Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Fläskfilé i savoykål med bacon- och calvadossås

Recept skrivet av
Scan
En magisk rätt med otroligt mycket smaker som höjer den ­perfekta fläskfilén till nya höjder – umami från kål och lök, sälta och krisp från bacon och så den ljuvliga såsen med syra och sötma och toner av calvados! Lika vacker att servera upplagd på portionstallrikar som på sharing-fat.

Ingredienser

Recept för 10 personer
 
  • 1,5 kg fläskfilé sousvide
  • 1 huvud savoykål
  • 3 dl osötat äpplemos
  • Smör
  • Salt och peppar

  • 1 stort syrligt äpple – fint tärnat
  • 2 gula lökar – finhackade
  • 150 g fint skuren bacon (ev ytterligare 150 g till servering) 
  • 1 tsk salvia
  • 0,5 tsk timjan
  • Smör
  • 1 dl Calvados
  • 5 dl torr cider
  • 6 dl grädde
  • 5 dl kalvbuljong
  • 3 msk majsstärkelse
  • Salt och peppar
  • äppelcidervinäger

  • 1 kg småpotatis (fast), tvättade eller skalade
  • 800 g brysselkål
  • 3 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta – riven
  • 3 msk honung
  • 1 tsk chiliflakes
  • Salt och peppar

  • Örter och ev. björnbär till servering 

Tillagning

  1. Plocka de största bladen från savoykålen, skär bort den grova mittbiten och blanchera i saltat vatten. Lägg ut den till ”ark” som passar fläskfilén i storlek. Bred ut äpplemos tunt och rulla sedan in fläskfilén. Stek i ugnen på 200 grader tills kålen fått fin färg. Köttet är redan perfekt tillagat och behöver bara bli varmt inne i kålrullen.
  2. Fräs på äpple, lök, panchetta och rosmarin i smör. Slå på Calvados som får koka några sekunder innan cider tillsätts - låt koka ett par minuter innan även grädde och buljong tillsätts. Låt puttra på låg värme minst 20 minuter – gärna mer så den går ihop och får hög smak. Red av såsen och smaka av med salt och peppar och ev. en skvätt äppelcidervinäger för syra.
  3. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg potatis och brysselkål på en plåt och massera in olja, vitlök, honung, chili samt salt o peppar. Stek tills de är mjuka och fått fin färg ca 20–30 min.

Fläskfilé

Fläskfilén anses vara den bästa styckdetaljen och det är den möraste biten på grisen. Den har i grunden en mild smak, är mager med svag marmorering och alltid benfri. Scans fläskfilé är gjord på svenskt Pigghamkött och är milt kryddad med vitlök och örter så du kan sätta din egen prägel.
 
Recept

Svamprisotto med långlagrad prästost och kotlettrad

Scans kotlettrad sous vide är ett saftigt fläskkött som gör sig fint på kvälls­menyn för att kunna erbjuda lyxiga och välarbet­ade rätter till bra pris. Snabbt glaserad med höga ­smaker blir den ett ­perfekt ­komplement till en klassisk risotto – i svensk tappning förstås.
 
 
Recept

Fläskfilé tonnato på krispig vintersallad

Denna rätt är ett absolut genidrag av italienarna. Såsen blir krämig och smakrik och lyfter köttet på ett oväntat härligt sätt. Med krispig sallad till blir det en lunchrätt med wowfaktor.
 
Recept

Lunchmacka med rostbiff, karamelliserad lök och getost

Lunchmacka med perfekt rosa rostbiff, karamelliserad lök med ­balsamico och getost på lättstekt fluffig focaccia.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.