Utmana och utveckla dina sinnen - boka nu
Hur doftar egentligen blyerts och känner du igen smaken av läder? Kan man odla vin i hela världen och vad är terroir? Kom till oss och få svar på dina frågor om all världens viner och andra drycker. Att bli sommelier hos oss tar bara en termin av roliga och intensiva studier.
Vi ger dig en djup och bred kunskap om öl, vin, starkvin, sprit och även alkoholfria alternativ. Varje kurstillfälle varvar teoretiska föreläsningar med marknadens bredaste dryckesprovningar. Du får på så sätt förståelse för både druvsorter och dryckestyper och du lär dig hur du bäst kombinerar mat och dryck.
Alla våra föreläsare är eller har varit yrkesverksamma sommelierer med bred erfarenhet från väldens stjärnkrogar. Du får lära dig om sommelierens yrkesroll, yrkets globala möjligheter och framtidens dryckestrender. Du får även kunskap inom ekonomi, prissättning, inköp och planering för att kunna skapa lönsamhet med din dryckeslista och verksamhetens dryckesutbud.
Utbildningen vänder sig till dig som arbetar inom restaurang och som vill få djup kunskap om de viktigaste vinländerna och regionerna i världen samt få det praktiska hantverket för att kunna arbeta som sommelier.
Sommelierutbildningens innehåll
- Vinländer och regioner
- Kunskap inom vin, öl, sprit, kaffe, te och alkoholfritt.
- Sensorik och provningsmetodik
- Sommelier som yrke och hantverk
- Ekonomi och lönsamhet
Examination
Efter godkänt teoretiskt och praktiskt prov blir du sommelier.
Professionella sommelierer som kursledare
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Daniel Agerberg har i över femton år arbetat som sommelier på restauranger med omfattande vinlistor som Djuret, Teatergrillen/Riche och Astoria. Därtill har han jobbat på ett antal vinbarer som Eriks vinbar Gondolen, Terrenos vinotek samt Åre vinbar. Just nu är han nybliven chefssommelier på nyöppnade restaurang Chez Jolie.
Mercedes Bachelet är General Manager och sommelier för Adam/Albins restauranger i Stockholm, samt driver det egna restaurangkonsultbolaget Bachelet Consulting. Mercedes har arbetat i ledande positioner inom restaurang och hotell i cirka 20 års tid.
Totte Steneby är en välrenommerad sommelier med en bakgrund på flera toppkrogar. Idag innehar han titeln Senior Wine Specialist på auktionsfirman Zachys Wine Auctions.
Rubén Sanz Ramiro är chefssommelier på PM & Vänner i Växjö som 2017 blev Sveriges första restaurang att belönas med Wine Spectator Grand Award. Spanskfödde Rubén har utnämnts till Sommelierernas Sommelier 2016 och 2017 samt till Årets Sommelier av Livets Goda 2015 och 2017.
Schema Stockholm
202429-jan Intro, vinodling, vinmakning och provningsmetodik Jake Kulle
30-jan Trender, kvalitet och mousserande Jake Kulle
12-feb Bordeaux och Rhone Daniel Agerberg
13-feb Nya Zeeland, Australien och Sydafrika Maja Berthas
26-feb Övriga Frankrike, Tyskland, östeuropa och Österrike Daniel Agerberg
11-mar Italien Rubén Sanz Ramiro
12-mar Italien och Sherry Rubén Sanz Ramiro
13-mar Spanien Rubén Sanz Ramiro
25-mar Bourgogne, Alsace och Jura Totte Steneby
26-mar USA och Sydamerika Totte Steneby
08-apr Mat och dryck Bobo Steneby
09-apr Portugal, port, examinationssamtal, minitest Daniel Agerberg
22-apr Öl och cider Bobo Steneby
23-apr Sprit Jens Dossel
29-apr Service och sommelierhantverk Mercedes Bachelet
06-maj Kaffe, te och alkoholfritt Joel Dossel och Daniella Lundh Egenäs
03-jun Examination, gemensamt i Stockholm
Schema Varberg
202405-feb Intro, vinodling, vinmakning och provningsmetodik Jake Kulle
06-feb Trender, kvalitet och mousserande Jake Kulle
19-feb Bordeaux och Rhone Daniel Agerberg
20-feb Nya Zeeland, Australien och Sydafrika Maja Berthas
04-mar Övriga Frankrike, Tyskland, östeuropa och Österrike Daniel 18-mar Italien Rubén Sanz Ramiro
19-mar Italien och Sherry Rubén Sanz Ramiro
20-mar Spanien Rubén Sanz Ramiro
01-apr Bourgogne, Alsace och Jura Totte Steneby
02-apr USA och Sydamerika Totte Steneby
15-apr Mat och dryck Bobo Steneby
16-apr Portugal, port, examinationssamtal, minitest Daniel Agerberg
29-apr Öl och cider Bobo Steneby
30-apr Sprit Jens Dossel
13-maj Kaffe, te och alkoholfritt Joel Dossel och Daniella Lundh Egenäs
14-maj Service och sommelierhantverk Mercedes Bachelet
03-jun Examination, gemensamt i Stockholm