Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Hållbarhet

Kosttillskott med rödalger minskar metanutsläppen från kor

I ett nytt innovationsprojekt, som Martin & Servera deltar i, fick nötboskap på Gotland äta foder med tillskott av röda alger. Resultatet visade sig bli kraftigt minskade metanutsläpp från de djur som fick tillskottet.
– Det här är en intressant innovation för att minska utsläppen av metan från idisslande djur och det är en av flera viktiga åtgärder i arbetet med att göra köttproduktion mer hållbar, säger Emelie Hansson, hållbarhetschef på Martin & Servera.
Metanutsläppen från nötboskap står för mer än fyra procent av globala växthusgaser och foderfrågor kopplade till klimat är ett högaktuellt ämne i branschen. 2022 genomförde svenska bioteknikföretaget Volta Greentech en pilot med syftet att undersöka om ett fodertillskott av den röda makroalgen Asparagopsis kunde minska metanutsläppen hos nötkreatur.

Minskning med 70-90 procent

Piloten startades av Volta Greentech tillsammans med livsmedelsbolaget Protos. Under tre månader utfodrades tio kor med tillskottet från alger som odlats på land i Lysekil. Piloten visade på en kraftig reducering av metangas från dessa kor, med en minskning på mellan 70-90 procent under testperioden.Först på marknaden

Martin & Servera har köpt in ett antal djur som fötts upp med algtillskottet på Ejmunds Gård. Vi blir därmed den första återförsäljaren till restaurangmarknaden av kött från nötdjur med reducerade metanutsläpp.
Artiklarna beräknas finnas tillgängliga i e-handeln från mitten av juni.
–I och med förändrade kostvanor behöver även köttbranschen tänka nytt. Som marknadsledare tar vi ansvar och följer utvecklingen och tack vare utvecklingsprojekt som den här piloten kan vi hjälpa våra kunder att göra smartare val, säger Björn Nilsson, sortiments- och inköpschef, Martin & Servera.

Ett första steg

Piloten med det svenska algtillskottet ses som ett första steg i resan mot att minska metanutsläppen från livsmedelsproduktion, men det är fortfarande en lång väg kvar. Förhoppningen framåt är att skala upp odling och produktion och göra fodertillskottet tillgängligt för djuruppfödare i Sverige och internationellt.

Vårt hållbarhetsarbete

Hållbarhet

Vårt hållbarhetsarbete

För att kunna vara restaurangens bästa partner behöver vi agera som ledare inom hållbarhet och göra det enkelt för dig att göra hållbara val.
I praktiken betyder det att du automatiskt är en del av allt det arbete som Martin & Servera gör för en mer hållbar framtid. Om du önskar kan du välja att ta ytterligare steg i hållbar riktning, genom att till exempel välja mer ekologiska produkter, mer växtbaserat eller dra ner på antalet leveranser per vecka.

Sidan skapades 2023-06-05

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.