjudan från oss när vi inledde vårt samarbete. När du har registrerat dig och lagt in en huvudkontakt administrerar du själv enkelt kontaktuppgifterna och kan lägga till flera användare. Vänligen kontakta din inköpskoordinator om du har frågor eller saknar din inbjudan till portalen.  

Vad gäller för bilder?  

Produktbilder skickas fortsatt in som tidigare till productimages@martinservera.se. Dock vill vi att du som leverantör framöver märker dina bilder med artikelns bas-GTIN följt av uppgiftslämnar-GLN istället för Martin & Serveras artikelnummer som tidigare.  

Var vänder jag mig om jag har frågor om GS1-standarden eller inmatningssystem?  

Du kan såklart alltid kontakta oss på Martin & Servera. I frågor om artikelinformation når du oss enklast på artikeldata@martinservera.se. Men GS1 har också själva en väl upparbetad kundservice, tel: 08-50 10 10 10, som finns till hands för att svara på frågor kring standarden, inmatningssystem med mera. För lokal support utanför Sverige, se GS1:s globala webbplats: https://www.gs1.org/ 

Läs också

För leverantör

Kontaktpersoner på sortiment och inköp

Här hittar du som är leverantör till Martin & Servera kontaktuppgifter till chefer och koordinatorer på Sortiment & Inköp.
För leverantör

Produktbilder, marknadsbudskap och säkerhetsdatablad

För dig som leverantör är bra produktinformation och artikelbilder hos Martin & Servera en förutsättning för listning samt försäljningNär du har skickat in en artikel via Dabas, Validoo eller Excel VCD med oss som mottagare är det dags att skicka in produktbild. 

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.