Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Nässlor med islandslav, vaktelägg och stenbitsrom

Recept skrivet av
Knútur Kristjansson
Spännande rätt med nässelkräm, krispiga nässlor, vaktelägg, picklad lav och stenbitsrom.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer


Nässelkräm

  • 100 g nässlor
  • 50 g spenat
  • 100 g grädde
  • 1 schalottenlök
  • Citron

Krispiga nässlor

  • 30 st nässelblad
  • 30 g skirat smör
  • Salt

Vaktelägg

  • 10 vaktelägg
  • 10 g purjolöksaska (bränn en hel purjolök i ugn 220°C 20-30 minuter så den blir svart). När den är torr, mixa till en bitter lökmassa)
  • 2 dl ströbröd
  • 1 dl maizena
  • 1 ägg

Picklad lav

  • 25 g isländsk lav (går att byta mot slånlav)
  • 1 dl ättika 12%
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten

Stenbitsrom

  • 100 g färsk stenbitsrom (går att byta mot vanlig stenbitsrom)
  • 3 g salt

Tillagning

Nässelkräm

  1. Plocka bladen från stjälkarna, lägg undan topparna och några blad till stekning.
  2. Koka upp och reducera grädden till hälften med löken.
  3. Blanchera nässlorna och kyl med isvatten.
  4. Pressa ur all vätska från nässlorna och mixa tillsammans med grädde och lök.
  5. Passera krämen genom en fin sil.
  6. Smaka upp med salt och citronsaft.

Krispiga nässlor

  1. Skölj nässelbladen och torka ordentligt.
  2. Blanda nässlorna med smöret på en ugnsplåt och salta.
  3. Baka bladen på 120°C i cirka 12 minuter, utan fläkt. 

Vaktelägg

  1. Koka vakteläggen i ca 2 minuter och kyl i isvatten, skala försiktigt.
  2. Vispa upp ägget och häll i en liten bunke, mixa ströbrödet med purjolöksaskan.
  3. Panera äggen genom att doppa dem först i maizena sedan i ägg och sist ströbrödet.
  4. Fyll en kastrull med olja och värm den till 180°C.
  5. Fritera äggen gyllenbruna, ca 1 minut.

Picklad lav

  1. Börja med och skölj laven ordentligt tre gånger och lägg i en bunke.
  2. Koka upp ättika, socker, vatten och häll vätskan över laven.
  3. Låt stå och dra under plast i ca 1 timme.

Stenbitsrom

  1. Lägg rommen i vatten och vispa runt med en ballongvisp så att hinnorna avlägsnas.
  2. Sila bort vattnet och upprepa minst 10 gånger.
  3. Låt rommen rinna av ordentligt sista gången genom att låta den stå i kyl i ett dygn.
  4. Salta rommen och förvara i kylskåp.

Inspiration

Falkenberg Strandbad - granne med havet

Falkenberg är en typisk sommarstad med den långa sandstranden och havet, men staden har mer att erbjuda året runt. Restaurang Köket, en del av Falkenberg strandbad, har lyckats med att skapa något nytt i den idylliska sommarstaden. Vi har träffat Knútur Kristjansson, köksmästare och Niklas Cramér, Food and Beverage Manager på Falkenberg Strandbad.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.