Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Kunskap

Gjutjärn - Kökets gamla trotjänare

I takt med att masugnarna utvecklades i Sverige under sen medeltid blev gjutjärnet allt vanligare i vårt land. Gjutjärnets kolhalt ligger på 2-4 % och leder hög värme bra under lång tid vilket är idealiskt för viss typ av matlagning. Dennis Hansson arbetar med samordning av egna märkesvaror på Martin & Servera och är utbildad kock. Här ger han sina råd om hur materialet bör behandlas.

Egenskaper

”Det finns många fördelar med köksutrustning av gjutjärn. Det är sällan en dyr investering med tanke på dess långa livslängd. Om man sköter sina pannor och grytor rätt kan de hålla i många år medan deras rostfria motsvarigheter brukar ge upp betydligt tidigare”, säger Dennis Hansson.  

När gjutjärnet hettas upp fördelas värmen jämnt över botten och kanter och stannar kvar länge vilket ger maten en enhetlig tillagning och kan spara energikost­nader i köket. 


”Gjutjärnsutrustning saknar kemikalisk beläggning vilket ger både människor och miljö en hälsosammare påverkan till skillnad från exempelvis ytbehandlade redskap. Pannor och grytor kan användas på alla typer av spisar, i ugnar och till och med ställas på grillgallret. Dessutom har de en förmåga att bli bättre med tiden, som en gammal trogen vän”, säger Dennis. 


Han föreslår också att man har flera pannor i olika tjocklekar. En tjockare botten ger jämnare värme medan en tunnare är lättare och blir snabbare varm.

 

Ministekpanna gjutjärn 130mm
746289, SKEPPSHULT
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Stekpanna gjutjärn 200mm
932756, RONNEBY BRUK
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Stekpanna gjutjärn 240mm
942359, RONNEBY BRUK
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Stekpanna gjutjärn D160mm
893198, RONNEBY BRUK
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Stekpanna gjutjärn D240mm
893149, RONNEBY BRUK
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Stekpanna gjutjärn D280mm
893131, RONNEBY BRUK
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Stekpanna gjutjärn D360mm
893123, RONNEBY BRUK
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Stekpanna gjutjärn ultra 240mm
833665, ULTRA LIGHT ORI
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Stekpanna gjutjärn ultra 280mm
899773, RONNEBY BRUK
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Casino kaffesked 134mm
932459, WMF
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Fondueset gjutjärn
836486, RONNEBY BRUK
{{jmfprisString}}/styck (st) {{jmfPrisDeladString}}/styck (st)
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Form gjutjärn med handtag 190mm
981035, UTOPIA
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Grillpanna gjutjärn 250mm
893164, RONNEBY BRUK
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Grillpanna gjutjärn 280mm
888131, RONNEBY BRUK
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Gryta gjutjärn carronde vit fyrkantig 3L
903229, CHASSEUR
{{jmfprisString}}/styck (st) {{jmfPrisDeladString}}/styck (st)
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Gryta gjutjärn med lock 5,5L
928044, RONNEBY BRUK
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Gryta gjutjärn med lock D250mm 3L
893214, RONNEBY BRUK
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Gryta gjutjärn rund mattsvart 240mm 4,5L
889238, AGNELLI
{{jmfprisString}}/styck (st) {{jmfPrisDeladString}}/styck (st)
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Gryta gjutjärn rund mattsvart 280mm 6,7L
889071, AGNELLI
{{jmfprisString}}/styck (st) {{jmfPrisDeladString}}/styck (st)
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Stekpanna gjutjärn 240mm
942359, RONNEBY BRUK
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk

Vilken fett till pannan?

Somliga anser att man inte bör använda vegetabilisk olja då det kan ge en klibbig yta i pannan. Andra menar att grisfett är bäst och genom att steka bacon eller korv på låg värme smörjer man järnet bra. Dennis själv använder i princip alltid rapsolja eftersom det klarar höga temperaturer under lång tid.

 

"Pannor och grytor kan användas på alla typer av spisar, i ugnar och till och med ställas på grillgallret. Dessutom har de en förmåga att bli bättre med tiden, som en gammal trogen vän."

Dennis Hansson

Bränna in

De flesta nya gjutjärnsprodukter man köper idag är redan inbrända och går att börja laga mat i direkt. Men en panna kan aldrig få för mycket fettbehandling och många kockar rekommenderar därför att man gör en egen inbränning efter inköpet och sedan regelbundet allt eftersom den används.

  • Se till att pannan eller grytan är helt ren.
  • Häll i lite matolja eller fett och arbeta in det i materialet med en tygbit.
  • Hetta upp pannan till hög värme på en spisplatta eller i ugnen.
  • När järnet sugit åt sig fettet upprepas processen tills materialet är mättat.
  • Torka bort överflödigt fett med en pappersservett.

Rengöring

Gjutjärnet bör inte diskas med diskmedel, såvida den inte blivit ordentligt inbränd under lång tid och självklart ska den inte köras i diskmaskin. Daglig rengöring görs enklast under varmt vatten med en diskborste medan pannan fortfarande är någorlunda varm. Sänk dock aldrig ner en het panna i kallt vatten eftersom gjutjärnet då kan bukta sig.

 

Låt pannan torka ut på en uppvärmd platta. Avsluta med att smörja in den med lite matolja. Kom ihåg att inte lämna matrester eller vatten i utrustning av gjutjärn eftersom det då finns en risk att materialet börjar rosta.

 

Behövs en grovrengöring täcks botten med grovsalt och hettas upp på hög värme i ca 15-20 minuter. Efteråt skrubbas pannan med den mjuka sidan av en disksvamp och bränns in på nytt.

Läs mer

Kunskap

Restaurangutrustning

Vi erbjuder ett brett sortiment inom restaurangutrustning för kök och matsal. Våra specialister hjälper dig med alla de praktiska beslut som tas när du inreder, väljer utensilier, bygger om eller bygger nytt. Vi hjälper dig också med serviceavtal och support, så att din utrustning får en lång livslängd.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.