Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Mjölkkokt blomkål och eldad Hjälmargös med pigg krondillsås och ättiksgurka

Recept skrivet av
Anders Johnsson
Lätt, fräscht och lite grillkänsla: Mjölkkokt blomkål och eldad Hjälmargös. Recept av Anders Johnsson, Årets Ekokock 2020.

Ingredienser

Lagom åt: 8 personer 

Eldad gös

  • 400 g gös, skinn- och benfri ryggbit
  • 500 g vatten
  • 50 g salt

Mjölkkokt blomkål och blomkålskräm

  • 2 blomkålshuvud
  • ca 1 liter mjölk
  • 50 g smör
  • 1 dl crème fraiche
  • 100 g färskost
  • sherryvinäger
  • tabasco
  • salt

Ättiksgurka

  • 4 små inlagda gurkor
  • 2 små färska gurkor

Pigg krondillssås

  • 3 dl grädde
  • 2 stjälkar krondill
  • 5-6 blommande dillkronor, plockade blommor
  • 0,5 dl spad från krondillgurka
  • 2 dl av blomkålsmjölken
  • en klick smör
  • salt

Recept ur boken
”Härifrån. Råvaror, recept och relationer”

Inspiration

Årets Ekokock Anders Johnsson: Hållbarhet handlar om de val vi gör

”Hållbarhet är en viktig branschutmaning. Det handlar ju inte bara om maten, utan även om social och ekonomisk hållbarhet. Mat och matlagning bygger på relationer, när vi handlar våra råvaror är det viktigt att välja att lägga pengarna hos producenter som jobbar hållbart. ”
Möt Anders Johnsson, Årets Ekokock 2020 – aktuell med kokboken: ”Härifrån. Råvaror, recept och relationer”.

Anders Johnsson:

”Jag är så trött på skummiga såser, allt mixande och att det ska vara skum här och skum där. Men här fyller skummet sin funktion, tycker jag. En enkel, luftig och lätt sås med pigg syra från gurkspadet känns fräscht. Mixandet gör att man kan ha i mer spad och gurkan är viktig i rätten. Den eldade gösen får lite grillkänsla när man eldar på den på slutet. Lätt, fräscht och lite grill.

Tillagning

Eldad gös

  1. Dela gösen i fyra bitar och rimma 20 minuter i 10 procentig rimningslag. Skölj av och torka torrt.
  2. Medan gösen rimmar börjar du med blomkålen.
  3. När gösen rimmat klart så bakar du den på en smord plåt 5-6 minuter 150° till kärntemp 44-45° och sedan eldar du sista graderna (48°) med en gasolbrännare.
  4. Servera genast.

Mjölkkokt blomkål och blomkålskräm

  1. Skär loss två tjocka skivor i mitten på båda huvudena.
  2. Skär ner resterande blomkålsbuketter och koka skivorna några minuter, det ska vara tuggmotstånd kvar.
  3. Lyft ur skivorna och lägg i buketterna, låt dem bli helt mjuka i mjölken.
  4. Häll av vätskan och spara till såsen. Låt ånga av.
  5. Mixa buketterna till en slät kräm med färskost, crème fraiche och smör.
  6. Smaka upp med salt, tabasco och sherryvinäger.
  7. När det är dags att äta värmer du på skivorna i mjölken igen, delar på två och lägger en bit på varje tallrik.

Ättiksgurka

  1. Dela de inlagda gurkorna på två.
  2. Skala och skär den ena färska gurkan i tjocka skivor, tunnhyvla den andra.
  3. Vänd runt de färska gurkorna i lite gurkspad någon minut innan maten ska serveras.

Pigg krondillssås

  1. Hacka upp dillstjälkarna och koka dem med grädden i 10 minuter.
  2. Sila av grädden och koka ner till hälften. När det är dags att servera så värmer du grädden med gurkspadet, slår i blomkålsmjölken, saltar och kokar snabbt upp.
  3. Mixa i en rejäl klick smör och skumma såsen över tallrikarna.
  4. Lägg på några dillblommor på varje tallrik.

Recept ur boken
”Härifrån. Råvaror, recept och relationer”

Inspiration

Årets Ekokock Anders Johnsson: Hållbarhet handlar om de val vi gör

”Hållbarhet är en viktig branschutmaning. Det handlar ju inte bara om maten, utan även om social och ekonomisk hållbarhet. Mat och matlagning bygger på relationer, när vi handlar våra råvaror är det viktigt att välja att lägga pengarna hos producenter som jobbar hållbart. ”
Möt Anders Johnsson, Årets Ekokock 2020 – aktuell med kokboken: ”Härifrån. Råvaror, recept och relationer”.

Anders Johnsson:

”Jag är så trött på skummiga såser, allt mixande och att det ska vara skum här och skum där. Men här fyller skummet sin funktion, tycker jag. En enkel, luftig och lätt sås med pigg syra från gurkspadet känns fräscht. Mixandet gör att man kan ha i mer spad och gurkan är viktig i rätten. Den eldade gösen får lite grillkänsla när man eldar på den på slutet. Lätt, fräscht och lite grill.

Artiklar ur receptet

Produktbild saknas
275966 - HJÄLMARFISK - Sverige - Fryst
1 124,46 kr {{jmfprisString}} / KG {{jmfPrisDeladString}} / KG
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
simpleimage
179218 - F&G M/S - Nederländerna - Kylt
0,00 kr {{jmfprisString}} / KG {{jmfPrisDeladString}} / KG
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
simpleimage
296384 - SOLERA 77 - Spanien - Torrt
0,00 kr {{jmfprisString}} / L {{jmfPrisDeladString}} / L
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
simpleimage
122069 - F&G M/S - Spanien - Kylt
0,00 kr {{jmfprisString}} / KG {{jmfPrisDeladString}} / KG
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader