Enligt svensk lagstiftning kan vi inte sälja alkoholhaltiga drycker till personer som ännu inte fyllt 20 år. För att du ska kunna ta del av vårt utbud så måste du verifiera din ålder.
Här kan du inspireras om det som händer hos oss på Martin & Servera. Du möter våra kursledare, får mer information om nyheter i vårt breda sortiment av tjänster och kan läsa våra inspirationsmagasin.
Vi rekommenderar
Inspiration
Webbinarium: Utvalt med omsorg Play
I detta webbinarium får du bland annat ta del av spännande panelsamtal om vårens trender och viktiga hållbarhetsfrågor för branschen, matlagningsinspiration med Jessie Sommarström och Desirée Jaks och det bjuds dessutom på desserttips. Moderator är Klas Lindberg.
Vi har träffat Sébastien Boudet, omtyckt bagare och hållbarhetsexpert. I mars är det dags för kursen Hållbarhet i fokus, där tunga ämnen som matsystem, målen för Sverige 2023 och att bygga en medveten inköpsstrategi kommer att behandlas. Hör honom berätta mer om varför kursen är viktig för alla i branschen.
I höstas ramlade ett gäng förväntansfulla matproffs in i GastroMerits kurslokaler. Alla med ambitionen att bli diplomerade kökschefer efter en termin av djupdykningar i affärsstrategier, sälj och rekrytering.
Vi har tagit pulsen på restaurang Logens Caroline Salminen och Eric Håkansson på resan till att bli diplomerade kökschefer.
Fiskhallen är känd för hållbarhetstänk och innovation. Hela verksamheten bygger på hållbarhet – från val av producenter till förpackning och leverans till slutkund, och så förstås själva fisken.
När kostnader stiger gäller det att försöka spara in där det går. Genom åren har vi fått många matnyttiga tips från kunder, kockar, leverantörer och medarbetare. Här hittar du några utvalda.
Tre miljoner skumtomtar väntar på att marschera mot Sveriges julbord
Sveriges restauranger – och Martin & Servera – står och stampar i kulisserna. Julborden står för dörren! Under de närmaste veckorna rullar stora volymer av råvaror till restaurangernas julbord ut från Martin & Serveras lastkajer. Vi ser att fokus ligger på svenskt och gärna regionalt, hellre lite färre rätter – men med riktigt hög kvalitet.
En efterlängtad jul står för dörren och snart är det dags att duka upp för årets alla julbord. Här hittar du tips, recept, kampanjer och inspiration inför julen 2022. Allt du behöver för att ge dina gäster en riktigt god jul.
Nu när kylan gjort intåg längtar vi efter mat som både värmer och mättar. Vi har samlat ett gäng recept där höstens råvaror och smaker står i fokus. Råvaror i säsong smakar inte bara mer och är mer näringsrika - de är generellt också billigare då utbudet är större. Inspireras av recept med vilt, höstfavoriten svamp och svenska rotfrukter.
Skapa mervärde för din gäst med berättelsen bakom råvaran
Granskottsolja på handplockade, ekologiska granskott eller hemystad ost från gårdsbetande kor? Hur vi väljer att kommunicera vår meny spelar större roll än vi tror för gästens upplevelse. Genom att berätta historien bakom de svenska, regionala råvaror du använder höjer du värdet på din meny och gör måltiden till en inspirerande helhet.
Cheffle - restaurangbranschens bästa rekryteringsverktyg
Cheffle Rekrytering är en digital tjänst från Martin & Servera som hjälper restauranger som söker personal genom rekryteringsprocessen – från skapande av platsannons via spridning i rätt kanaler till proffsig kandidathantering från ansökan till jobb.
Lönsamhet och hållbarhet går hand i hand! Genom att tänka lika mycket på vad som hamnar på tallriken, som på vad som händer med det som blir över kan du göra stor skillnad både för din ekonomi och för miljön. På Restaurangtjänster hittar du helt kostnadsfritt färdigförhandlade avtal och tjänster som hjälper dig att arbeta smartare och mer hållbart.
EKO-september är en kampanj som drivs av branschen för att öka kunskapen om nyttan med ekologisk produktion och Martin & Servera har deltagit sen starten 2018. Emelie Hansson, Hållbarhets- och kvalitetschef på Martin & Servera berättar mer om varför vi ska välja ekologiskt.
På nya Restaurangtjänster har vi samlat färdigförhandlade avtal och tjänster som förenklar din vardag, allt från kortinlösenavtal till försäkring och bemanning. För att underlätta för dig har vi samlat ihop några av våra bästa tips för att du ska få mer tid över i din verksamhet och skapa en lönsam restaurang.
Behåll take away-kassen på menyn trots att gästerna äntligen är tillbaka på krogen. På så vis kan du fylla både borden på din restaurang och lådor som gästerna tar med till sina egna bord, uteplatser eller grönområden. Här hittar du inspiration och alla produkter du behöver för att kunna erbjuda take away.
I vårt senaste webbinarium får du bland annat ta del av ett spännande panelsamtal kring svenska mervärden och regionala smaker. Vi får besök av Lennart Wallander från Food & Friends som håller oss uppdaterade kring de senaste restaurangtrenderna och Richard Juhlin, fransk hederslegionär och riddare av Champagne, som pratar om alkoholfritt bubbel. Moderator är Klas Lindberg från restaurang Portal.
Sorundahallarnas grönsaksavfall del i helt cirkulär fiskodling
Genom att samla aktörer från hela livsmedelskedjan med fiskodlare, fodertillverkare, livsmedelsgrossister, restauranger och dagligvaruhandel, har Axfoundation och SLU tillsammans med bland andra Axfood, Sorundahallarna, Urban Deli och Älvdalslax bevisat att det går att odla en miljövänlig och smakrik svensk fisk i stor skala. I ett pilotprojekt delfinansierat av Vinnova har en grön hållbar regnbågslax av hög gastronomisk kvalitet tagits fram.
Ett nytt år närmar sig och vi dukar upp till festliga middagar och firar stort! Här har vi samlat inspiration, tips, produkter och recept som gör nyårsmiddagen till något alldeles extra.
Laddat för julen! Nu förbereder många för julens serveringar – som handlar om både tradition och innovation. Martin & Serveras nya webbinarium tar upp hur julen kan bli mer hållbar, både utifrån vad som hamnar på tallriken och hur du med hjälp av god köksekonomi kan säkra en långsiktigt hållbar verksamhet. Det blir också en djupdykning i branschens kanske mest aktuella fråga: hur säkrar vi personalförsörjningen nu och i framtiden?
Framtidens mat är god och hållbar! I vårt webbinarium "Framtidens hållbara mat" får du reda på vad som ligger på våra tallrikar i framtiden, hur vägen ser ut från en idé till en färdig produkt i restaurangköket – och hur du som kock kan laga magiska rätter med nya innovativa produkter. Medverkar gör bland andra Ludwig Tjörnemo, Kocklandslaget och Årets Kock 2020 och Madeleine Brehmer, vd Sabis.
Bastard Burgers: Hederspris i Årets hållbara utmanare 2020, restaurangkedja
Bastard Burgers kompenserar föräldrapenningen till 100 procent. Syftet är att skapa ökad jämställdhet men också att behålla fler kvinnor i branschen. Möt Simon Wanler, grundare och delägare.
Sigtunahöjden, Sigtuna: Vinnare i Årets hållbara utmanare 2020, tävlingsklass kök
”Den här utmärkelsen ger verkligen cred till vårt köksteam”, säger Lotta Giesenfeld Boman, vd och ägare, hotell- och konferensanläggningen Sigtunahöjden.
På Koka jobbar hela teamet med hållbarhet i stort och smått – från kök till matsal. Björn Persson är glad över att restaurangen har utsetts till Årets hållbara utmanare i klassen matsal.
Stadshusrestauranger, Stockholm: Vinnare i Årets hållbara utmanare 2020, tävlingsklass disk
100 procent miljömärkta produkter i kem, disk och städ. Det är bara en liten del av Stadshusrestaurangers omfattande miljö- och hållbarhetsarbete. Möt Madeleine Björk, platschef på Stadshusrestauranger.
Agrill, Västerås: Vinnare i Årets hållbara utmanare 2020, tävlingsklass bar
”Baren och köket har ett kreativt samarbete för att minska matsvinnet. Vår barchef Salar Azizi brinner för de här frågorna och det är en viktig del av vårt hållbarhetsarbete. Det är otroligt roligt att vinna den här kategorin”, säger Simon Barhaido, delägare, restaurang Agrill, Västerås.
Vill du ta din bar till nästa nivå? Då kan vi erbjuda ett sortiment av både dryck, tillbehör och utrustning utöver det vanliga. Med unika produkter från flera av bolagen i Martin & Servera-gruppen kan vi skräddarsy ditt erbjudande.
Vi inom Martin & Servera-gruppen uppmanar alla att köpa avhämtning under parollen #stöttadinlokalarestaurang. Samtidigt arrangerar vi en serie webbinarier och en kampanj i sociala medier.
Facility management-leverantören Coor är en av Martin & Serveras största kunder och inte minst en given samarbetspartner i arbetet för en hållbar framtid. För Ann-Charlott Sjöqvist, förändringsledare i hållbarhet på Coor, var det en ickefråga att gå över till leveranser i plastfria rullburar.
Att anpassa sina serveringar kräver koll på kalkylen. Tar du ut rätt pris om du byter från buffé till tallriksservering? Hur mycket minskar egentligen svinnet när man portionsserverar? Med tjänsterna Kalkyl & Recept och Inventering får du koll på precis detta.
Den här julen ser annorlunda ut. Vi behöver anpassa våra sätt vi serverar julborden på. Men det finns också en massa möjligheter att vara kreativ. Här hittar du ett antal tips på hur du kan ge dina gäster en härlig julbordsupplevelse.
Att köpa en hel stock med kött kräver litemer planering och arbete i köketmen fler och fler krögareupptäcker fördelarna,framföralltkring urval och kvalité.Många gäster är ocksåberedda att betalaett högre pris för sin köttbit när man vetmer ombakgrund,härkan vi göra mycket medstorytellingoch information på menyn.
Gör det lätt för dina gäster att ta med julbordet hem! Med rätt val av formar, kassar och burkar kan du paketera ett julbord där gästerna antingen serverar det rakt av eller gör de sista stegen själva hemma.
Coronapandeminhar drabbathotell- ochrestaurangbranschenhårt.Men vi ser också många krögaresomvägrar att ge upp. De är snabbfotade, kreativa och krigar för sin överlevnad.
Restaurangbranschen har påverkats stort av den pågående pandemin. Men mitt i allt detta ser vi många spännande och fina initiativ inom branschen. Det finns en stark vilja att göra gott och att bidra med sin kunskap och passion för god och vällagad mat.
Välkommen till Martin & Servera Restaurangbutiker!
Vi förstår att det just nu är det svårare än någonsin att planera inköpen för din restaurangverksamhet. Då är det perfekt att vi har två fina restaurangbutiker i Stockholm! Butikerna är öppna alla dagar i veckan.
Vilka restriktioner gäller för restaurangbranschen och besöksnäringen? Vad gäller för den som är arbetsgivare? På den här sidan har vi på Martin & Servera samlat information om vad som gäller just nu för vår bransch.
Anders Ramsay är kursledare på GastroMerits utbildningar Vegetarisk Fine Dining och Laga vegetariskt till lunch och catering. Under kurserna får du bland annat lära dig att servera både näringsrik och god vegetarisk mat. Vi har träffat Anders och ställt 5 snabba frågor om honom och utbildningarna.
Här har vi samlat de produkter som vi visar upp i montern under mässan Fastfood & Café i Malmö. I vår monter hittar du ett urval av fina färskvaror, smakfull dryck och slitstark utrustning för ditt bageri, café eller liknande verksamhet.
Årets Kock 2019 – råvaror, inspiration och utrustning
Vi är stolta samarbetspartners och leverantörer till Årets Kock och visar på denna sida upp några av de råvaror och den utrustning vi levererat till tävlingen.
Att lyssna på våra kunder och ha kunskap om deras vardag är viktigt för oss. Vi vill också gärna sprida kunskap och bidra till att utveckla den svenska måltiden. Därför presenterar vi nu Martin & Servera-rapporten 2019: Nya matvanor för hälsa och planeten.
Still Sparkling – färsktappat vatten av högsta kvalitet
Martin & Servera-gruppens bolag Still Sparkling är specialister på vattenanläggningar i hela kedjan från design, tillverkning och installation till service och underhåll. De erbjuder ett varumärkeskoncept som ger dig en bred valmöjlighet med olika produktutbud, paketlösningar och designalternativ - ett bra val för både miljön och din ekonomi.
I utförsäljningslistan presenterar vi artiklar som av någon anledning inte kan säljas till ordinarie pris. Det handlar om artiklar med kort datum eller skadad kartong till exempel.
Fjällen både inspirerar och utmanar. Här hittar du restauranger som bland annat Raw på Bygget i Åre och Kebnekaise Fjällstation. De lyckas hålla en hög gastronomisk standard trots de logistiska utmaningarna som finns med att driva restaurang i fjällen.
Alexander reste till gastronomins Tokyo med GastroMerit
Hösten 2018 åkte GastroMerit, Martin & Serveras utbildningsverksamhet, tillsammans med 20 deltagare på en kulinarisk resa till Tokyo. Här bjöds gruppen på inspirerande smak- och matupplevelser samt besökte delar av staden endast de mest inbitna Tokyo-frälsta känner till. Vi har träffat en av deltagarna på resan, Alexander Meier, köksmästare på Icehotel i Jukkasjärvi, som berättar hur det var att resa med GastroMerit och om inspirationen han fick i Tokyo.
Möt en av oss: Ewa Augustsson, gruppledare kundtjänst i Halmstad
Kundtjänst i Halmstad tar varje dag emot hundratals samtal från kunder som behöver snabb och korrekt hjälp. Ewa Augustsson och hennes team är både flexibla och lösningsorienterade.
Med ny kompetens är Patrik redo för nästa utmaning
Kompetens- och vidareutveckling blir allt viktigare inom hotell- och restaurangbranschen. ”Det kan ge en både ekonomisk och energimässig kick till företaget”, säger Patrik Fredriksson, som nu går en av GastroMerits utbildningar.
Temat för Martin & Servera tävling Utmaningen 2018 var Minska matsvinnet. Årets tävling genomfördes i två tävlingsklasser, en för verksamheter i privat sektor, en för verksamheter i offentlig sektor. Vinnaren i den offentliga klassen blev Härryda kommun. Möt Anna Löfgren Adén, miljöutvecklare för måltidsservice på kommunen, som inspirerar i svinnfrågan.
Restaurangtjänster sparar tusentals kronor till Martin & Servera-gruppens kunder
De restauranger som går genom Restaurangtjänster kan ta del av ett brett utbud av förmånliga avtal och erbjudanden som till exempel kortinlösenavtal, el och försäkringar.
Erssons tar hjälp av GastroMerit i personalsatsning
Under hösten gick startskottet på en satsning från restaurangen Erssons. De vill att deras arbetsplats ska utvecklas och vill även rekrytera de bästa medarbetarna till sina verksamheter. För att lyckas med dessa mål har de tagit hjälp av vår utbildningsverksamhet GastroMerit.
Hållbart företagande handlar om att spara på egna resurser och minska negativ miljöpåverkan. Det handlar även om att skapa mervärden för dig som kund. Det du köper av Martin & Servera är producerat med omsorg om människor, djur och natur.
Möten människor emellan är nyckeln till ömsesidig förståelse och minskad segregation. ÖppnaDörren hjälper etablerade och nya svenskar att mötas. Martin & Servera gör det enkelt för medarbetarna att vara en del av initiativet!
80 mellanchefer från Stureplansgruppen gick skräddarsydd utbildning hos GastroMerit
Martin & Serveras utbildningsverksamhet GastroMerit genomför inte bara utbildningar i egna lokaler. Du som är kund till oss har möjlighet att boka in utbildningar som genomförs ute i din egen verksamhet. Vi träffade Åsa Wahlström, HR-chef på Stureplansgruppen, som genomförde ett specialutformat utbildningsprogram för mellanchefer.
Möt en av oss: Karin Montell, sortiment- och inköpschef non nood
Karin Montell är sortiment- och inköpschef på Martin & Servera och har jobbat med non nood sedan hösten 2012. Det är ett brett område som innehåller allt från ljus och servetter till matförpackningar, städredskap och kemartiklar.
Martin & Serveras dotterbolag Still Sparkling Solutions säljer och hyr ut vatten- och ölanläggningar till restauranger och bryggerier. Du får hjälp med allt ifrån prospektering och behovsanalys av fatöl, till kranar med snygg design som passar perfekt till inredningen på din restaurang.
"Diplomerad Restaurant Manager gav mig ökat självförtroende och nya verktyg i vardagen.
Lisa Hedelin är Restaurangchef på Kommendören i Stockholm och gick våren 2016 Diplomerad Restaurant Manager hos Martin & Serveras utbildningsverksamhet GastroMerit. Vi ställde några korta frågor om vad hon tar med sig efter utbildningen och hur hon praktiskt använder sig av sina nya kunskaper.
Martin & Servera finns representerade i Kina, för att kunna vara tydlig i leverantörssamarbeten vad gäller bland annat uppförandekoden. I slutet av 2016 startade Martin & Servera, tillsammans med samarbetspartnern QuizRR, utbildningar för personal på tre fabriker i Kina.
Möt en av oss: Sandy Shi, senior merchandiser och teamledare
Martin & Servera finns representerade i Kina genom ett samarbete med Axfoods inköpskontor i Shanghai. På så vis får vi ännu bättre koll på både produkter och leverantörer. Här ligger fokus på hållbara affärer inom utrustning och non food.
Under den relativt korta tid som dina gäster besöker din restaurang ska du få dem att känna sig välkomna, sedda och nöjda med besöket. Helst så nöjda att de spenderar lite mer pengar än de hade tänkt sig. Dessutom vill du gärna att de är så nöjda att de glatt berättar vidare för både familj och vänner om hur bra upplevelse det var!
Kalkylering & Inventering hjälper dig med kalkylen
Genom Martin & Serveras tjänst Kalkylering & Inventering är det enkelt att kalkylera fram hur en maträtt bör prissättas för att ge den lönsamhet som behövs. I programmet kan du som krögare se hur kalkylen förändras när en råvara i receptet byts ut mot en annan.
Restaurant Manager - Utbildningen som rustar ledare
Martin & Serveras Restaurant Manager-utbildning vänder sig till den som vill få tid och möjlighet att utvecklas i sitt ledarskap. Här får kursdeltagarna ökad kunskap i form av teorier, modeller och verktyg för att driva en lönsam och effektiv restaurangverksamhet. En av dem som gått utbildningen är Klas Lindberg, årets kock 2012 och egenföretagare med bred erfarenhet av restaurangbranschen i Sverige och utomlands.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.