Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Hållbar distrubition

Hållbar distrubition
Martin & Servera Logistik arbetar målmedvetet med hållbarhet. Huvudpoängen är att minska klimatavtrycket, men enligt vd Per-Erik Kanström ger det även nöjdare kunder och ökad lönsamhet. Här utvecklar han sina resonemang.

Varför satsar ni så stort på hållbarhetsfrågorna? 

– Vi som jobbar här tycker att det är viktigt, vilket även gäller våra kunder och ägare. Vi vill helt enkelt ta ansvar för det samhälle och den värld vi verkar i. Det fina i kråksången är att det dessutom ofta är lönsamt. Tänk bara på våra fyra lager, alla är moderna och väldigt energieffektiva. Det minskar både energiförbrukningen och kostnaderna. 
 

Ni genomför en stor satsning på alternativa drivmedel. Berätta? 

– Idag har vi fyra lastbilar som drivs på el och 29 som drivs på biogas från olika restprodukter. Under 2023 kommer vi att få cirka 50 nya lastbilar som går på dessa två typer av drivmedel. Det motsvarar ungefär hälften av vår egen lastbilsflotta. 
 

Varför har ni valt en sådan här diversifierad bränslestrategi? 

– De alternativa drivmedlen utvecklas fortfarande och det finns ingen färdig standard. Därför vill vi inte måla in oss i ett hörn. Med tanke på oron i omvärlden är det nog bra att vara öppen för olika alternativ. För oss är det också viktigt att tillföra ny förnybar transportkapacitet med alternativa drivmedel då det finns en brist på biodiesel på marknaden. 
 

Hur är kundernas krav på hållbarhet inom distributionen? 

– De är högt ställda, men inte sällan överträffar vi faktiskt förväntningarna. Ett exempel är att vissa kunder har utsläppskrav på transporter, men i stället för att bara möta dessa krav investerar vi i helt fossilfria fordon. Tack vare våra täta samarbeten blir det också enklare att dra nytta av kundernas höga ambitionsnivå. Det ger båda partner möjligheter att testa nya idéer. 
 

Har du några exempel på den här sortens innovativa samarbeten? 

– Ja, spontant tänker jag på nattleveranserna som vi har börjat införa i några större städer. Det har blivit väldigt uppskattat bland kunderna. Idag samarbetar vi med kommunerna i Malmö, Göteborg och Umeå kring att minska klimatavtrycket från livsmedelsleveranserna.  
 
Per-Erik Kanström vill också nämna pilotprojektet med cykelleveranser i centrala Malmö. Det har gett både höjda ögonbryn och glada tillrop.  
 

Varför vill ni driva utveckling på det här sättet? 

– Vi är marknadsledande och har därför, med rätta, höga förväntningar på oss. Om vi vill behålla den här positionen måste vi vara proaktiva, vi kan inte vänta på att andra tar fram lösningarna. 

Läs mer

Hållbarhet

Martin & Serveras års- och hållbarhetsberättelse

I Martin & Servera-gruppens års- och hållbarhetsberättelse för 2022 hittar du information om stora affärshändelser och vårt hållbarhetsarbete - vad vi har åstadkommit och hur vi fortsätter framåt.
Hållbarhet

Klimatsmart fordonsflotta

Att transportera varor tillhör Martin & Serveras kärnverksamhet. Varje dag, året runt, tar vi ansvar för att du som kund får just de varor du behöver till din verksamhet. Vi arbetar för att minska vår klimatpåverkan, bland annat genom att planera distributionen av varor så att bilarna kör så få kilometer som möjligt och att öka andelen lastbilar som drivs med förnybar energi.
Hållbarhet

Vårt hållbarhetsarbete

För att kunna vara restaurangens bästa partner behöver vi agera som ledare inom hållbarhet och göra det enkelt för dig att göra hållbara val.
I praktiken betyder det att du automatiskt är en del av allt det arbete som Martin & Servera gör för en mer hållbar framtid. Om du önskar kan du välja att ta ytterligare steg i hållbar riktning, genom att till exempel välja mer ekologiska produkter, mer växtbaserat eller dra ner på antalet leveranser per vecka.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.