Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Sous vide – Mört, saftigt och smakrikt vid varje servering
Kunskap

Sous vide – Mört, saftigt och smakrikt vid varje servering

Allt fler upptäcker fördelarna med sous vide. Resultatet blir bra varje gång, svinnet minskar och dessutom sparar du värdefull tid i köket.
Video

Att tillaga mat i vakuumförpackning brukar i kökstermer kallas för sous vide, ett franskt begrepp som betyder just ”i vakuum” eller ”under tryck”. Det är en väldigt omtyckt metod i och med att resultatet blir ett mycket mört kött där smakerna bibehålls. Metoden har använts sedan 70-talet och kommer ursprungligen från Frankrike, men vi var inte sena med att haka på trenden här i Sverige. Lithells, som är en del av Atria Foodservice, var igång med produktutvecklingen redan 1979.

”Till en början erbjöd vi enbart traditionella detaljer som rostbiff, nötstek och skinkstek, men sous vide-sortimentet växer hela tiden, och nu har vi till exempel fläskläggklubba och pork brisket bland detaljerna”, säger Maria Adolfsson, Produktchef för sous vide på Atria Foodservice.

Långkok på låga temperaturer – Så fungerar sous vide

Det du vill tillaga, till exempel fläskkött, nötkött, kyckling eller fisk, förpackas först i vakuum. Lägg sedan detta i värmebad eller tillaga i ångugn med noga kontrollerad temperatur. Hela matstycket får då samma temperatur, vilket gör sous vide till en väldigt säker teknik, där varken vikt eller smaker går förlorade.

Spara tid i köket

För dig som inte har möjligheten att själv vakuumförpacka och laga mat enligt sous vide-metoden finns en mängd färdiga produkter som är utmärkta när tiden är knapp. Köttet är färdiglagat och det enda du behöver göra är att värma, skiva upp och servera. Perfekt för dig som har stora bokningar och ont om tid, och något som passar såväl lunchrestaurang som kvällskrog.

”Undersökningar som vi har gjort tre år i rad på den privata restaurangmarknaden visar att flest använder sous vide till lunchserveringen, men andelen som även använder sous vide till sina á la carte-rätter ökar för varje år. Detta i takt med att sous vide-detaljerna blir mer och mer nischade”, fortsätter Maria.

Med köttet på värmning i ugnen och vetskapen om att det kommer bli bra, kan du istället lägga tid på det du behöver fixa runt omkring, som tillbehören eller varför inte en spännande sås. Färdiglagade sous vide-produkter kan såklart även ätas kalla, precis som de är. Perfekt att skiva upp och servera på exempelvis en buffé.

Trendigt med fläskkött

Fläskprodukter är idag det mest konsumerade köttet i världen, enligt The National Pork Board i USA. Konsumtionen bara ökar och trendkurvan pekar rakt uppåt. Samma trend kan även ses inom sous vide, där fläskköttet är det mest efterfrågade. Maria ger sin syn på trenden:

”Man kan använda så många olika delar av grisen, vilket jag tror bidrar till att fläskköttet är så populärt. Under 2014 pratades det också mycket om griskött i Sverige och i Bocuse d’Or Europé tävlade man med unggris från Gotland. Fläskprodukter är trendiga och det ser vi återspeglas i sous vide-utbudet”

Vissa färdiga sous vide-produkter är bara saltade och pepprade, medan andra är färdigkryddade. Du kan därför välja själv hur mycket egen prägel som du vill sätta på köttet. Du kan även välja bland både rimmade och brynta produkter, beroende på vad som passar just din meny.

Utvalda Sous vide-produkter från Martin & Serveras sortiment

Brisket fläsk benfri sous vide 1kg
492728, Lithells, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • Nyckelhålet
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Högrevskärna med sky sous vide 2,75kg
108969, Lithells, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Oxbringa rimmad sous vide 3-4kg
145169, LITHELLS, Europeiska unionen
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Pulled Beef 1/6kg
589481, LITHELLS, Sverige
{{jmfprisString}}/kilogram (kg) {{jmfPrisDeladString}}/kilogram (kg)
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Loinribs sous vide 800g
145128, LITHELLS, Finland
{{jmfprisString}}/kilogram (kg) {{jmfPrisDeladString}}/kilogram (kg)
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.