Enligt svensk lagstiftning kan vi inte sälja alkoholhaltiga drycker till personer som ännu inte fyllt 20 år. För att du ska kunna ta del av vårt utbud så måste du verifiera din ålder.
Receptet är framtaget till Förskolekokboken och är skapat för 10 barnportioner.
Ingredienser
Lagom åt: 10 barnportioner
BLOMKÅL
2 st blomkålshuvuden
1 tsk muskot
1 tsk vitpeppar
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk senapsfrön
rapsolja
KIKÄRTSDUKKAH
150 g kokta kikärtor
30 g solrosfrön
½ tsk korianderfrön
½ tsk spiskummin
salt och svartpeppar
½ tsk paprikapulver
BÖNKRÄM
250 g vita bönor, blötlagda över natten
1 st gul lök
1 st lagerblad
½ st citron
olivolja
salt och svartpeppar
Tillagning
Skär bort de yttersta bladen på blomkålen och ringla olja över så blomkålen är helt täckt. Mixa muskot, vitpeppar, gurkmeja, spiskummin, fänkåls- och senapsfrö och strö kryddblandningen över blomkålen. Rosta i ugnen på 200 grader i cirka 35 minuter. Spara oljan som har samlats i botten och häll över blomkålen vid servering.
Rosta kikärtorna i ugnen på 220 grader i 20 minuter eller tills de är krispiga. Rosta samtidigt solrosfrön tills de har fått lite färg. Torrosta korianderfrön och spiskummin i stekpanna tills de är gyllenbruna. Låt svalna. Mal kryddorna.
Mixa kikärtor och solrosfrön, men se till att det är fortfarande lite crunch kvar. Smaka av med malda kryddor, salt, peppar och paprikapulver.
Häll bort vattnet från de blötlagda bönorna och koka upp med nytt vatten, lagerblad, hackad lök och salt. Låt koka tills bönorna är mjuka. Sila av, men spara, kokvattnet. Ta bort lagerblad och mixa bönorna och löken till en slät puré. Tillsätt lite av kokspadet om purén är för tjock. Smaka av med citronsaft, olivolja, salt och peppar.
Servera med bönkrämen i botten och blomkålen ovanpå. Rippla över stekoljan och strö över rikligt med kikärtsdukkah. Servera med varma pitabröd.
Mer om Förskolekokboken
Vi rekommenderar
Inspiration
Förskolekokboken: Framtidens mat - för framtidens människor
Hur det kommer sig att barnen äter två portioner av något på förskolan som de aldrig skulle smaka på hemma? Vi vill påstå att hemligheten finns i förskoleköken, där kunskap och engagemang blandas med genuin upptäckarlust och kreativitet.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.