Din order- & leveranskalender
Välj datum för inventering/prisberäkning

Gravad skrei med rökt forellrom, picklad senap, dill och kärnmjölksvinägrett.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Gravad skrei

  • 400 g filé
  • 2 msk salt
  • 2 msk socker
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk svartpeppar

Rökt rom

  • 150 g forellrom

Picklad senap

  • 50 g gula senapsfrön
  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten

Dill

  • Dillolja
  • ½ knippe dill
  • 50 g bladspenat
  • 4 dl matolja
  • 1 tsk salt

Torkad dill

  • 100 g plockad dill

Kärnmjölksvinägrett

  • 2 dl kärnmjölk
  • 1 dl dillolja
  • 2 ostron
  • salt 
  • Tabasco

Syltad fänkål

  • 150 g fänkål
  • 1 dl citronjuice
  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • Dillstjälkar (delade på längden)
  • Plockad dill

Tillagning

Gravad skrei

  1. Putsa filén. 
  2. Rosta fänkålsfrön och peppar. 
  3. Mixa i kryddkvarn och blanda med salt och socker. 
  4. Grava torsken 1 dygn. 
  5. Torka av överblivna gravmassan, plasta och frys under press. 
  6. Skiva stora skivor och lägg upp på tallriken.

Rökt rom

  1. Rök rommen med rökpistol 3x30 minuter.

Picklad senap

  1. Koka senapskornen i lättsaltat vatten i 10 minuter. 
  2. Sila av vattnet och sjud senapskornen i 1-2-3 lagen i 10 minuter. 
  3. Lyft av från värmen och låt ligga och dra under lock i 1 timme.

Dill

  1. Mixa alla ingredienser i thermomixer på 60° i 4 minuter. 
  2. Sila genom superbag i kylen.

Torkad dill

  1. Torka på 40° tills torrt.
  2. Mixa till pulver.

Kärnmjölksvinägrett

  1. Häng av kärnmjölken i kaffefilter i 15 minuter. 
  2. Öppna ostronen och mixa med kärnmjölken. 
  3. Blanda i dilloljan. 
  4. Smaka av med salt och Tabasco.

Syltad fänkål

  1. Dela ner fänkålen i mindre osymmetriska bitar. 
  2. Koka upp citron, socker och vatten. 
  3. Sylta fänkålen. 
  4. Bottna tallriken med fänkål, dillstjälkar och plockad dill.

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader