Enligt svensk lagstiftning kan vi inte sälja alkoholhaltiga drycker till personer som ännu inte fyllt 20 år. För att du ska kunna ta del av vårt utbud så måste du verifiera din ålder.
"I dag är jag trygg i mina kunskaper, när jag ska vägleda gäster, skriva menyer eller ta mig an nya utmaningar inom dryckesvärlden.
Jag valde sommelierutbildningen hos GastroMerit på grund av de många erkänt duktiga föreläsare, men också för att upplägget passade mig perfekt, kursens längd och kursdagar." - Viktor Redin, Kock och sommelier, P2 restaurang & Catering
Schema Stockholm
23/1:
Intro Vinkunskap
24/1:
Frankrike, mousserande
6/2:
Mat och dryck i kombination
7/2:
Bourgogne, Alsace, Jura
20/2:
Sprit
21/2:
USA och Sydamerika
6/3:
Bordeaux och Rhone
7/3:
NZ, Australien, Sydafrika
20/3:
Tyskland, Ungern och Österrike
21/3:
Portugal, port och examinationssamtal
3/4:
Italien
4/4:
Italien och Sherry
17/4:
Öl och cider
18/4:
Spanien
2/5:
Kaffe, te och alkoholfritt
3/5:
Service och sommelierhantverk
29/5:
Examination!
Schema Umeå
30/1:
Intro Vinkunskap
31/1:
Frankrike, mousserande
13/2:
NZ, Australien, Sydafrika
14/2:
Spanien
27/2:
Mat och dryck i kombination
28/2:
O¨l och cider
13/3:
Italien
14/3:
Italien och Sherry
27/3:
Bordeaux och Rhone
28/3:
Tyskland, Unger och O¨sterrike
11/4:
USA och Sydamerika
12/4:
Bourgogne, Alsace och Jura
24/4:
Portugal, port och examinationssamtal
25/4:
Service och sommelierhantverk
15/5:
Kaffe, te och alkoholfritt
16/5:
Sprit
29/5:
Examination!
Schema Kalmar
6/2:
Intro Vinkunskap
7/2:
Frankrike, mousserande
20/2:
NZ, Australien, Sydafrika
21/2:
Spanien
6/3:
Mat och dryck i kombination
7/3:
O¨l och cider
20/3:
Italien
21/3:
Italien och Sherry
3/4:
Bordeaux och Rhone
4/4:
Tyskland, Unger och O¨sterrike
17/4:
Portugal, port och examinationssamtal
18/4:
Service och sommelierhantverk
2/5:
USA och Sydamerika
3/5:
Bourgogne, Alsace, Jura
15/5:
Sprit
16/5:
Kaffe, te och alkoholfritt
29/5:
Examination!
Med reservation för ändringar
Diplomutbildningen till sommelier sträcker sig över en termin och är anpassad för dig som vill arbeta praktiskt som sommelier. Under terminen varvas teoretiska föreläsningar med dryckesprovningar.
Utmana dina sinnen
Vår branschunika sommelierutbildning ger dig det du behöver för att lyckas
Hur doftar egentligen blyerts och känner du igen smaken av läder? Kan man odla vin i hela världen och vad är terroir? Kom till oss och få svar på dina frågor om all världens viner och andra drycker. Att bli sommelier hos oss tar bara en termin av roliga och intensiva studier.
Vi ger dig en djup och bred kunskap om öl, vin, starkvin, sprit och även alkoholfria alternativ. Varje kurstillfälle varvar teoretiska föreläsningar med marknadens bredaste dryckesprovningar. Du får på så sätt förståelse för både druvsorter och dryckestyper och du lär dig hur du bäst kombinerar mat och dryck.
Alla våra föreläsare är eller har varit yrkesverksamma sommelierer med bred erfarenhet från väldens stjärnkrogar. Du får lära dig om sommelierens yrkesroll, yrkets globala möjligheter och framtidens dryckestrender. Du får även kunskap inom ekonomi, prissättning, inköp och planering för att kunna skapa lönsamhet med din dryckeslista och verksamhetens dryckesutbud.
Utbildningen vänder sig till dig som arbetar inom restaurang och som vill få djup kunskap om de viktigaste vinländerna och regionerna i världen samt få det praktiska hantverket för att kunna arbeta som sommelier.
Sommelierutbildningens innehåll
Grundkunskap i dryck
Sommelier som yrke och hantverk
Ekonomi och lönsamhet
Dryckesprovningar
Examination
Efter godkänt teoretiskt och praktiskt prov blir du sommelier.
Professionella sommelierer som kursledare
Kursledare från vänster: Daniel Agerberg, Mercedes Bachelet, Andreas Larsson och Rubén Sanz Ramiro.
Daniel Agerberg har i över femton år arbetat som sommelier på restauranger med omfattande vinlistor som tex Djuret, Teatergrillen/Riche och Astoria. Därtill har han jobbat på ett antal vinbarer som Eriks vinbar Gondolen, Terrenos vinotek samt Åre vinbar. Just nu är han nybliven chefssommelier på nyöppnade restaurang Chez Jolie.
Mercedes Bachelet är General Manager och sommelier för Adam/Albins restauranger i Stockholm, samt driver det egna restaurangkonsultbolaget Bachelet Consulting. Mercedes har arbetat i ledande positioner inom restaurang och hotell i cirka 20 års tid.
Andreas Larsson har vunnit både svenska, nordiska och europeiska sommeliermästerskapen. 2007 blev han den förste svensk att ta hem den åtråvärda titeln Meilleur Sommelier du Monde - världsmästare i Sommelerie. Han har 30 års erfarenhet av restaurang och gastronomi med ett förflutet på Sveriges bästa restauranger och är idag verksam som konsult och vinprovare med hela världen som arbetsfält.
Rubén Sanz Ramiro är chefssommelier på PM & Vänner i Växjö som 2017 blev Sveriges första restaurang att belönas med Wine Spectator Grand Award. Spanskfödde Rubén har utnämnts till Sommelierernas Sommelier 2016 och 2017 samt till Årets Sommelier av Livets Goda 2015 och 2017.
Fler diplomutbildningar
Vi rekommenderar
GastroMerit
Diplomerad Restaurant Manager
Med vår diplomerade utbildning till Restaurant Manager får du kunskap och verktyg för hur du driver en framgångsrik restaurangverksamhet. Kursen vänder sig till dig som är, eller vill bli krögare, till restaurangchefer, köksmästare eller dig som har personalansvar och annan ledarroll.
GastroMerits kökschefsutbildning är en diplomerad vidareutbildning, som ger dig fördjupade kunskaper inom ekonomi, ledarskap, organisation och service.
Hos GastroMerit hittar du ett starkt utbildningsprogram med kurser och utbildningar som passar såväl dig som är ny i branschen som dig som befinner dig mitt i yrkeslivet. Alla är välkomna!
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.