Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Martin & Servera och Beefarm i samarbete för att öka surret från bin i halländska rapsfält

Martin & Servera och Beefarm i samarbete för att öka surret från bin i halländska rapsfält
En stor del av maten vi äter kommer från växter som måste pollineras, men antalet insekter minskar. Odlingar som raps, fruktträd och grönsaker behöver humlor och bin. Martin & Servera-gruppen samarbetar med Beefarm för att öka surret av bin i halländska rapsfält och på så sätt öka den biologiska mångfalden.

Martin & Servera-gruppen förlänger samarbetet med Beefarm

Sommaren 2023 berättade vi att vi inleder ett samarbete med Beefarm för att öka surret av bin i halländska rapsfält. Nu har resultatet från förra årets projekt kommit.

Kort sammanfattat resulterade projektet i:

  • En tioprocentig ökning av honungsskörden.
  • En rapsskörd på totalt 30 000 kg - en ökning med 26 procent kopplat till den ökade pollineringen.
  • 7 500 kg mer raps, vilket get 2 500 liter svensk rapsolja/biodiesel och 5 000 kg djurfoder.

Med det positiva resultatet i ryggen planerar nu BeeFarm för nästa steg. 2024 är planerna att öka rapsskördarna på fler fält med fler bin för större pollinering, tillsammans med fler biodlare och bönder. I år planerar BeeFarm också att bredda insatserna och odla in blomkanter kring fälten. Det skapar förutsättningar för vilda pollinerande insekter. 
 
- Beefarm arbetar, tillsammans med lokala biodlare och bönder i Halland, för att öka antalet pollinerande bin och insekter. Vi finns mitt i livsmedelskedjan mellan bonde och restauranggäst och vet att den biologiska mångfalden är hotad. Självklart vill vi stötta deras arbete, säger Emelie Hansson, hållbarhetschef på Martin & Servera-gruppen.

Världens matproduktion beroende av pollinering

Projektet startades ur viljan av att försöka tackla problemen med att pollinerande insekter minskar i jordbruket. För att motverka detta ser Beefarm till att biodlares bikupor placeras ut vid bönders rapsfält och följer resultatet genom mätningar av insekter, pollen och skörd.

- Världens matproduktion är beroende av pollinering. På många fält finns det inte tillräckligt med vilda bin och insekter. Bina från bikuporna hjälper till och pollinerar på fälten under tiden då rapsen blommar, säger Andreas Åkesson från Beefarm.

Med fler insekter blir blommorna bättre pollinerade. Det gör att det blir fler rapsfrön och en större skörd för bonden.

- Vi kommer i alla fall att njuta lite extra av binas surrande i sommar. Att vi sen också får egen honung till hösten, det är en härlig bonus, säger Emelie Hansson.
Publicerad2024-03-01

Läs mer om biologisk mångfald

Hållbarhet

Biologisk mångfald

Biologisk mångfald är variationsrikedomen bland djur och växter. Ekosystem är samspelet mellan allt levande och den miljö som finns på en specifik plats.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.