Din order- & leveranskalender
Välj datum för inventering/prisberäkning

Rökt lax med syrad grädde

Recept skrivet av
Klas Lindberg
Lax med spännande smaker av pepparrot, lyxigt syrad grädde, dill och kummin. Receptet har skapats av Klas Lindberg, som utnämndes till årets kock 2012. Servera gärna med ett gott grovt bröd!

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Rökt lax

  • 750 g lax, endast ryggbiten ca 6 cm bred, utan skinn och ben
  • 25 g salt
  • 1 msk kummin, rostad

Syrad grädde

  • 2 dl grädde
  • 2 msk champagnevinäger
  • salt och svartpeppar

Servering och dekoration

  • 50 g pepparrot, fint riven
  • 30 g forellrom
  • dillvippor

Utrustning

  • Rökspån

Tillagning

Rökt lax

  1. Strö saltet över laxryggen, låt rimma i 45 minuter.
  2. Spola bort saltet och torka fisken torr.
  3. Tänd eld på rökspån i en gjutjärnspanna.
  4. Kväv elden med ett lock och tag bort locket inne i ett rökutrymme, t.ex. en avstängd ugn.
  5. Kallrök fisken i 45 minuter, temperaturen får inte bli varmare än 25° i utrymmet.
  6. Fixera fisken stenhårt i plastfilm och tillaga den i ugnen till 36° i 60° varm ugn.
  7. Låt den kallna och skär i skivor.

Syrad grädde

  1. Smaksätt grädden med vinäger, salt och svartpeppar.
  2. Låt stå i 5 minuter i kyl tills den tjocknat något.
  3. Rör grädden ytterligare tills den är som lättvispad grädde.

Servering

  1. Lägg skivor med lax på ett fat.
  2. Fördela grädden, pepparot, forellrom och dillen över.

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader