Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Fisk och skaldjursgryta

Recept skrivet av
Fredrik Lagberg
Rimmad lättbakad sej och lax, serveras med surdegskrutonger smaksatta med dill och citron, smörad kräftbuljong, crudite av betor och fänkål, saffransaioli samt chilimarinerade kräftstjärtar.

Ingredienser

  • 1,5 kg tärningar av lax, torsk eller sej eller annan fisk
  • 100 g kräftstjärtar
  • ½ röd chili
  • Zest av 2 citroner
  • 1 tsk fänkål, malen
  • 1 msk rapsolja
  • Salt

Skaldjursbuljong

  • 6 dl skaldjursfond
  • 2 dl vitt vin
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1msk dillfrö
  • 2 tsk malen fänkål
  • 1 st fänkål
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 100 g smör

Saffransaioli

  • 5 äggulor
  • 1 msk cidervinägersenap
  • 1 msk champagnevinäger
  • 4 dl mild rapsolja
  • ½ vitlöksklyfta
  • 0,5g saffran

Krutonger

  • 200 g surdegsbröd
  • 20 g hackad dill
  • Rapsolja

Crudité

  • 2 st fänkål
  • 2 st polkabeta
  • 2 st morot
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk socker
  • 2 krm salt
Inspiration

Smakrika och hållbara vintergrytor

Tim, Jens och Fredrik är tre erfarna kockar som sadlat om. Tim och Fredrik jobbar i Martin & Serveras säljkår och Jens, tidigare distriktsansvarig säljare, är numera General Manager för de svenska Kocklandslagen. Vi bad dem ta fram två recept var på goda rätter som du kan laga utan att det kostar allt för mycket. Recepten skulle även kreeras utifrån ett hållbarhetsperspektiv och med möjlighet att byta ut ingredienser till mindre ädla detaljer.

Tillagning

  1. Rimma fisktärningarna i ca 1 timme med citron, fänkål och salt. 
  2. Hacka chili fint, blanda med zest av i citron och 1 msk rapsolja. 
  3. Låt kräftstjärtarna ligga i detta ca 1 timme.

Vid servering

Lägg ner den rimmade fisken och kräftstjärtarna i skaldjursbuljongen och låt sjuda försiktigt till kärntemperatur på 48º på fisken.


Skaldjursbuljong

  1. Skala löken och skär alla grönsaker grovt. 
  2. Fräs dessa i en kastrull tillsammans med kryddor, tillsätt vin, vinäger och fond, låt detta reducera något. 
  3. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Vid servering

Värm upp buljongen, montera ner smöret under vispning, smaka av.


Saffransaioli

  1. Vispa äggulor, senap, vinäger och saffran. 
  2. Tillsätt rapsolja i tunn stråle tills du får en fast konsistens. 
  3. Smaka av med salt och eventuellt citron.


Krutonger

  1. Skiva brödet tunt, ringla rapsolja, flingsalt och hackad till över. 
  2. Torka i ugn på 120 º i ca 25 minuter.


Crudité

  1. Hyvla fänkål, morot och polkabeta tunt. 
  2. Marinera detta med vinäger, salt och socker. 
  3. Låt stå i ca 30 minuter, smaka av.

Inspiration

Smakrika och hållbara vintergrytor

Tim, Jens och Fredrik är tre erfarna kockar som sadlat om. Tim och Fredrik jobbar i Martin & Serveras säljkår och Jens, tidigare distriktsansvarig säljare, är numera General Manager för de svenska Kocklandslagen. Vi bad dem ta fram två recept var på goda rätter som du kan laga utan att det kostar allt för mycket. Recepten skulle även kreeras utifrån ett hållbarhetsperspektiv och med möjlighet att byta ut ingredienser till mindre ädla detaljer.

Artiklar ur receptet

Kräftstjärt i lake 1,5kg
107714, FELDTS, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Hållbara Val
Chili röd
101824, F&G M/S, Spanien
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • EU-ekologiskt
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Hållbara Val
Skaldjursfond MSC 1kg
376602, FELDTS, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • MSC, Marine Stewardship Council
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Hållbara Val
Fänkål
246223, F&G M/S, Italien
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • EU-ekologiskt
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.