Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Matjessill med potatis, hängd gräddfil, rostade hasselnötter och svenska äpplen

Recept skrivet av
Melvin Glimstål
Förrätt skapad av Melvin Glimstål från Juniorkocklandslaget.

Ingredienser

Lagom till: 6 personer

Hängd gräddfil
  • 2 dl gräddfil
Picklad lök
  • 1st rödlök 
  • 1dl ättika 
  • 2dl socker 
  • 3dl vatten 
Kokt potatis och matjesill
  • 100g kokt potatis 
  • 50g matjesill 
Rostade hasselnötter
  • 40g hasselnötter 
Topping
  • dill 
  • skuret äpple 
Inspiration

Möt Emmah och Melvin: Hållbar jul med Svenska Juniorkocklandslaget

Emmah Strömberg och Melvin Glimstål från Svenska Juniorkocklandslaget har skapat en fyrarättersmeny utifrån ett hållbarhetstema. Fokus ligger på möjligheten att byta ut råvaror och ta tillvara rester.

Tillagning

  1. Häng gräddfilen i en sil med en duk inuti. Låt hänga i kyl över natten. På så sätt kommer vätskan från gräddfilen försvinna och gräddfilen kommer vara tjockare och krämigare. Lägg sedan gräddfilen i spritspåse. 
  2. Skala löken och skiva den tunt på mandolin. Koka sedan upp ättika, socker och vatten. Slå sedan lagen över löken och låt svalna ute.
  3. Kvarta upp din kokta potatis och värmer den i 2-3 minuter i en ugn på 120 grader med en klick smör på.  Matjessillen skär du i önskar form, förslagsvis i tunna snedskurna skivor eller använder färdigskuren. 
  4. Värm ugnen till 180 grader. Rosta nötterna på en plåt i ugnen i runt 6-8 minuter. Du vill att dem ska få en gyllenbrun färg men inte att dem ska smaka bränt. Dela sedan ner nötterna i mindre bitar.  
  5. Börja med att lägga den ljumna potatisen i botten på tallriken. Fortsätt sedan med några skivor matjesill på olika ställen på tallriken. Spritsa ut gräddfilen i små klickar på tallriken och gå sedan efter med hasselnötter, hackat äpple och picklad lök. Avsluta tallriken med dillkvistar.   


Inspiration

Möt Emmah och Melvin: Hållbar jul med Svenska Juniorkocklandslaget

Emmah Strömberg och Melvin Glimstål från Svenska Juniorkocklandslaget har skapat en fyrarättersmeny utifrån ett hållbarhetstema. Fokus ligger på möjligheten att byta ut råvaror och ta tillvara rester.

Köp ingredienserna från receptet

Hållbara Val
Matjessillfilé klar MSC 2,2kg
206169, KLÄDESHOLMEN, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • MSC, Marine Stewardship Council
Hållbara Val
Dill kruka
677559, ORTO NOVO, Sverige
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • KRAV
  • Svensk Sigill
  • Svealand
Hållbara Val
Potatis tvättad 10kg
314773, FARMAREN, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • KRAV
Hållbara Val
Gräddfil 12% 5kg
398073, ARLA KO, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • KRAV

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.