Din order- & leveranskalender
Välj datum för inventering/prisberäkning

Kunskap

Säsongskalender för vårens frukt och grönt

Det är dags att återupptäcka vårens primörer och allt gott du kan laga med dem. Grillad sparris, pesto gjord på ramslök och en spröd rabarberpaj är bäst just nu.

April

Ramslök

Ramslöken trivs på kalkhaltig mark och växer vilt främst på Öland och Gotland. De gröna bladen med sin milda vitlökssmak är en fantastisk smaksättare. Är vädret milt kan den dyka upp redan i mitten av mars.

Nässlor

Vårt nyttigaste ogräs innehåller både c-vitamin, järn och mineraler. Nässlorna har en kort säsong på våren när de är riktigt späda.

Maj

Grön sparris

Från mitten av maj och till midsommar är det sparrissäsong. Grön sparris innehåller folsyra som är viktig för immunförsvar och matsmältning.

Rabarber

Rabarber är varken en frukt eller grönsak, utan en ört som tillhör samma familj som ängssyra. Flera olika sorter odlas och vissa har röda och andra grönare stjälkar. 

Rädisor

Rädisornas peppriga smak kommer sig av att den innehåller senapsolja. Styrkan beror på sort, när de skördas och hur mycket vatten de får. Rökt fisk och rädisor smakar sommar. 

Gräslök

Gräslök är släkt med både lök och purjolök och den ska vara djupt grön och tydligt saftig för att smaka som bäst. Gräslöken är känslig för uttorkning och ska helst förvaras i kylskåp. 

Salladslök

Påminner i utseendet om en knappt fingertjock purjolök men har en mildare smak. Kallas ibland felaktigt för vårlök som också är en lökväxt, men med en oätlig vacker gul blomma.

Färsk vitlök har en mildare smak än den torkade. Den tidiga vitlöken har inte hunnit klyfta sig och består av en sammanhängande klyfta. Skalet är mjukt och den passar utmärkt att grilla eller ugnsrosta.

Romansallat

Den klassiska Ceasar-salladen görs på romansallat. De stora krispiga bladen har en lite skarpare smak och de yttersta bladen kan vara aningen bittra. Kan även ätas lätt upphettad. 

Färskpotatis

Fram till den sista september kallas potatis av årets skörd för färskpotatis eller nypotatis. Färskpotatisen skördas när blasten fortfarande är grön, vilket gör att den får ett tunnare skal och kortare hållbarhet. 

Purjolök

Ju mindre purjolöken är desto mer smakar den. Varsamt tillagad på låg värme kommer den fina sötman fram. För att få purjolöken vit kupas jorden runt den, och därför finns det ofta sand kvar inne i löken. 

Tomat

Till en början är alla tomater gröna, men de utvecklar olika färg beroende på sort. Generellt är mindre tomater sötare och de större matigare. Tomater kan smaksättas med de flesta örter. 

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader