Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Sambosa är små triangulära och fyllda knyten från Jemen. Receptet kommer från under Folkfest på Oaxen, hösten 2016.

Ingredienser

  • Frityrolja eller neutral matolja

Deg

  • 500 g vetemjöl
  • 100 g vatten
  • 50 g matolja
  • ½ tsk salt

Fyllning: kött, 25 st

  • 1 kg nötfärs
  • 500 g gul lök
  • ¼ vitlök
  • 125 g grön paprika
  • ½ dl rapsolja
  • ¼ tsk svartkummin (kalonjifrö)
  • ¼ tsk malen koriander
  • ¼ tsk bockhornsklöver
  • smaka av med salt

Fyllning: grönsaker, 25 st

  • 250 g morötter
  • 250 g potatis
  • 500 g gul lök
  • ½ vitlök
  • 125 g grön paprika
  • ½ dl rapsolja
  • ¼ tsk svart spiskummin (kalonjifrö)
  • ¼ tsk malen koriander
  • ¼ tsk bockhornsklöver
  • smaka av med salt

Tillagning

Deg

  1. Värm vatten och olja fingervarmt.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg och låt vila under plast i ca 30 minuter i rumstemperatur.
  3. Dela degen i 15 bitar, kavla tunt till en rund form och stek snabbt på båda sidor i en torr panna.
  4. Fyll den stekta degen medan den är varm.

Fyllning

  1. Finhacka grönsakerna till valfri fyllning.
  2. Fräs grönsaker (och kött om du gör den med köttfyllning) med kryddorna i en stekpanna.
  3. Smaka av med salt och ställ åt sidan.
  4. Dela den stekta och fortfarande varma degen i halvmånar.
  5. Vik ihop halvmånen till en strut som du sedan fyller med den avsvalnade fyllningen.
  6. Limma ihop den med hjälp av vetemjöl utrört i lite vatten.
  7. Fritera den färdiga sambosan i olja på 180° tills den blir gyllene. Låt rinna av på papper.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.