Enligt svensk lagstiftning kan vi inte sälja alkoholhaltiga drycker till personer som ännu inte fyllt 20 år. För att du ska kunna ta del av vårt utbud så måste du verifiera din ålder.
Inkokta hjortron med färskostmousse, hjortroncurd och varm mandelkaka. Toppas med vit chokladsnö och rostade mandlar vid servering. En läcker dessert med norrländska influenser!
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
Färskostmousse
1,5 gelatinblad
50 g vit choklad
75 g vaniljyoghurt
50 g färskost, Buko
1 msk Philadelphia
1 st vaniljstång
70 g florsocker
275 g vispgrädde, lättvispad
Inkokta hjortron
2 dl socker
2 dl vatten
1 vaniljstång
500 g hjortron
Hjortroncurd
0,5 st gelatinblad
60 g socker
60 g hjortronpuré
1 tsk citronsaft
80 g ägg
125 g smör, rumstempererat
Mandelkaka med brynt smör
110 g smör
120 g äggvita
120 g florsocker
50 g vetemjöl
50 g mandelmjöl
25 g fast honung
1,5 krm salt
1,5 krm bikarbonat
Vit chokladsnö
100 g vit choklad
40 g Maltosec
Rostade mandlar
2,5 dl socker
2,5 dl vatten
150 g skalade mandlar
Tillagning
Färskostmousse
Lägg gelatinet i blöt.
Smält den vita chokladen och vänd ihop med vaniljyoghurt, Buko färskost och Philadelphia.
Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och tillsätt i smeten.
Sikta i florsockret.
Värm lite av smeten och smält ner gelatinbladen i.
Vänd sedan ihop den varma smeten med resterande smet och den lättvispade grädden.
Gjut i lämplig form.
Inkokta hjortron
Lägg sockret och vattnet i en kastrull.
Dela vaniljstången och tillsätt i vattnet.
Koka upp så att sockret löser sig.
Kyl ner något och slå sedan lagen över hjortronen.
Hjortroncurd
Lägg gelatinet i blöt.
Lägg socker, hjortronpuré och citronsaft i en kastrull.
Värm något, vänd sedan i äggen och sjud till 84°.
Tillsätt gelatinet.
Vänd ned rumstempererat smör i krämen. Kyl.
Mandelkaka med brynt smör
Börja med att bryna smöret, vispa gärna emellanåt för att inte bränna partiklarna i botten. Låt det svalna till 40-45°.
Blanda under tiden ihop övriga ingredienser i köksassistent med vingen.
Häll sedan i det brynta smöret i en tunn stråle.
Fyll allt i en spritspåse.
Baka i 2x5 cm formar i 8 min på 200° eller tills kakorna satt sig ordentligt.
Bryt i bitar vid servering.
Vit chokladsnö
Smält den vita chokladen och mixa tillsammans med Maltosec till ett pulver.
Förvara i frysen.
Rostade mandlar
Koka upp socker och vatten och slå över mandlarna, låt dra i 10 minuter och låt torka på silpatmatta.
Fritera gyllenbruna på 170° och salta lätt.
Låt rinna av på papper och dela ner till önskad storlek.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.