Din order- & leveranskalender
Välj datum för inventering/prisberäkning

Tartar på oxhjärta

Recept skrivet av
Mathias Dahlgren
Tartar och oxhjärta kan låta lite provocerande till en vegetarisk rätt, men nu är det så att oxhjärta är en tomat. Troligen har den fått sitt namn på grund av sin form och djupröda färg. Jag skalar tomaten och hackar resten fint och därefter saltar, sockrar och ”hänger” jag tomathacket i en sil över natten. På så sätt får man en smakrik tomatmassa som till både utseende och konsistens påminner om fint malet kött. Med tomaten som utgångspunkt kan man i fråga om smaksättning göra olika typer av tartarer i det oändliga. När rätten serveras som en egen portion tycker jag att det är trevligt att arrangera ingredienserna på tallriken så att man själv får blanda sin tartar vid bordet. Det blir ofta lite roligare att äta det man själv har blandat, det tycker i alla fall jag.

Ingredienser

Lagom åt: 4 personer

  • 2 stora tomater av sorten oxhjärta
  • en nypa salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 avokado, skalad och urkärnad
  • 4 msk finhackad silverlök
  • 2 msk fint skuren salladslök
  • 2 msk picklade senapsfrön (se sidan 268)
  • 2 tsk finhackad grön chili (spansk peppar)
  • 2 msk rökig majonnäs (se sidan 162)
  • 2 msk olivolja, extra virgin
  • 2 ekologiska limefrukter
  • salt och nymald svartpeppar
Inspiration

God mat att längta till är hjärtat på vegetariska Rutabaga

Vegetariskt har sällan känts så intressant som när Mathias Dahlgren berättar om sin törst efter förnyelse. Det var för drygt ett år sedan som han öppnade Rutabaga. Här får den vegetariska maten ta plats i en modern, urban och mångkulturell form.

Tillagning

Dag 1

  1. Skär ett litet kryss i tomaten vid fästet där kvisten har suttit och dra sedan av skalet med en kniv. Skär resten av tomaten i små fina bitar.
  2. Lägg tomatbitarna i en skål, salta och sockra dem lätt.
  3. Blanda och låt stå i 30 minuter.
  4. Häll tomatbitarna i en finmaskig sil och placera över en skål.
  5. Täck med plastfolie och låt rinna av i kylen över natten.

Dag 2

  1. Forma tomatköttet till ett ägg med hjälp av en sked och lägg ägget i en liten djup tallrik.
  2. Arrangera resten av ingredienserna runtom.
  3. Ringla över olivolja.
  4. Krydda med salt och peppar, samt raspa över limeskal.
  5. Blanda tartaren vid servering.

Recept ur boken: RUTABAGA - Med fokus på grönsaker av Mathias Dahlgren

Köp Mathias Dahlgrens nya bok RUTABAGA – Med fokus på grönsaker. 

ISBN: 9789174246766
Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader