Din order- & leveranskalender
Välj datum för inventering/prisberäkning

Utmaningen – Martin & Serveras hållbarhetstävling

Inspiration

Härryda kommun mot nya mål för minskat svinn

Temat för Martin & Servera tävling Utmaningen 2018 var Minska matsvinnet. Årets tävling genomfördes i två tävlingsklasser, en för verksamheter i privat sektor, en för verksamheter i offentlig sektor. Vinnaren i den offentliga klassen blev Härryda kommun. Möt Anna Löfgren Adén, miljöutvecklare för måltidsservice på kommunen, som inspirerar i svinnfrågan.
Inspiration

Bryggerikrogen prisas för sitt arbete med minskat svinn på julbordet

I årets upplaga av Utmaningen tog Bryggerikrogen i Nora hem förstaplatsen i den privata klassen. Temat för Utmaningen 2018 var Minska matsvinnet. Utmaningen genomfördes i två tävlingsklasser, en för verksamheter i privat sektor och en för verksamheter i offentlig sektor. Erik Lindeberg är köksmästare och delägare på Bryggerikrogen. Han berättar om hur de arbetar med svinn både på julbordet och i den dagliga verksamheten.
Sedan 2011 har vi varje år anordnat en tävling för våra kunder och leverantörer. Genom den vill vi lyfta viktiga frågor inom hållbarhet och ansvar samt inspirera till förbättringar. Tidigare tävlingar har rört frågor som mångfald, vegetarisk mat och minskat matsvinn.

Varför tävla i hållbarhet?

Varför krävs det egentligen en tävling för att uppmärksamma dessa viktiga frågor? Vi tycker att det är ett effektivt och roligt sätt att få fler att engagera sig.

Utmaningen 2019 - Öka eko

Vi på Martin & Servera har satt långsiktiga mål för försäljningen av ekologiska och miljömärkta produkter. År 2020 ska kunderna i offentlig måltidsverksamhet nå en andel eko och miljömärkt på 40 procent. Nu ligger andelen på 32 procent. Målet för den privata restaurangmarknaden är satt till 15 procent, och där har vi nått 12 procent.

Nu utmanar Martin & Servera branschen att fortsätta öka inköpen av ekologiska och miljömärkta produkter. Hjälp oss att minska den negativa miljöpåverkan som livsmedelsproduktion för med sig. Sätt ett eget mål och följ upp. Vad kan ni göra för att hjälpa era kunder att göra hållbara val? Tillsammans gör vi skillnad.

Så här går tävlingen till

Ni skapar ett tävlingsbidrag i form av en beskrivning av vad ni gjort för att öka användningen av ekologiska och miljömärkta produkter och hur det gått. Tävlingsbidraget kan bestå av text, bilder, film och skickas in via e-post senast den 15 februari.

En jury bestående av Martin & Serveras kommunikationsdirektör Kristina Ossmark, hållbarhetsdirektör AnnaLena Norrman och informationschef Christina Gezelius studerar och bedömer alla inkomna tävlingsbidrag. Juryn tittar på syfte, kreativitet, ambition och utfall. Det är också bra åtgärderna kan inspirera andra kök och matsalar att göra samma sak.

Vinnarna koras under mars 2019 hos Martin & Servera i Stockholm. Vinnare av varje tävlingsklass vinner 25 000 kr att användas för fortsatt hållbarhetsarbete.

Nu ökar vi eko tillsammans!

Anmälan

Anmälan stängdes den 31 januari 2019.Vi önskar alla tävlande lycka till!

Tidigare tävlingar och vinnare

2011 - Miljöarbete

I den första tävlingen utmanade vi leverantörer i miljöarbete. Då vann SIA-Glass.

2012 - Socialt arbete

Leverantörerna utmanades igen och då ville vi veta hur de arbetade för ansvarsfullt ansvarstagande. Segers Fabriker tog hem förstapriset.

2013 - Minska matsvinnet

Nu utmanade vi kunderna för första gången och ville se hur de arbetade för minskatt matsvinn. Junibacken tog hem tävlingsklassen för restauranger och Nytorpsskolan i Rönninge vann klassen för verksamheter i offentlig regi.

2014 - Öka eko!

Kunder och leverantörer utmanades att öka sin andel ekologiskt. Vinnare i leverantörsklassen blev Tage Lindblom AB. Bland kunderna vann Konditori Genuin i Järna och Taxinge Förskola i Nykvarn.

2015 - Vad innebär mångfald i er verksamhet?

Vi utmanade restauranger och leverantörer i ökad mångfald. Korshags Food vann leverantörsklassen och Högskolerestauranger tog hem priset i restaurangklassen.

2016 - Våga vego

Utmaningen fokuserade på området vegetarisk mat på restaurang. Vinnarna blev Gotthards krog i Umeå.

2017 - Hållbara idéer

Utmaningen 2017 handlade om hållbara idéer som förändrar och driver hållbar utveckling för branschen. Vinnarna blev K-märkt, Josefinaskolan och Atria.

2018 – Minska svinnet

Svinn är en viktig fråga i restaurangbranschens alla led och en självklar prioritering i Martin & Serveras eget hållbarhetsarbete. Det är något vi arbetar med varje dag. Att minska svinnet är en gemensam utmaning i branschen och vi måste arbeta tillsammans för att lyckas. Därför handlade Utmaningen 2018 om att minska svinnet.
Måltidsservice i Härryda Kommun tog hem vinsten i klassen kök inom vård, skola och omsorg. Bryggerikrogen i Nora tog förstaplatsen i klassen hotell, restaurang och café.
Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader