Din order- & leveranskalender
Välj datum för inventering/prisberäkning

Pepparrostad rödbeta

Recept skrivet av
Robert Hedman
Denna rätt är tänkt som varmrätt två på en helt vegetarisk nyårsmeny: Pepparrostad rödbeta med dragon och frasig lök.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

  • 30 st små rödbetor
  • 20 st små röda steklökar, skalade
  • Backtimjan
  • Dragon
  • Vitlök
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Olivolja
  • Smör

Rödbetspuré

  • 500 g rödbeta
  • 1 liter matolja (Raps)
  • Salt

Rödbetscrudité

  • 3 st rödbetor
  • Ättika
  • Senapskorn
  • Svartpeppar
  • Salt

Rödbetspulver

  • 2 st stora rödbetor

Frasiga silverlöksringar och dragon

  • 2 st silverlökar
  • 1 knippe dragon
  • Friteringsolja
  • 100 g mjöl
  • 2 st ägg
  • 100 g panko
  • Salt

Dragonmajonnäs

  • 1 knippe dragon
  • 2 st äggula
  • Dijonsenap
  • Sherryvinäger
  • ca 5 dl matolja
  • Salt
  • Svartpeppar
För dig som har gäster som inte vill ha helt vegetariskt, så passar denna rätt väl att servera med en rosastekt biff.

Tillagning

Rödbeta och små rödlökar

Skrubba rödbetorna. Var noggrann på toppen så att de blir ordentligt rena. Dela de rödbetor som är för stora. Rosta rödbetorna och rödlökarna samtidigt i 220 grader varm ugn tillsammans med vitlök, timjan, dragon, salt och peppar.

Vid servering: Stek rödbeta och rödlök i stekpanna med smör och nya färska kryddor och vitlök. Smaka av med salt och peppar.

Rödbetspuré

Skala och skär ner rödbetorna till mindre bitar. Koka de mjuka i matoljan. Häng av från oljan och mixa slätt. Smaka av med salt.

Rödbetscrudité

Skrubba rödbetorna och skiva dem sedan i tunna skivor på skärmaskin. Poppa senapskornen i kastrull med lite matolja och salt. Grovhacka.

Vid servering: Duscha rödbetsskivorna med den lagrade ättikan och olivolja. Krydda med senapskornen, svartpeppar och salt.

Rödbetspulver

Skala och riv rödbetorna grovt på rivjärn. Krama ur vätskan. Torka på bakplåtspapper i 90 gradig ugn över natten. Mixa till pulver. Förvara pulvret i lufttät burk.

Frasiga silverlöksringar och dragon

Skala löken och skiva sedan 3-4 mm tjocka skivor på mandolin. Dubbelpanera lökringarna i mjöl, ägg och panko. Fritera de gyllene i 150 grader varm olja. Salta. Plocka under tiden loss bladen från dragonkvistarna. Fritera dragonbladen på eftervärmen tills de blir "glasiga". Salta.

Dragonmajonnäs

Plocka bladen från dragonkvistarna. Mixa ihop majonnäsen i mixer. Smaka av och ha upp i sprits.

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader