Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Rostad blomkål med kikärtdukkah och bönkräm

Recept skrivet av
Casper Gommans
Receptet är framtaget till Förskolekokboken och är skapat för 10 barnportioner.

Ingredienser

Lagom åt: 10 barnportioner

BLOMKÅL
  • 2 st blomkålshuvuden
  • 1 tsk muskot
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 tsk senapsfrön
  • rapsolja

KIKÄRTSDUKKAH
  • 150 g kokta kikärtor
  • 30 g solrosfrön
  • ½ tsk korianderfrön
  • ½ tsk spiskummin
  • salt och svartpeppar
  • ½ tsk paprikapulver

BÖNKRÄM
  • 250 g vita bönor, blötlagda över natten
  • 1 st gul lök
  • 1 st lagerblad
  • ½ st citron
  • olivolja
  • salt och svartpeppar

Tillagning

  1. Skär bort de yttersta bladen på blomkålen och ringla olja över så blomkålen är helt täckt. Mixa muskot, vitpeppar, gurkmeja, spiskummin, fänkåls- och senapsfrö och strö kryddblandningen över blomkålen. Rosta i ugnen på 200 grader i cirka 35 minuter. Spara oljan som har samlats i botten och häll över blomkålen vid servering.
  2. Rosta kikärtorna i ugnen på 220 grader i 20 minuter eller tills de är krispiga. Rosta samtidigt solrosfrön tills de har fått lite färg. Torrosta korianderfrön och spiskummin i stekpanna tills de är gyllenbruna. Låt svalna. Mal kryddorna.
  3. Mixa kikärtor och solrosfrön, men se till att det är fortfarande lite crunch kvar. Smaka av med malda kryddor, salt, peppar och paprikapulver.
  4. Häll bort vattnet från de blötlagda bönorna och koka upp med nytt vatten, lagerblad, hackad lök och salt. Låt koka tills bönorna är mjuka. Sila av, men spara, kokvattnet. Ta bort lagerblad och mixa bönorna och löken till en slät puré. Tillsätt lite av kokspadet om purén är för tjock. Smaka av med citronsaft, olivolja, salt och peppar.
  5. Servera med bönkrämen i botten och blomkålen ovanpå. Rippla över stekoljan och strö över rikligt med kikärtsdukkah. Servera med varma pitabröd.
 

Mer om Förskolekokboken

Inspiration

Förskolekokboken: Framtidens mat - för framtidens människor

Hur det kommer sig att barnen äter två portioner av något på förskolan som de aldrig skulle smaka på hemma? Vi vill påstå att hemligheten finns i förskoleköken, där kunskap och engagemang blandas med genuin upptäckarlust och kreativitet.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.