Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Senapsglacerade rapsgrisspjäll

Recept skrivet av
Emmah Strömberg
Senapsglacerade rapsgrisspjäll med äpplesmörsås och rostad spetskål. En julrätt av Juniorkocklandslagets Emmah Strömberg temat hållbar jul.

Ingredienser

Lagom till: 6 personer

  • 1 st apelsin, zest + juice  
  • 1 dl mörk sirap  
  • 0,5 dl sötstark senap  
  • 1 msk grov senap  
  • 1 kg rapsgrissspjäll  
  • 2 msk rapsolja  
  • 0,5 msk salt  
  • 1st spetskål  
  • 100g smör  
  • 20g timjan  
  • 1st vitlöksklyfta  
  • 5dl äppelmust  
  • 2 äggulor  
  • 200 g smör  
  • äppelcidervinäger  
  • salt  
Inspiration

Möt Emmah och Melvin: Hållbar jul med Svenska Juniorkocklandslaget

Emmah Strömberg och Melvin Glimstål från Svenska Juniorkocklandslaget har skapat en fyrarättersmeny utifrån ett hållbarhetstema. Fokus ligger på möjligheten att byta ut råvaror och ta tillvara rester.

Tillagning

Glaze

  1. Zesta apelsinen, se till att bara få med yttre lagret av skal, undvik det vita.
  2. Pressa sedan juicen och koka ner i en kastrull, tills det tjocknar något.
  3. Tillsätt den mörka sirapen och låt allt koka upp.
  4. Tillsätt sedan sötstark och grov senap och avsluta med salt och äppelcidervinäger efter smak.

Rapsgrisspjäll

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg revbensspjällen i en ugnsform.
  3. Gnid in oljan och strö på salt. Placera i mitten av ugnen. Låt gå i 30 min.
  4. Pensla sedan på senapsglazen och låt gå ca 1h till.
  5. Se till att pensla på nytt lager glaze var 20:e minut. De är klara när köttet börjar släppa från benet.
  6. Ta ut formen och pensla på ett sista lager glaze.
  7. Skär upp och servera.

Spetskål

  1. Separera bort alla blad och skär bort mittenpartiet så man bara är kvar med de tunna bladen.
  2. Blanchera i rikligt saltat vatten i 2-3 minuter. Lyft ut dom och skölj med kallt vatten. Pressa ut överblivet vatten från kålen med hjälp av en ren kökshandduk och lägg åt sidan.
  3. Bryn smöret och tillsätt timjan och vitlök när smöret fått en gyllenbrun färg.
  4. Lägg ut ett lager plastfilm på bänken. Varva sedan kålbladen omlott, och se till att pensla mycket av timjansmöret mellan varje lager.
  5. Rulla sedan ihop plasten, och snurra in kanterna så rullen blir tight. Lägg in i kylen och låt sätta sig.
  6. När det är dags att servera, skär upp i 3 cm tjocka skivor, lägg på en ugnsplåt med snittsidan upp, och rosta i ugn på 200 grader i 15 minuter.
  7. Avsluta med ett snabbt svep med brännaren, eller ta ut och grilla i ugn på 250 grader i ytterligare fem minuter.

Äppelsmörsås

  1. Reducera äpplemusten tills det bara är två matskedar vätska kvar.
  2. Blanda äggula och en skvätt äppelcidervinäger i en skål.
  3. Smält smöret men låt det inte ta färg. Häll sedan smöret i en tunn stråle under vispning. Konsistensen kan justeras med en skvätt vatten om den börjar se för tjock ut. Ta inte med bottensatsen.
  4. När du är nöjd med konsistensen så tillsätter du den reducerade äpplemusten och smakar upp med salt och äppelcidervinäger efter smak.

Inspiration

Möt Emmah och Melvin: Hållbar jul med Svenska Juniorkocklandslaget

Emmah Strömberg och Melvin Glimstål från Svenska Juniorkocklandslaget har skapat en fyrarättersmeny utifrån ett hållbarhetstema. Fokus ligger på möjligheten att byta ut råvaror och ta tillvara rester.

Ingredienser från receptet

Äppelmust 33cl
316687, Rudenstams, Sverige
{{jmfprisString}}/l {{jmfPrisDeladString}}/l
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • Svensk Sigill
  • Götaland
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Johnnys senap grovstark 500g
373704, Johnny's, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Äppelcidervinäger 500ml
581249, Delouis Fils S.A., Frankrike
{{jmfprisString}}/l {{jmfPrisDeladString}}/l
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Hållbara Val
Spetskål
107870, F&G M/S, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • EU-ekologiskt
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.