Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Kunskap

Så tar du hand om dina bestick

På denna sida berättar vi om hur du på bästa sätt tar hand om dina bestick. Sköter du dina bestick rätt kommer de se snyggare ut och du förlänger livslängden på dem.

Rengöring av bestick

De flesta bestick kan diskas för hand eller i maskin. När det gäller bestick med trä- eller plastskaft ska du följa fabrikantens rekommendationer, i tveksamma fall handdiska. Detsamma gäller rostfria bestick med förgylld dekor.

Skölj

  • Skölj av besticken ordentligt efter användning.
    Intorkade matrester kan ge upphov till skador på besticken. Det gäller speciellt mat som innehåller syror såsom majonnäs, senap och ketchup.
  • Låt inte besticken ligga i blöt för länge. Då finns det risk för rostangrepp.

Diska

Om besticken diskas i öppna korgar i diskmaskin blir de inte ordentligt diskade då de ofta ligger ovanpå varandra med matrester in emellan. Detta kan leda till fläckar på besticken. Fläckar kan också uppstå om bestick av olika material står tätt i diskkorgen under diskning i maskin. Då uppstår en elektrisk spänning vilket medför korrosion, en slags frätning. Tänk därför på att ett besticks knivblad av kromstål inte bör stå tätt intill en gaffel av kromnickelstål. Av samma skäl bör inte bestick ligga i blöt i den rostfria diskbaljan.

  • Bestick bör diskas i speciella bestickkorgar för diskmaskin.
  • Placera besticken stående med handtaget nedåt.
  • Ställ inte bestick av olika material i samma fack i bestickskorgen.
  • Ställ alltid knivarna för sig eftersom de är känsligare för rostangrepp än övriga bestick.

 

Torka

Efter diskning bör besticken torkas snarast. Om de lufttorkas bör de inte stå för tätt ihop i bestickskorgen och om de diskas i maskin bör luckan öppnas så att besticken inte står i varm fuktig miljö. Torka helst av besticken med en torr handduk när de är diskade.

Om de inte torkas av efter diskning kommer besticken att efter ett tag tappa sin lyster pga. intorkade matrester och diskmedel.

Det är viktigt att besticken är helt torra innan de förvaras.

 

Fläckar på bestick 

Rostfria bestick har hög rostbeständighet men det betyder inte att de aldrig rostar. Fläckarna uppkommer tydligast på nya bestick. Efter en tids användning har en skyddande oxidhinna bildats på besticket, som gör att ytan inte är lika känslig.

Fläckar kan putsas bort med polermedel avsett för rostfritt stål men undvik att använda grova rengöringssvampar som kan repa och stålull som består av järn som kan ge rostskador.

Gropkorrosion kan uppstå om rost- och andra fläckar inte putsas bort i tid. Groparna kan inte putsas bort, de är helt ofarliga men kan vara smutssamlande.

Grundrengöring av bestick

Det är vanligt att bestick mörkfärgas. Detta gäller framför allt bestick av kromstål. Kolhydrathaltiga rätter, t.ex. gröt eller pasta kan ge en blåskiftande hinna. Likaså kan kaffe och te ge en mörk hinna, men då ofta lite mera gulaktig. Förutom daglig diskning för att avlägsna beläggningar behöver besticken då och då också en grundrengöring.

Så här gör du:
• Koka upp vatten i en stor rostfri gryta.
• Häll i en blandning av maskindiskmedel eller vanligt vittvättmedel och vatten (½ dl pulver per liter vatten). Lös upp det ordentligt.
• Lägg i besticken.
• Koka ett par minuter
• Diska, skölj och torka sedan besticken som vanligt.

Rengöring av porslin som fått metallrepor från bestick

Rostfria bestick kan ge svarta streck på porslin, särskilt på tallrikar som har matt glasyr med kärv yta. Det är framförallt enklare bestick med dålig finish som är orsaken till svärtningen. Även teskedar kan ge märken i koppar och muggar.

Polera bort metallreporna på porslinet med kopparputs och diska sedan ordentligt på vanligt sätt.

Läs mer

Kunskap

Välj rätt bestick

Att investera i bestick till restaurangen är något man vanligtvis inte gör så ofta. Vad ska man tänka på? Och hur väljer man? Vi har ett stort sortiment av olika bestick i olika stilar, kvalitet och prisklasser och vi låter oss guidas av en expert inom området.

Kunskap

Restaurangutrustning

Vi erbjuder ett brett sortiment inom restaurangutrustning för kök och matsal. Våra specialister hjälper dig med alla de praktiska beslut som tas när du inreder, väljer utensilier, bygger om eller bygger nytt. Vi hjälper dig också med serviceavtal och support, så att din utrustning får en lång livslängd.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.