Enligt svensk lagstiftning kan vi inte sälja alkoholhaltiga drycker till personer som ännu inte fyllt 20 år. För att du ska kunna ta del av vårt utbud så måste du verifiera din ålder.
Genom att samla aktörer från hela livsmedelskedjan med fiskodlare, fodertillverkare, livsmedelsgrossister, restauranger och dagligvaruhandel, har Axfoundation och SLU tillsammans med bland andra Axfood, Sorundahallarna, Urban Deli och Älvdalslax bevisat att det går att odla en miljövänlig och smakrik svensk fisk i stor skala. I ett pilotprojekt delfinansierat av Vinnova har en grön hållbar regnbågslax av hög gastronomisk kvalitet tagits fram.
- Vi ser fiskodling som en förutsättning för att vi ska kunna servera fisk i framtiden, men vi måste se till att det blir ett hållbart alternativ på riktigt, säger Louise Söderqvist, biträdande marknadschef på Sorundahallarna.
Foto: Roxen Communications.
FörSorundahallarnaär det viktigt att vara med och driva utvecklingen av hållbara livsmedel.De har varit med både i början och slutet av det här cirkulära kretsloppet. Inledningsvis bidrar GrönsakshallenSorundamed grönsaksrester som, tillsammans med överblivet bröd, föder upp larver som sen ingår i fodret till fisken som odlas hos Älvdalslax. Den odlade fisken levereras sen till FiskhallenSorunda.
Foto: Roxen Communications.
-Det cirkulära blir väldigt tydligt.Att vi på köpet lyckades ta fram en fisk med fantastiskt god smak och fin färg är en bonus. Våra kunder vill inte behöva kompromissa med smak och kvalitet – men de vill göra hållbara val, säger Louise Söderqvist.
Den fisk somodlats fram inom ramen för pilotprojektet är uppbokad för deltagarna i testetoch finns i dagsläget inte till beställning.Laxenkommeratt finnas att köpa i utvalda Hemköpsbutiker och på UrbanDeliunder november-december2021. Dessutom kommer den att serveras på UrbanDeli, i Fotografiska Museets restaurang,påTAK och i utvalda restaurangeriCompass Groups regi.
Läs mer
Vi rekommenderar
Inspiration
Axfoundation
Det är ett enormt resursslöseri att låta odlad fisk äta soja från Brasilien och fisk från Stilla Havet, samtidigt som det slängs tonvis med mat i Sverige.
Vid Österdalälvens strand hanterar vi yngel och ser regnbågslaxen långsamt växa till sig i konstant rörelse. Varje vår skördar vi den rosaröda, fasta rommen. En del läggs varsamt i burkar till försäljning, en del blir till nya fiskar. Så sluts cirkeln i vårt hållbara fiske.
Urban Deli är inte bara en restaurang, en matbutik eller en saluhall – Urban Deli är en blandning av allt detta. Idag finns vi i lite olika skepnader på Nytorget, i Sickla, på Sveavägen och Centralstationen.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.