Naturens ekosystem med sina många olika levande organismer förser oss människor med olika nyttor, så kallade ekosystemtjänster. Det låter krångligt, men om vi i stället säger att det handlar om allt från pollinering, rening av vatten, nedbrytning, jordens bördighet, växternas näringsförsörjning och så kallad naturlig biologisk kontroll av odlade grödors skadedjur och sjukdomar.
Fördelarna med större biologisk mångfald i jordbruket är att grödorna skyddas bättre från skadliga insekter, pollinering främjas och avkastningen blir högre. Jordbrukslandskap med stor biologisk mångfald är också mer motståndskraftiga mot miljöstörningar.
Sedan 1970-talet har världens befolkning dubblerats och den globala handeln har ökat tio gånger om. Det har fört med sig att världens livsmedelsproduktion hotar många djur- och växtarter genom avskogning och överexploatering av odlingsmark, hav och sjöar.
Det går att vända utvecklingen genom naturvård samt hållbar produktion och konsumtion. Därför vill vi göra det lätt för våra kunder att hitta hållbara alternativ i sortimentet och inspirera till förändring.
Du kan också bidra. Öka andelen produkter med eko- eller miljömärkning när du beställer varor – på ekologiska gårdar är artrikedomen av växter och pollinerare i genomsnitt 50 procent högre. Undvik råvaror som kommer från hotade växter eller djur när du sätter din meny.
Martin & Servera är en av flera branschaktörer i föreningen Hållbar Livsmedelskedja. Föreningen har tagit fram en lista över åtgärder för livsmedelsproducenter som kan stimulera den biologiska mångfalden.
Läs mer här