Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Hjortron med färskostmousse

Recept skrivet av
Fredrik Andersson och Eddy Zippert Karlsson
Inkokta hjortron med färskostmousse, hjortroncurd och varm mandelkaka. Toppas med vit chokladsnö och rostade mandlar vid servering. En läcker dessert med norrländska influenser!

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Färskostmousse

  • 1,5 gelatinblad
  • 50 g vit choklad
  • 75 g vaniljyoghurt
  • 50 g färskost, Buko
  • 1 msk Philadelphia
  • 1 st vaniljstång
  • 70 g florsocker
  • 275 g vispgrädde, lättvispad

Inkokta hjortron

  • 2 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 1 vaniljstång
  • 500 g hjortron

Hjortroncurd

  • 0,5 st gelatinblad
  • 60 g socker
  • 60 g hjortronpuré
  • 1 tsk citronsaft
  • 80 g ägg
  • 125 g smör, rumstempererat

Mandelkaka med brynt smör

  • 110 g smör
  • 120 g äggvita
  • 120 g florsocker
  • 50 g vetemjöl
  • 50 g mandelmjöl
  • 25 g fast honung
  • 1,5 krm salt
  • 1,5 krm bikarbonat

Vit chokladsnö

  • 100 g vit choklad
  • 40 g Maltosec

Rostade mandlar

  • 2,5 dl socker
  • 2,5 dl vatten
  • 150 g skalade mandlar

Tillagning

Färskostmousse

  1. Lägg gelatinet i blöt.
  2. Smält den vita chokladen och vänd ihop med vaniljyoghurt, Buko färskost och Philadelphia.
  3. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och tillsätt i smeten.
  4. Sikta i florsockret.
  5. Värm lite av smeten och smält ner gelatinbladen i.
  6. Vänd sedan ihop den varma smeten med resterande smet och den lättvispade grädden.
  7. Gjut i lämplig form.

Inkokta hjortron

  1. Lägg sockret och vattnet i en kastrull.
  2. Dela vaniljstången och tillsätt i vattnet.
  3. Koka upp så att sockret löser sig.
  4. Kyl ner något och slå sedan lagen över hjortronen.

Hjortroncurd

  1. Lägg gelatinet i blöt.
  2. Lägg socker, hjortronpuré och citronsaft i en kastrull.
  3. Värm något, vänd sedan i äggen och sjud till 84°.
  4. Tillsätt gelatinet.
  5. Vänd ned rumstempererat smör i krämen. Kyl.

Mandelkaka med brynt smör

  1. Börja med att bryna smöret, vispa gärna emellanåt för att inte bränna partiklarna i botten. Låt det svalna till 40-45°.
  2. Blanda under tiden ihop övriga ingredienser i köksassistent med vingen.
  3. Häll sedan i det brynta smöret i en tunn stråle.
  4. Fyll allt i en spritspåse.
  5. Baka i 2x5 cm formar i 8 min på 200° eller tills kakorna satt sig ordentligt.
  6. Bryt i bitar vid servering.

Vit chokladsnö

  1. Smält den vita chokladen och mixa tillsammans med Maltosec till ett pulver.
  2. Förvara i frysen.

Rostade mandlar

  1. Koka upp socker och vatten och slå över mandlarna, låt dra i 10 minuter och låt torka på silpatmatta.
  2. Fritera gyllenbruna på 170° och salta lätt.
  3. Låt rinna av på papper och dela ner till önskad storlek.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.