Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Sorundahallarnas grönsaksavfall del i helt cirkulär fiskodling

Genom att samla aktörer från hela livsmedelskedjan med fiskodlare, fodertillverkare, livsmedelsgrossister, restauranger och dagligvaruhandel, har Axfoundation och SLU tillsammans med bland andra Axfood, Sorundahallarna, Urban Deli och Älvdalslax bevisat att det går att odla en miljövänlig och smakrik svensk fisk i stor skala. I ett pilotprojekt delfinansierat av Vinnova har en grön hållbar regnbågslax av hög gastronomisk kvalitet tagits fram.

- Vi ser fiskodling som en förutsättning för att vi ska kunna servera fisk i framtiden, men vi måste se till att det blir ett hållbart alternativ på riktigt, säger Louise Söderqvist, biträdande marknadschef på Sorundahallarna 

Foto: Roxen Communications.


För 
Sorundahallarna är det viktigt att vara med och driva utvecklingen av hållbara livsmedel. De har varit med både i början och slutet av det här cirkulära kretsloppet. Inledningsvis bidrar Grönsakshallen Sorunda med grönsaksrester som, tillsammans med överblivet bröd, föder upp larver som sen ingår i fodret till fisken som odlas hos Älvdalslax. Den odlade fisken levereras sen till Fiskhallen Sorunda.
 

Foto: Roxen Communications.


- 
Det cirkulära blir väldigt tydligt. Att vi på köpet lyckades ta fram en fisk med fantastiskt god smak och fin färg är en bonus. Våra kunder vill inte behöva kompromissa med smak och kvalitet – men de vill göra hållbara val, säger Louise Söderqvist.
 


Den fisk som 
odlats fram inom ramen för pilotprojektet är uppbokad för deltagarna i testet och finns i dagsläget inte till beställning. Laxen kommer att finnas att köpa i utvalda Hemköpsbutiker och på Urban Deli under november-december 2021. Dessutom kommer den att serveras på Urban Deli, i Fotografiska Museets restaurang,  TAK och i utvalda restauranger i Compass Groups regi.
 

 

Läs mer

Inspiration

Axfoundation

Det är ett enormt resursslöseri att låta odlad fisk äta soja från Brasilien och fisk från Stilla Havet, samtidigt som det slängs tonvis med mat i Sverige.
Inspiration

Grönsakshallen

Välkommen till Grönsakshallen Sorunda. Den personliga leverantören av frukt och grönt till restaurang-och storköksmarknaden.
Inspiration

Älvdalslax

Vid Österdalälvens strand hanterar vi yngel och ser regnbågslaxen långsamt växa till sig i konstant rörelse. Varje vår skördar vi den rosaröda, fasta rommen. En del läggs varsamt i burkar till försäljning, en del blir till nya fiskar. Så sluts cirkeln i vårt hållbara fiske.
Inspiration

Urban Deli

Urban Deli är inte bara en restaurang, en matbutik eller en saluhall – Urban Deli är en blandning av allt detta. Idag finns vi i lite olika skepnader på Nytorget, i Sickla, på Sveavägen och Centralstationen.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.