Din order- & leveranskalender
Välj datum för inventering/prisberäkning

Majsbakad Sej

Recept skrivet av
Björn Bergh
Majsbakad Sej med potatis & blomkålspurè, rostade blomkålsblad och tartarsås på purjolök och äpple.

Ingredienser

Lagom åt: 100 personer

  • 10 kg sejrygg i 100 g bitar
  • 2,5 l majsströbröd
  • 2dl  vitlök, pressad
  • 1 l  persilja, finhackad
  • 2 dl torkad timjan
  • salt och svartpeppar
  • 1,2 l olivolja

Potatis & blomkålspuré

  • 15 kg skalad mospotatis
  • 13 kg blomkål i bitar(spara blasten)
  • 1 kg smör
  • 2 dl mjölk
  • Salt
  • Vitpeppar

Tartarsås

  • 1250 g hackad dill
  • 2500 g tärnad purjolök
  • 4 dl dijonsenap
  • 2,5 l skalat & tärnat äpple
  • 1 l finhackade små kapris
  • 3 l majonnäs
  • 3 l gräddfil
  • salt och peppar

För hela portionen:
Energi 635 kcal
Protein 27 g               
Fett 41 g               
Mättade fettsyror 10,4 g           
Kolhydrater 37 g               
Fibrer 6 g                 
C-vitamin 68 mg           
Folat 121 mcg       
Järn 1,2 mg           
Zink 1,7 mg

Inspiration

Hur skapar vi förståelse för andra kulturer

Björn Bergh är en matinspiratör, kock och matkreatör, som vill inspirera fler att äta mer grönt, ekologiskt och närodlat. Björn letar ständigt efter nya vägar genom dialog med elever, personal och föräldrar. Hans motto är: Möt din kund genom maten.

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Blecka fisken och ställ in fisken i ugnen i 5 minuter, ta ut och häll av det avrunna vattnet.
  3. Häll majsströbrödet i en skål, pressa ner vitlöken och rör sedan i kryddor, och olivolja.
  4. Salta och peppra på fiskens båda sidor och lägg den i en smord ugnsform.
  5. Fördela sedan majs/örtröran på fisken och droppa över olivolja.
  6. Ställ in formen mitt i ugnen, i ca 15-20 minuter.

Potatis & blomkålspuré

  1. Koka potatisen tills den nästan är färdig.
  2. Koka blomkålen i en egen kastrull, den tar kortare tid att koka.
  3. Värm sedan grädden och smöret i en kastrull.
  4. Potatisen & blomkålen får inte bli sönderkokt för då blir purén sämre.
  5. Häll av potatis och blomkål och lägg dem i blandaren.
  6. Vispa med ballongvispen till en luftig och fin puré.
  7. Salta/peppra efter smak.

Tartarsås

  1. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Rostade blomkålsblad

  1. Skär blomkålsbladen mindre bitar och tvätta dem.
  2. Lägg dem på en plåt och drissla olivolja över, salta och peppra.
  3. Rosta dem i 225° ugn i ca 6 minuter.
  4. Blanda rödlök, gräslök och citronzest, och blanda ihop med blomkålsblasten.
  5. Tips: Finns det inte tillräckligt med blast på din blomkål så kan din grönsaksleverantör 
  6. säkert hjälpa dig att beställa mer blast till en liten kostnad, win-win för alla och miljön.

Artiklar ur receptet

503078 - MARTIN&SERVERA - Kina - Fryst
328,00 kr {{jmfprisString}} / KG
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}} {{stockStatusText}}
554527 - WERNERS - Frankrike - Torrt
0,00 kr {{jmfprisString}} / KG
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}} {{stockStatusText}}
178756 - MARTIN&SERVERA - Sverige - Kylt
0,00 kr {{jmfprisString}} / KG
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}} {{stockStatusText}}
668798 - SKÅNEMEJERIER - Sverige - Kylt
154,50 kr {{jmfprisString}} / L
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}} {{stockStatusText}}
Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader