Din order- & leveranskalender
Välj datum för inventering/prisberäkning

Hel rostad anka med jordärtskocka

Recept skrivet av
Knútur Kristjansson
Anka serverad med jordärtskockschips, jordärtskockssky och jordärtskockspuré.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Anka

  • 2 ankor
  • 4 äpplen
  • 8 plommon
  • Salt
  • Peppar

Jordärtskockschips

  • 10 jordärtskockor
  • Olja
  • Salt

Jordärtskockssky

  • 1/2 gul lök
  • 125 g champinjoner
  • 2 msk havtorn
  • 20 g timjan
  • 1 kg jordärtskockor
  • 1 liter kycklingfond
  • Matolja

Jordärtskockspuré

  • 10 jordärtskockor
  • 200 g smör
  • Salt
  • Citronjuice

Artiklar ur receptet

534123 - VIKING FÅGEL - Sverige - Fryst
0,00 kr {{jmfprisString}} / KG
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
347450 - VIKING FÅGEL - Sverige - Fryst
116,68 kr {{jmfprisString}} / KG
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}

Tillagning

Anka

  1. Med en brännare eller gasspis, elda fågeln ordentligt.
  2. Skär bort huvud, vingar, fötter och rensa, lägg i vatten tillsammans med hjärtat och kyl över natten.
  3. Dagen efter, koka allt i nytt saltvatten och skumma av under tiden, ca 2 timmar.
  4. Skär äpplena i klyftor och dela plommonen i kvartar.
  5. Massera ankan med salt och peppar, både invändigt och utanpå, fyll fågeln med frukten och sy ihop.
  6. Värm ugnen till 220°C. Lägg ankan på galler och rosta i ugnen i ca 10-15 minuter, ha ett bleck under för att samla upp fettet.
  7. Sänk temperaturen i ugnen till 90°C och kör in en termometer i ankan, baka till 58°C, ös med ankfonden under tiden.

Jordärtskockschips

  1. Värm oljan till 150°C.
  2. Rensa, tvätta och skiva jordärtskockorna.
  3. Fritera skivorna ljusbruna.

Jordärtskockssky

  1. Råsafta jordärtskockan och sila genom en finmaskig sil.
  2. Rosta gul lök, champinjoner, timjan och havtorn i oljan.
  3. Tillsätt jordärtskocksjuicen och kycklingfonden, reducera.
  4. Smaka av och red av såsen med maizena vid behov.

Jordärtskockspuré

  1. Skala jordärtskockorna och hacka över den grovt.
  2. Bryn smör i en lite större kastrull än som behövs.
  3. När smöret är brynt, tillsätt jordärtskockorna och koka under lock på lägsta möjliga värme i ca 20 minuter.
  4. Mixa jordärtskockorna och smaka av med salt och citronjuice.

Inspiration

Falkenberg Strandbad - granne med havet

Falkenberg är en typisk sommarstad med den långa sandstranden och havet, men staden har mer att erbjuda året runt. Restaurang Köket, en del av Falkenberg strandbad, har lyckats med att skapa något nytt i den idylliska sommarstaden. Vi har träffat Knútur Kristjansson, köksmästare och Niklas Cramér, Food and Beverage Manager på Falkenberg Strandbad.
Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader