Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Basta Urban Italian – med inspiration från Little Italy

Social dining är stort i metropoler som Berlin, Paris, New York och San Fransisco. Något som Basta Urban Italian hakat på. En italiensk restaurangkedja i Dala-Gävle regionen med ambitionen att expandera. ”Vi har hittat ett tomrum i den svenska restaurangmarknaden som vi tänker fylla”, säger grundaren Brazer Bozlak.
Video

På besök hos Basta Urban Italian

Känslan när man kliver in på Basta-restaurangen är genuin, modern och avslappnad. Det är färgglatt, liv och rörelse, skön musik, och framför allt känns inget perfekt, på ett bra sätt. Tankarna går till urbana stadsdelar i storstäder världen över, och för en sekund befinner man sig i Barcelona eller New York.

Social dining – en blandning av street food och fine dining

Sakta men säkert kommer konceptet social dining också hit till Sverige, ett restaurangbeteende som Basta vill uppmana till.

”Vi vill skapa en central mötesplats där folk ska kunna umgås avslappnat kring riktigt god mat, och kunna dela på maten utan att skämmas”, säger Brazer Bozlak, grundare och ägare av restaurangkedjan Basta Urban Italian.

"Vi vill skapa en central mötesplats där folk ska kunna umgås avslappnat kring riktigt god mat, och kunna dela på maten utan att skämmas."

Brazer Bozlak

Nyöppning för Basta i Gävle

Första restaurangen öppnades i Falun 2017. Ett och ett halvt år senare öppnades den andra restaurangen i Borlänge, tätt följt av den tredje i Gävle som hade öppning i början av året. Konceptet ser likadant ut i alla städer.  

 

”Gävle ligger högt upp på listan med Sveriges mest restaurangtäta städer, så vi hade räknat med hård konkurrens. Men det blev braksuccé och än så länge har det varit fullsatt på 115 sittplatser sedan öppningen i januari, vilket är jättekul”, säger Brazer.

Pastamaskin mitt bland gästerna

All mat görs från grunden, till och med pastan. På varje restaurang finns ett litet pastarum där pastan tillverkas, fullt synligt för gästerna. 

”Det är en del av upplevelsen och en magnet för barnfamiljerna. Köket och pizzabagarna är också placerade i centrum”, säger Per Hagman, restaurang- och driftchef i Gävle.

Här serveras generösa portioner av vällagade rätter - klassiska napolitanska pizzor, pasta av det finaste mjölet från Italien, antipasti och efterrätter, bland annat en försvinnande god nutellapizza. Till maten serveras färgglada fruktiga drinkar och andra italienska drycker. Vissa italienska råvaror specialbeställs, för en genuin italiensk kvalitet.  


”Vi har råvaror av hög kvalitet i fokus, det ska vara enkelt men gott”, menar Brazer.

"Vi har råvaror av hög kvalitet i fokus, det ska vara enkelt men gott."

Brazer Bozlak

Instagramsymbol

De är duktiga på att visa upp bilden av en avslappnad och skön restaurang även på instagram. Det färgglada mönstrade porslinet är handmålat i Italien och är noggrant utvalt för att passa in i miljön. Det har redan blivit en symbol för Basta.

”Tallrikarna syns ofta i gästernas inlägg, vilket är bra för oss. Vi vill skapa igenkänning genom en organisk marknadsföring, där folk ska tänka ”det där är Basta”. Det genuina och personliga funkar bra i sociala medier, folk börjar tröttna på den perfekta imagen. Vi försöker ha en lite annorlunda, skämtsam och på gränsen till kaxig ton”, berättar Kennan Skoric, delägare i restaurangen i Borlänge.

Bred målgrupp – ung som gammal

Visst låter det som ett drömställe för de yngre gästerna? Men tanken är att konceptet ska passa alla.

”Hittills har det varit väldigt blandade gäster, vilket är kul. Vi vill att alla ska känna sig välkomna här. Igår kväll satt ett äldre damsällskap och pratade gamla minnen över några glas vin. Vid ett annat bord satt en barnfamilj och åt middag, och i hörnan ett yngre sällskap på middagsdejt. En helt vanlig onsdagskväll här”, säger Per.

Med Little Italy som inspiration

Grundaren Brazer har en bakgrund som arkitekt. Därav den väl genomtänkta och mysiga interiören.

”Vi gör allt själva, det blir mer personligt så. Bestickhållaren till exempel är gjord av en konservburk. Etiketten har jag tagit fram och klistrat på själv", säger Brazer.

Uppvuxen i en restaurangfamilj med en pappa som drivit både Pinchos och Wayne's Coffee i Gävle, har restaurang alltid legat honom varmt om hjärtat. Intresset och inspirationen för det italienska köket uppstod när han studerade i San Fransisco.

 

”Jag bodde i San Fransiscos Little Italy och hängde mycket på italienska restauranger. När jag kom hem slog det mig att restaurangmarknaden i svenska mellanstora städer dominerades av pizzerior, lunchrestauranger och fine dining, vad gäller italiensk mat, med konkurrens av sportbarer. Ett mellanting saknades. Samtidigt hjälpte jag pappa att etablera Pinchos och någonstans där uppstod idén om Basta – en italiensk restaurangkedja som skulle servera genuin italiensk kvalitetmat i en skön, men samtidigt elegant miljö, som man vill sitta kvar i”, säger Brazer.

Planen – att växa utan att tumma på kvaliteten

De planerar att expandera och öppna fler restauranger ute i landet. Örebro, Karlstad, Västerås och Uppsala är några av städerna som siktet är inställt på. I framtiden kanske även storstäderna blir aktuella. 

”Vi vill skriva italiensk restauranghistoria i Sverige, och där har vi satt ribban. Hur långt vi kommer och hur snabbt vi kan växa återstår att se. Det måste ske i en takt där vi kan behålla den genuina kvaliteten. Tummar vi på den tappar vi visionen för Basta", säger Brazer.

"Vi vill skriva italiensk restauranghistoria i Sverige."

Brazer Bozlak

Operativ excellens

Kockbristen är ett problem som de redan stött på. Lösningen blev att förenkla matlagningen genom receptmanualer och att slopa fingerfärdigheten. På så sätt kan de lättare hitta och anställa personal.

”Vi tar in många unga medarbetare med liten eller ingen erfarenhet alls och lär upp dem. Vi ser potentialen i människor. En av våra kockar här i Gävle till exempel hade varit arbetslös i tolv år innan han kom hit, och hade jobbat som kock för länge sedan, han är hur duktig som helst", säger Brazer.

 

I köket styr köksmästaren de andra kockarna och kontrollerar att en hög kvalitet hålls. De arbetar utefter operativ excellens - enhetliga och enkla rutiner och arbetssätt som möjliggör för en jämn kvalitet på alla deras restauranger, utan att tumma på kvaliteten.

3 snabba frågor till Brazer Bozlak

Favoritråvara? 
"Ett riktigt bra semolinamjöl från Italien - det kan man göra fantastisk pasta på."

Favoritpizza? 
"Vår egna Salame diavolo - många av våra gäster kan skriva under på att det är den godaste pizzan i Sverige. En helt vanlig klassisk italiensk Salame Diavolo som du hittar på många italienska restauranger. Vi balanserar smakerna genom att addera mascarpone."

Favoritstad i Italien? 
"Napoli är nummer ett, Bologna nummer två. Vi har koll på Napolis tio bästa pizzor och tar inspiration från dem. Pastans huvudstad är Bologna.

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader