Din order- & leveranskalender
Välj datum för inventering/prisberäkning

Rostas

Recept skrivet av
Lisa Lönner
Rostas, rotsellericrème med lokal kittost, friterad selleriblast, egen soya och svamp.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Rostas

  • 2 kg Rostas
  • 50 g smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • Flingsalt och svartpeppar, hel
  • Selleripuré med ostkanter och 1 stor rotselleri eller flera små
  • Selleriblast
  • 200 gram lokal svensk kittost
  • 2 dl vitt vin
  • 1-3 dl grädde

Soyasky

  • 200 gram blandsvamp
  • 1 enbärskvist
  • 3 dl rött vin
  • 1 lök
  • 2 dl kalvfond eller viltfond helst egen
  • 3 cm ingefära
  • ½ dl råsocker

 Till garnering

  • 200 gram kantareller samt oxalis 

Vad jag behöver i form av utrustning

  • Thermomix alt. kastrull/mixer
  • Spritspåse
  • Järnpanna
  • Vaccpåse och vacc (kan göra detta hemma och ta med istället och visa)
  • Fritös med olja

Tillagning

Kött

  1. Ta ut köttet ur sin förpackning minst en timme före tillagning och torka av, ev putsa.
  2. Täck med en kökshandduk, låt ligga framme i rumstemperatur.
  3. Salta och peppra köttet.
  4. Stek köttet tills det har en fin yta runt om men fortfarande är rare. Låt gå klart i ugn på 100 grader till 50 grader i innertemp. Låt ligga framme och vila på en plåt.

Soyasås

  1. Vacca blandsvamp med kvist, rödvin och lök. Låt ligga framme över natten i rumstemp.
  2. Dagen efter ställ på kokning med ingefäran som skalas och hackas, samt fond.
  3. Låt koka ihop med lite av sellerirenset till en mustig sås. I stekpannan som har köttsaft kvar, häll i såsen.
  4. Karamellisera socker i en teflonpanna tills gyllenbrunt.
  5. Avsluta med att hälla på såsen för en tjock konsistens.
  6. Sila nu av såsen.

Selleri

  1. Skala och putsa sellerin. Skär i grova bitar och lägg i thermomix alternativt koka i en tjockbottnad kastrull med vitt vin, lite av grädden, ostbitar och sätt på kokning på låg värme. Låt koka länge och rör bara då och då.
  2. När rotsellerin är riktigt mjuk, ta av kastrullen, tillsätt en stor klick smör och kör till puré med handmixer. Häll sakta i grädde till rätt konsistens. Smaka av med salt.
  3. I thermomix kör du allt på 90 grader i 20 minuter och avslutar med resten av grädden.
  4. Fritera selleriblasten på 140 grader tills krispig och låt rinna av. Lägg sedan på papper och salta.
  5. Lägg över puré i en spritspåse och håll varmt.

Vid servering

  1. Stek svamp på hög värme i smör med salt och peppar.
  2. Värm sås.
  3. Lägg köttet i het panna med mycket smör och låt återfå het och krispig stekyta.
  4. Sleva upp puré eller spritsa, häll sås runt. Skär kött i tre skivor per man. Arrangera med svampar, friterad blast och oxalis runt puré.

Artiklar ur receptet

574129 - KLS UGGLARPS - Sverige - Kylt
159,00 kr {{jmfprisString}} / KG
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
139261 - SKÄRVÅNGENS - Sverige - Kylt
294,36 kr {{jmfprisString}} / KG
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
199471 - BONG - Belgien - Torrt
0,00 kr {{jmfprisString}} / L
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
108928 - ORTO NOVO - Sverige - Kylt
0,00 kr {{jmfprisString}} / KG
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader