Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Grön ärtburgare med glutenfritt bröd

Recept skrivet av
Elisabeth Johansson
Härlig grön burgare med ärtbiffar över glutenfritt bröd. Tillbehören tomat, avokado, skott och morotscoleslaw ger härlig färg åt rätten. Servera gärna med Srirachasås och rödlök.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Hamburgerbröd

  • 3 ¾ dl havregryn
  • 3 ½ dl rismjöl
  • 1 ½ dl potatismjöl eller maizena
  • 2 tsk salt
  • ½ dl psylliumfrömjöl (psyllium eller fiberhusk)
  • ½ dl Pofiber
  • 50 g jäst
  • 7 dl vatten
  • 2 ägg
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk honung
  • 1 ägg till pensling
  • 3 msk frön att strö över t.ex. hampafrön, sesamfrön, solroskärnor eller pumpafrön

Gröna ärtburgare

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 färsk jalapeño
  • 7 dl gröna ärter
  • 3 ½ dl havregryn
  • 1 ½ msk rapsolja
  • 2 ägg
  • ½ tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • olja och smör till stekning

Morotscoleslaw

  • 1 morot
  • 200 g spetskål eller vitkål
  • ½ rött äpple
  • 2 msk hackad gul lök
  • 1 ½ dl majonnäs
  • salt
  • malen svartpeppar

Tillbehör vid servering

  • ruccola
  • 1 avokado, skivad
  • cocktailtomater i skivor
  • groddar t.ex. china rosé och ärtskott
  • 1 liten rödlök, skivad
  • srirachasås

Tillagning

Hamburgerbröd

  1. Mixa havregrynen till ett mjöl. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  2. Smula ner jästen i en bunke eller degblandare med vinge.
  3. Vispa upp ägg, olja och honungen i en separat skål. Häll det ljumna vattnet över jästen och tillsätt de uppvispade äggen.
  4. Blanda i de torra ingredienserna. Blanda väl och låt degen svälla i ca 30 minuter under en bakduk eller sätt plastfilm på bunken. Degen är ganska lös från början.
  5. Vänd upp degen på ett bakbord mjölat med rismjöl. Dela upp degen i 12 bitar.
  6. Forma med lätt hand bitarna till bollar, knåda inte. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper, under en bakduk. Låt jäsa 30 minuter, värm under tiden upp ugnen till 200°.
  7. Pensla med uppvispat ägg och strö över frön.
  8. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt dem sedan svalna på ett galler.

Gröna ärtburgare

  1. Hacka löken, vitlöken och jalapeñon fint.
  2. Mixa 6 dl av ärtorna grovt.
  3. Blanda alla ingredienser i en bunke, sätt plastfilm över och låt stå i kylen 20-30 minuter.
  4. Forma sedan biffar, pressa ihop smeten lätt och stek i olja och smör. Salta och peppra.

Morotscoleslaw

  1. Skala och riv moroten, hyvla kålen så tunt som möjligt.
  2. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Dela bröden på mitten och rosta snittytan.
  2. Lägg på rucola, ärtbiffar, avokado, tomatskivor, morotscoleslaw, groddar och ärtskott.
  3. Toppa med lite skivad rödlök och srirachasås för extra hetta.

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader