Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Restauranger, kök och kockar

På Martin & Servera arbetar vi med många inspirerande kunder över hela landet. Här kan du läsa mer om några utav dessa.
Inspiration

Uppfiskat på Joels brygga – en närproducerad meny

På Läjet i Träslövsläge, en pittoresk sommaridyll och fiskehamn strax söder om Varberg, ligger Joels brygga. En fisk- och skaldjursrestaurang precis intill havet med eget rökeri. Här har de verkligen hållbarhet i fokus - alla råvaror väljs ut med omsorg från lokala fiskare och odlare, för att därefter komponeras och förädlas av deras passionerade kockar.
Inspiration

Park and Resorts: Vi bestämde oss för att prova

Varje år besöker nästan tre miljoner människor någon av Parks and Resorts upplevelseparker Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland. Inför årets säsong fattade Parks and Resorts ett beslut med potential att minska koncernens klimatavtryck med upp till 7 procent - bara genom en enskild menyändring.
Inspiration

Olli Ristorante: Italiensk mat lagad med hjärta och kärlek

På Olli serveras autentisk italiensk mat och dryck, med fokus på smaker från södra Italien. Här är fullsatt och festligt ända sedan öppningen 2022. Krögaren Oliver Ingrosso är även aktuell med kokboken ”Quanto basta”.
Inspiration

Chez Jolie, fransk bistro med 50 sidor lång vinlista

Chez Jolie är det kanske mest franska stället i Stockholm just nu. Maten i bistrot är rustik och lantlig, men samtidigt smakfullt lyxig och nutida. Vinlistan är internationell med en stark övervikt på franska viner.
Inspiration

Tonka Bistro Café – med passion för soppor och pintxos

Efter många år i restaurangbranschen bestämde sig Viktor och Joakim för att testa sina vingar och öppnade Tonka Bistro Café i gallerian MVG i Umeå. Med sin stora passion för råvaror och hantverk erbjuder de ett varierat utbud av mat, dryck och fika. En stor del av menyn är anpassad efter säsong, däribland deras specialiteter; vegetariska soppor och pintxos. Här säljs närmare 400 pintxos och 50 liter soppa om dagen.
Inspiration

Julbordet på Rökeriet Fjäderholmarna

Fjäderholmarna, Stockholms närmaste skärgård och en del av den Kungliga nationalstadsparken, är ett populärt resmål under sommaren. Här ligger restaurang Rökeriet som under sommarhalvåret även har en välbesökt brygga och en uppskattad deli för båtfolk. På hösten lägger sig ett lugn över holmen för att i november övergå till en julidyll i mörkret. För köksmästaren Marcus Häggman Lideström är det i år tredje året han dukar upp ett genomtänkt och så hållbart julbord som möjligt.
Inspiration

Sarv: ett unikt kött med finstämd viltsmak

Kött från rentjur, sarv, är en sällsynt delikatess – det är det allra bästa renköttet som finns att få tag på. – Sarv är verkligen unikt, häftigt och gott, säger Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020 och driftansvarig köksmästare på nyöppnade Celeste i Stockholm.
Inspiration

Hållbar mat lagad med kärlek på Ransvik havsveranda

Paret och norrlänningarna Matti och Andy öppnade tillsammans Ransvik havsveranda i april 2019. Samma år utsågs stället till ”Skånes bästa café”. På den idylliska Kullahalvön serverar de hållbar mat och fika lagad med kärlek. Här anas det svenska matarvet kombinerat med smaker från Medelhavet. Platsen och dess historia ”Synden i Mölle” är en viktig del i konceptet.
Inspiration

Fotografiska - med växtriket som utgångspunkt

Den prisbelönta restaurangen på Fotografiska museet arbetar med hållbarhet på ett exceptionellt vis - något de blivit både uppmärksammade och prisade för. 2021 utsågs de till Sveriges bästa och mest hållbara restaurang av 360 Eat Guide och tilldelades samma år Guide Michelins Gröna stjärna. De brinner för att inspirera till en matfilosofi där det gröna står i centrum och att kreera högklassiga smakupplevelser.
Inspiration

Stufvenäs Gästgifveri

Strax söder om Kalmar ligger Stufvenäs Gästgifveri som Marcus Thell tog över för fyra år sedan. I hans ägo kom då en vinkällare, som efter ett inbrott fick ett abrupt slut och fallit i glömska. Nu jobbar Marcus tillsammans med sin personal på att få igång källaren och har tillsammans med GastroMerit mer än dubblat vinkunskaperna i regionen.
Inspiration

Norrländska uttryck och samisk kultur på restaurang Mandel i Skellefteå

– Matkulturen här och de norrländska råvarorna har alltid fascinerat mig. Tack vare restaurang Mandel kan vi nu botanisera ännu djupare i allt det lokala och samiska, säger Carina Brydling, food & beverage manager på The Wood Hotel i Skellefteå.
Inspiration

Ménageriet: Bra mat lagad från grunden

Går det att samla fem olika koncept och eget ölbryggeri under samma tak? Jo, det går och det är en riktigt bra idé. Möt Adam Sälg från populära Ménageriet i Sundsvall.
Inspiration

Gamla Orangeriet: Närproducerat och ekologiskt på menyn

I det vackra Gamla Orangeriet i Bergianska Trädgården driver kockarna Nilla och Sandra restaurang och café. Andelen ekologiska inköp ökar för varje år, men de väljer hellre närproducerat än importerade ekologiska livsmedel.
Inspiration

Vackert, nyttigt och gott: Med kål som huvudråvara

Kocken och säljaren Robert Hedman, Grönsakshallen Sorunda, älskar att kreera nya grönsaksrätter – gärna med kål som huvudråvara. Här presenterar Robert vegetariska kålrätter som med fördel kan användas som huvudrätt, men som även passar som tillbehör till kött och fisk.
Inspiration

Rondo, Göteborg: Äntligen premiär för ett fullsatt Mamma Mia The Party!

Efter 1,5 år och efter att ha skjutit upp premiären tre gånger var det äntligen dags. Den 8 oktober 2021 slog Rondo upp dörrarna för ett fullsatt Mamma Mia The Party, med hela lokalen ombyggd till en grekisk taverna. Möt Jesper Salhi, restaurangchef på Rondo och ansvarig för food & beverage, några dagar före premiären.
Inspiration

Mot minst 40 år till med en av våra äldsta kunder Cassi

Sedan starten 1954 har franskinspirerade Cassi i Stockholm hunnit bli en klassiker. Efter ett fyrtioårigt samarbete kvalar de in på listan över våra allra äldsta kunder. Vi ringde upp Michel Fitoussy, köksmästare och delägare, för att höra hur de upplevt tiden med Martin & Servera.
Inspiration

Möt Emmah och Melvin: Hållbar jul med Svenska Juniorkocklandslaget

Emmah Strömberg och Melvin Glimstål från Svenska Juniorkocklandslaget har skapat en fyrarättersmeny utifrån ett hållbarhetstema. Fokus ligger på möjligheten att byta ut råvaror och ta tillvara rester.
Inspiration

Dahlboms mat & bar: Rockigt och personligt

Öppna restaurang under pandemin? Jo då, det går men det gäller att vara kreativ och flexibel. Möt paret Jonas och Pia som driver Dahlboms mat & bar i Linköping.
Inspiration

I säsong just nu: Lapland Resorts

Vårvintern är enligt många den bästa tiden i fjällen. Vi tar tempen på Lapland Resorts som erbjuder extra allt från fjällaktiviteter till restaurangupplevelser. Här är det just nu totalfokus på gästupplevelsen. Möt Christophe Risenius, sälj- och marknadsdirektör på Lapland Resorts.
Inspiration

Succé för burgare och fritters på braxenfärs på Urban Deli

Braxenfärs kommer från en delikat, men svårrensad fisk. Tack vare innovationsarbete har nu en metod för maskinell urbening lanserats och färsen kan tas tillvara. Jessie Sommarström, kreativ ledare på Urban Deli, har introducerat färsen som fritters och burgare på menyn:  ”Rätterna säljer jättebra”!
Inspiration

Ludwig Tjörnemos take away-tips

”Det finns så många klimatsmarta, praktiska och snyggt designade take away-förpackningar att välja mellan nu. Det viktigaste är att tänka på vilka råvaror och rätter som är tacksamma att jobba med för take away och vad som kan samsas i samma förpackning, säger Ludwig Tjörnemo, restaurang Etoile. 
Inspiration

Bastard Burgers: ”En dag vänder det i branschen, vi vet bara inte exakt när”

Coronapandemin påverkar branschen. Restauranger runt omkring i landet kämpar nu för att effektivisera verksamheterna och hitta kreativa lösningar. Bastard Burgers är en kedja som trots coronapandemin varit framgångsrika.
Inspiration

Aktuell just nu: Desirée Jaks, kökschef på Spesso

Desirée Jaks är kökschef och kreativt ansvarig på rooftop-restaurangen Spesso, som öppnade i Stockholms city under slutet av november 2020.
Inspiration

Slottsträdgården Ulriksdal - vegetariskt med inspiration från hela världen

Mia Rappne är delägare och kökschef på Slottsträdgården Ulriksdal, ny kund till Martin & Servera. Här berättar Mia om året som gått i pandemins tecken, vilka åtgärder som införts och om Slottsträdgården Ulriksdals matfilosofi.
Inspiration

Svenskengelsk gastropub satsar mitt i coronapandemin

En modern brittisk gastropub med touch av Sverige, så beskriver ägaren Tim Barbour The Old Brewer som coronapandemin till trots öppnade dörrarna i mitten av oktober. Traditionella vällagade rätter som söndagsrost och oxfilé Wellington tillsammans med en ordentlig vinlista, nytänkande cocktails och lokal öl ska utmana svenskarnas syn på en brittisk pub.
Inspiration

Årets Ekokock Anders Johnsson: Hållbarhet handlar om de val vi gör

”Hållbarhet är en viktig branschutmaning. Det handlar ju inte bara om maten, utan även om social och ekonomisk hållbarhet. Mat och matlagning bygger på relationer, när vi handlar våra råvaror är det viktigt att välja att lägga pengarna hos producenter som jobbar hållbart. ”
Möt Anders Johnsson, Årets Ekokock 2020 – aktuell med kokboken: ”Härifrån. Råvaror, recept och relationer”.
Inspiration

Mattias Larssons idéer för julbordet 2020

”Jag har funderat lite på hur man kan tänka kring servering av julbordet 2020. Kanske kan man ha tre sittningar istället för två? Och färre bord och gäster vid varje tillfälle? Det minskar ju risken för trängsel. Det viktigaste är att gästerna kan hålla avstånd och undvika köbildning”, säger Mattias "Fredagskocken" Larsson.
Inspiration

Jimmi Eriksson: Utveckling är min drivkraft

”Jag gillar att utmana mig själv. Min drivkraft är att utvecklas. Jag vill inte stå stilla, jag funderar ständigt på hur min matlagning kan bli ännu bättre”, säger Jimmi Eriksson, lagkapten för Svenska Kocklandslaget.
Inspiration

Baljväxtfärs: Gott, veganskt och svenskodlat

Baljväxtfärs är svenskt, veganskt och innehåller inte soja. Kockarna Stefan Eriksson, Johan Gottberg och deras gäster på Restauranglabbet är eniga: Baljväxtfärsen är grymt god och en otroligt bra produkt. Win-win i hela ledet – svenska bönder tjänar på det, miljön tjänar på det och gästerna gillar det. Här bjuder kockarna på några tillagningstips.
Inspiration

Traditionellt julbord på Krägga

I härlig miljö vid Mälarens strand ligger Krägga herrgård som serverar klassiskt julbord med nytänk. I köket jobbar ett inarbetat team under ledning av köksmästare Martin Andreasson.
Inspiration

Klassiker från havet på Bakfickan

På restaurang Bakfickan, bredvid S:ta Karins ruin på Stora Torget i Visby, har lokalbefolkning, turister och mängder av kändisar ätit fisk och skaldjur sedan tidigt 90-tal.
Inspiration

Konditorns favoritsmaker: Yuzu, sudachi, timutpeppar och myskmadra

Den vilda kryddväxten myskmadra och timutpeppar var två av smaksättningarna i vinnarbidragen som Disa Molin vann tävlingen Årets Konditor 2018 med.
Inspiration

Nääs Fabriker: Hotell och restaurang med köksutsikt

På Nääs Fabriker i Tollered jobbar Magnus Andersson som köksmästare tillsammans med Disa Molin, Årets Konditor 2018. Egen örtträdgård, egna bikupor, egen food truck vid sjön och kök med en fantastisk utsikt är några av fördelarna med att arbeta här, menar Magnus.
Inspiration

Ge höstmaten smak av det vilda köket med Kocklandslaget

Anders Karlsson, Svenska Kocklandslagets näst mest tatuerade kock, går under hösten in i en intensiv period med laget inför OS i februari. Ett naturligt val för både Anders och Kocklandslaget är att laga vilt tillsammans med svenska smaker.
Inspiration

Gårdshotellet Örum 119: Gastronomisk destination på Österlen

Örum 119 är inte bara ett vackert gårdshotell på Österlen med känsla för detaljer, det är en gastronomisk destination under ledning av kocken och köksmästaren Linus Persson. Gårdshotellet är en ny kund till Martin & Servera och handlar bland annat mat, dryck och restaurangutrustning.
Inspiration

Sommar, dryck och skärgård på The Old Smokehouse

Nära stan, vid en havsvik i Lännersta ligger The Old Smokehouse. Här har Therese ”Titti” Läck skapat sin hjärtekrog, Stockholms första smokehouse. Restaurangen ligger på anrik mark, redan på 50-talet låg här ett fiskrökeri. Den rökiga traditionen lever vidare, fast numera i mer amerikansk tappning.
Inspiration

Basta Urban Italian – med inspiration från Little Italy

Social dining är stort i metropoler som Berlin, Paris, New York och San Fransisco. Något som Basta Urban Italian hakat på. En italiensk restaurangkedja i Dala-Gävle regionen med ambitionen att expandera. ”Vi har hittat ett tomrum i den svenska restaurangmarknaden som vi tänker fylla”, säger grundaren Brazer Bozlak.
Inspiration

Maximillian Lundin inspirerar till vegansk matlagning

Han har grundat restaurangen The Plant och har skrivit boken Miljödieten. Maximillian Lundin berättar om varför han blev vegan och tipsar om knep för att komma igång med vegansk matlagning.
Inspiration

Pulsen på Årets Unga kock-stjärnor

Vi har träffat två av årets finalister i Årets Unga kock – vinnaren Fabian Olli Johanson från restaurang ROT och Hanna Lukowiesky från Lilla Bjers som tog hem tredjeplatsen, båda från Gotland. Två tävlingssugna och duktiga kockar som berättar om varför de tävlar, vad som driver dem och framtidsplaner.
Inspiration

Italienskt vardagsrum mitt på Avenyn

Att erbjuda de bästa smakupplevelserna från Italien. Det är Olivias ambition - en norsk restaurangkedja som expanderar med stora steg. I december öppnades deras första restaurang i Sverige och fler är planerade.
Inspiration

Köket vid foten av Kebnekaise

Mitt ute i väglöst land ligger STF Kebnekaise Fjällstation, en utpost för de äventyrare som strävar mot toppen av Sveriges högsta berg. Här kan fjällbesökarna även utforska den genuina matlagning som serveras i Elsas kök.
Inspiration

Spännande smaker i Åre

Snö, vinter, skidåkning och spännande krogar, tankarna går direkt till Åre som av många anses ha den bästa utförsåkningen i Sverige. Restaurangutbudet i den jämtländska skidorten har under de senaste åren också vuxit enormt. Nästan mitt i backen ligger restaurang Raw, som sedan flera år tillbaka serverar asiatiska smaker. I köket jobbar Max Hammerin, en gotlänning som efter en härlig sommarsäsong på ön nu återvänt till Åre.
Inspiration

En anka som ledde till guld - Svenska Kocklandslaget tävlade med anka från Viking Fågel

I november var det dags för Culinary World Cup i Luxemburg. Svenska Kocklandslaget har valde att tävla med anka som huvudråvara på en av rätterna i varmköksupplagningen. Hur tänkte kockarna i laget kring valet av råvara och varför valde man egentligen anka?
Inspiration

Julbord på Långholmens Wärdshus

Långholmens Wärdshus ligger på en plats som andas historia. Det var en hovbryggare som på 1670-talet lät uppföra Alstaviks Malmgård. Hovbryggare Jochum Ahlstedt var en matglad herre. I byggnaden fanns en särskild köksflygel och han lät även anlägga en stor trädgård och fiskodlingar. I den historiska miljön finns idag restaurang, hotell och vandrarhem. Restaurangen erbjuder traditionell svensk mat tillagad på lokala råvaror året om.
Inspiration

Mattias Larsson - Oädla detaljer

Sommarens torka i Sverige har lett till brist på bete och att många bönder har behövt skicka sina djur till slakt tidigare än beräknat. Det har gett ett överskott av svenskt kött. Vi behöver nu köpa mer svenskt kött, börja ta hand om hela djuren och se till att använda fler köttdetaljer i matlagningen, allt från bringa och rostlock till rostbiff och fransyska. Vi bad därför Mattias ”Fredagskocken” Larsson ta fram recept på goda rätter på svenskt kött som du kan laga med mindre ädla detaljer.
Inspiration

Erik Videgård - Nikkei möter det vilda Sverige

Erik Videgård är en legend i restaurangbranschen och kanske allra mest känd för att ha lärt oss svenskar att uppskatta nya exotiska smaker och ha bidragit till att introducera det asiatiska köket i Sverige. Till detta reportage har Erik tagit fram recept med temat ”Nikkei möter det vilda Sverige”. Här blandas smaker från Sydamerika, Japan och Sverige.
Inspiration

Varje detalj måste sitta perfekt

Som ung tänkte Mercedes Bachelet bli jurist, eller kanske diplomat. Men så blev hon biten av restaurangbranschen och hennes egen hunger gjorde att hon ville bli så bra hon kunde. Efter nyckelroller på bland annat Le Rouge och Mathias Dahlgren arbetar hon idag som general manager på Adam & Albin.
Inspiration

Roy Fares om Mr Cake, bakverken och framtidsplanerna

Bakverk ska vara visuellt vackra och härliga, de behöver inte vara jätteperfekta. Det viktiga när man går in på ett café är att det ska kännas som att gå in i en söt drömvärld, till en tårtbonanza. Så låter det när Roy Fares får bestämma. Den femfaldiga kokboksförfattaren, ständigt tv-aktuelle och prisade konditorn driver, tillsammans med Mattias Ljungberg, caféet Mr Cake i Stockholm.
Inspiration

Grödor, växthus och lugn på magiska Lilla Bjers

Odla, skörda, tillaga och servera. På pärlan Lilla Bjers i Västerhejde utanför Visby arbetar de med råvaran hela vägen. Rätterna komponeras efter dagens skörd och grönsakerna, som alla odlas på gården, är mittpunkten på tallriken. Hit lockas turister och gotlänningar från början av maj till slutet av september för mat, dryck och naturligtvis för upplevelsen.
Inspiration

Koreanskt med Jens Linder

Jens Linder är kock och matjournalist. Genom sina matartiklar och recept i Dagens Nyheter och Gourmet har han gjort sig känd och uppskattad i matsverige. Han arbetar som frilansande och framgångsrik matskribent, ett jobb som har tagit honom på resor över hela världen. Hans senaste kokbok handlar om mat från Korea.
Inspiration

Personligt och actionfyllt hos Vasastans nya stjärna

I den undangömda lokalen på Norra Stationsgatan 51 slog Etoile upp dörrarna tidigare i våras. Bakom satsningen står kockarna Jonas Lagerström och Danny Falkeman. Här serveras en fast meny à 19 serveringar där arbetet ute i matsalen är minst lika viktigt som det inne i köket.
Inspiration

Lernia utbildar framtidens kockar

Mitt i saluhallen vid S:t Eriks torg i Uppsala utbildas några av framtidens kockar. Med goda samarbeten med restaurangbranschen, erfarna lärare och ett nytänk som följer dagens trender blir eleverna väl rustade för att möta arbetslivet som kock.
Inspiration

The Bulls – brandstationen där man släcker törsten

The Bull´s är ett internationellt steakhouse på Lilla Torg, mitt i centrala Halmstad. Det som tidigare var en gammal brandstation är nu en populär restaurang.
Inspiration

Kocktävling på Elite Hotel Marina Tower

Nyligen var det dags för Elite Hotel Masterchef, ett nytt initiativ av Elite Hotel som med detta anordnade sin första interna kocktävling. Vi på Martin & Servera var med och sponsrade med bland annat råvaror och ställde även ut med monter.
Inspiration

Italienska saluhallskonceptet EATALY Stockholm

Eataly-kedjan har öppnat sin första saluhallsbutik i Sverige. Här kan gästerna äta på plats, köpa färdig mat eller råvaror med sig hem. Eataly i Stockholm har öppet alla dagar i veckan från frukost till kväll.
Inspiration

Alltid 100 % lokalproducerat på Bastard Burgers

Bastard Burgers har en enkel grundidé, att servera den godaste burgaren du har ätit. Vi är stolt leverantör av lokala råvaror till burgarkedjan som utlovar streetfood med inspiration från New York och kvalitet från Norrland.
Inspiration

Johan Gottberg: Kaos skapar nytänkande

Johan Gottberg är mannen som vände upp och ner på det mesta när han startade lunchrestaurangen K-märkt Garnisonen i Stockholm. Idag är han konsult med kreativt kaos som verktyg för att skapa ökad hållbarhet och långsiktiga förändringar.
Inspiration

Möt Desirée Jaks

Vi har träffat Desirée Jaks, medlem i juniorkocklandslaget, nybliven nordisk mästare i matlagning och kock på stans nya stjärnkrog, Agrikultur. Vi träffar henne för att prata om hur det är att tävla i matlagning och för att ta del av hennes framtidsplaner.
Inspiration

God mat att längta till är hjärtat på vegetariska Rutabaga

Vegetariskt har sällan känts så intressant som när Mathias Dahlgren berättar om sin törst efter förnyelse. På hans restaurang Rutabaga får den vegetariska maten ta plats i en modern, urban och mångkulturell form.
Inspiration

Möt Ola Wallin

Vi har träffat Ola Wallin, kock på SK Mat & Människor i Göteborg, medlem i Svenska Kocklandslaget och nybliven Nordisk mästare i matlagning.
Inspiration

Skreitider med Tommy Eriksson på Högberga Gård

På en klippa med en fantastisk utsikt över Stockholms inlopp ligger konferenshotellet Högberga Gård. Här är Tommy Eriksson gastronomisk ledare. Hållbarhet och passion är hans ledord.
Inspiration

Smakrika och hållbara vintergrytor

Tim, Jens och Fredrik är tre erfarna kockar som sadlat om. Tim och Fredrik jobbar i Martin & Serveras säljkår och Jens, tidigare distriktsansvarig säljare, är numera General Manager för de svenska Kocklandslagen. Vi bad dem ta fram två recept var på goda rätter som du kan laga utan att det kostar allt för mycket. Recepten skulle även kreeras utifrån ett hållbarhetsperspektiv och med möjlighet att byta ut ingredienser till mindre ädla detaljer.
Inspiration

Kvinnliga framtidslöften

Tack vare stipendium från Malin Söderström får fyra vassa kvinnliga framtidslöften möjlighet att, tillsammans med Svenska Kocklandslaget, utbilda sig, träna och tävla fram till och med Culinary World Cup i Luxemburg i november 2018.
Inspiration

Vegetarisk festmeny

Robert Hedman på systerbolaget Grönsakshallen Sorunda har skapat en vacker och smakrik vegetarisk festmeny med svenska råvaror i säsong.
Inspiration

Julbord med Jimmi Eriksson och Daniel Haynes

Jul betyder naturligtvis julbord och det traditionella julbordet i sin tur innebär sju rundor med olika teman. Med användbara tips, recept på välsmakande rätter och inspirerande tankar från kocklandslagsmedlemmarna Daniel Haynes och Jimmi Eriksson blir julbordet en succé för både gäster och krögare.
Inspiration

Haymarket by Scandic – Ett hotell med hållbarhetsfokus

Scandics första signaturhotell ligger i gamla PUB-huset på Hötorget i Stockholm. Inredningen är inspirerad av både nutid och dåtid, enligt devisen Lady Gaga möter Greta Garbo. Martin & Servera är stolt samarbetspartner och leverantör av allt från lyxig fransk dessertvagn till schyssta kastruller.
Inspiration

Cocktails and sweets på Kung Carls bakficka

Lördag, när eftermiddag går över till kväll. Efter shoppingrundan. Innan en sen middag eller efter en lång lunch, brunch. För att du gillar det söta, eller bara vill hänga i en härlig bar som andas tidigt 1900-tal. Sippa på en cocktail och avnjuta något sött till. Känns det lockande? Konceptet heter Cocktails and sweets och finns på Hotel Kung Carl i Stockholm.
Inspiration

Icehotel 365: öppet året runt med hjälp av en solcellsanläggning

I snart 30 år har Icehotel skapats i takt med att Torne älv fryser till is och sedan smälts ner igen lagom till våren. Nu öppnar en permanent del av Icehotel som med hjälp av solenergi kommer att vara öppet året runt. Även i restaurangen har isen en central betydelse.
Inspiration

Svenska matlagningsmetoder i Etiopisk tappning

Johan Ström är på semester i Sverige. Till vardags jobbar han på Addis catering i Addis Abeba, Etiopien. Han har länge velat gå någon av GastroMerits utbildningar och den här gången tog han tillfället i akt och bokade fyra stycken på en gång.
Inspiration

Hett i Västerås: The Steam Hotel

Det hundraåriga ångkraftverket vid Mälaren i Västerås har förvandlats till The Steam Hotel – ett 18-våningar högt lifestylehotell i industri¬romantisk stil. Här används eld, kol och ånga som inslag i matlagningen.
Inspiration

Norrbottniska smaker hos Hemmagastronomi

För nio år sedan återvände Simon Laiti till hemstaden Luleå där han tillsammans med sin fru Emma Laiti har skapat Hemmagastronomi. Häng med till Norrbotten och inspireras av Simon och höstens delikatess, rensarv.
Inspiration

Storhogna Högfjällshotell och Spa har lyckats med att ta in naturen

På mäktiga 725 meter över havet får gästerna en oväntad upplevelse och en magisk vy över det vackra Jämtland. I sin vinterträdgård har de förutom mat, också höga träd, växtplanteringar efter säsong, en damm med fiskar i och ett naturligt lugn.
Inspiration

Pite Havsbad: Matupplevelser på Nordens största resort

Glassbar, taverna, juicebar och takterrass – sommaren på Pite Havsbad är full av matupplevelser och äventyr för hela familjen. Sommaren 2016 blev en rekordsommar i antal besökare och nu satsas det ännu mer på de redan många matupplevelserna.
Inspiration

Härlig mentalitet och inspirerande hållbarhetstänk

Att arbeta med hållbarhet och ha kul är i fokus på Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog, som ligger vid Hjälmarens sydvästra strand. Med tanke på det vackra läget är det inte konstigt att stället blommar upp på sommaren.
Inspiration

Sommarkrog på Svartsö

Svartsö krog strävar efter att frångå det traditionella skärgårdsköket och ta "stadskrogen" ut bland kobbar och skär. Tillgången på råvaror och utbudet av gäster kan vara osäkra, men det bjuder också på möjligheten att skapa något unikt!
Inspiration

Hemmakänsla, professionalism och vasst käk

På kort tid har Portal blivit Stockholms nya krogpärla. Sedan premiären i augusti 2016 har de hunnit vinna både Årets Affärskrog och Gulddraken, men framför allt sina gästers hjärtan.
Inspiration

En medveten dryckesmeny där alla ska hitta något som passar

Krögaren Thomas Hulldin driver Docklands som ligger i Finnboda hamn i Nacka strax öster om Stockholm. Docklands titulerar sig som en medveten kvarterskrog som blandar modernt och nytänkande. Drycken tar en självklar och stor plats i verksamheten.
Inspiration

Ett måste på Sommargotland

Glassmagasinet har funnits sedan 1988 och är beläget i Visby hamn på Gotland. Med sina över 300 olika smaker är det Sveriges största glassbar. Andreas, som är glassmästare och kock, berättar mer om hur det är att driva en säsongsverksamhet.
Inspiration

Pizza handlar om kärlek och fräscha råvaror

Mozzarella, mortadella, prosciutto, skinka, oliver och så klart en riktigt bra tomatsås. När vi pratar med våra kunder som driver pizzerior säger alla samma sak: Råvarorna är det viktigaste.
Inspiration

Hållbarhet i fokus - en succé från start

På en parallellgata till avenyn i Göteborg hittar du den lilla familjeägda restaurangen Natur. Planen var från början att starta en vinbar med naturviner, men konceptet gjordes om. På Natur är hållbarhet i fokus och allt går i naturens tecken, inte bara vad gäller dryck utan även inredning och råvaror.
Inspiration

Passion för sötsaker och choklad

Jonas Nilsson är en är kock och konditor känd från Dessertmästarna 2015. Passionen för choklad och sötsaker har han haft länge – redan vid fem års ålder ville han bli godistillverkare.
Inspiration

SPiS är Kirunabornas restaurang

SPiS är restaurangen som blivit ett helhetskoncept för mat och dryck i Kiruna. Verksamheten innefattar en restaurang, ett bageri, cateringverksamhet, svampodling, deli och ett hotell. "Vår strategi är att alltid finnas till för de som bor här året om. Om de är nöjda rekommenderar de oss till Kirunas besökare." säger Johan Lans, en av två delägare till SPiS.
Inspiration

Lokalt och exklusivt på Prostens pizza i Falkenberg

Marcus Nordgrens och Lisa Lemkes andra vardagsrum finns i deras prunkande trädgård i en gammal prästgård strax utanför västkuststaden Falkenberg. Tanken var att ha en enkel pizzeria för grannarna, men idén växte och antog oanade proportioner.
Inspiration

Italiensk provins i hjärtat av Sundbyberg

I Sundbyberg ligger Matilde, en restaurang som satsar stort och serverade 250 luncher redan första dagen. Konceptet är enkelt: "Riktigt schysst italienskt". Affärslunchen, vardagsmiddagen med barnen eller fredagskvällen med vännerna – allt fungerar på Matilde. Herman Rasmuson, en av delägarna, berättar mer.
Inspiration

Kvarterskrog med höga ambitioner

Bakom moderna Sensum i Stockholm står Mikael Wretman, Katarina "Katta" Kaselli och Johan Tengsved som alla brinner för riktigt bra mat. Här jobbar man enligt devisen drop-in-vänlig kvarterskrog med ambitiös mat. Varje gäst ska känna sig varmt välkomnad och överraskas av den ständigt föränderliga menyn. Vi träffade gänget bakom krogen både före och efter öppning för att höra deras tankar inför premiären, men också hur det gick sen.
Inspiration

Haka på trenden med Clean Eating

Att laga mat utan gluten och mjölkprodukter är lätt, fräscht och fantastiskt gott! Vi tog hjälp av Elisabeth Johansson och lät henne ge förslag på enkla och nyttiga rätter som både vuxna och barn gillar.
Inspiration

Kalle Bengtsson bakar

Idag är det många caféer och bagerier som väljer att nischa sig genom att baka med ett speciellt mjöl. Vi har låtit Kalle Bengtsson från Svenska Kocklandslaget baka några fantastiskt goda bröd av mjölnyheter från Ramlösa Kvarn, det allra senaste tillskotten i vårt mjölsortiment.
Inspiration

Frida, tång och Tak

Minska svinnet genom att ha färre komponenter av högre kvalitet. Japanska rätter av överblivet sushiris. Fisk i säsong. Hållbart odlad lax. Svenska alger. Egen odling på Ugglarps Grönt. På nya restaurang Tak bygger Frida Ronge in hållbarhet i systemet från början.
Inspiration

Hotellet som smälter och byggs upp igen varje år

Följ med på en resa till en riktig pärla 20 mil norr om Polcirkeln, till en iskall vardag för Alexander Meier, Icehotels köksmästare. Han läste utbildningen Restaurant Manager för att få bättre förutsättningar att driva sin verksamhet i midnattssolen.
Inspiration

Ett kök med kärlek för lokala råvaror

I anrika Stora Hotellet i Umeå ligger Gotthards krog. Bakom framgången står två duktiga kockar med stora visioner – köksmästaren Anders Samuelsson och kökschefen Nils Albertsson. Här är det lokala i fokus och samarbetet är tätt med de närliggande gårdarna. Krogen har dessutom en helt egen grönsaksodling.
Inspiration

Från stjärnkrog till kvarterskrog

Lux Dag för Dag ligger i en K-märkt byggnad på Lilla Essingen i Stockholm. Restaurangen arbetar med närproducerade råvaror och tillagar dem på ett varsamt och smakfullt sätt. Naturens lagar styr restaurangens meny som ändras dagligen beroende på vilka de bästa råvarorna är för stunden.
Inspiration

StikkiNikki serverar dagsfärsk gelato på högsta nivå

Helt oemotståndlig och handgjord ekologisk glass får stockholmarna att vallfärda till StikkiNikki. Möt grundaren Nicole Emson som berättar om varför hon är besatt av glass.
Inspiration

Framgångsrik kock och läromästare

Karin Fransson är en av Sveriges mest framgångsrika kockar som även har förmågan att sprida sina kunskaper till de yngre som arbetar i hennes kök. Hon är känd genom sin matlagning på tv och i radioprogrammet Meny. Karin Fransson ingår även i juryn för Årets Kock och i hennes kök har flera av Sveriges bästa kockar startat sina karriärer.
Inspiration

Julbord i vildmarken

I Abisko har Mina Johansson Dahl och Dick Johansson skapat ett fjällhotell som kombinerar naturupplevelser med god mat och det lilla extra. För Martin&Serveras tidning Smakfullt lagade Abisko Mountain Lodge upp ett julbord med inspiration från vildmarken.
Inspiration

Skapa maträtten utifrån grönsakerna

Fredrik Juhlin är före detta medlem i Svenska Kocklandslaget och brinner för det gröna. Vi får en pratstund med honom när han sitter på tåget mot Malmö. Han berättar att han ska dit på ett cateringuppdrag, vegetariska smakprover för hundra personer.
Inspiration

En mästare på kött med passion för bra råvaror

På Frölunda lilla saluhall sysslar man med gammalt genuint hantverk. Här mörar och styckar man större delen av allt kött själva för att nå bästa kvalitet. Personalen bjuder på kunskap och inspiration som får kunderna att våga prova nya köttdetaljer.
Inspiration

Mehmet Gürs – med hjärtat i Turkiet

Mehmet Gürs och hans restaurang Mikla är en ledstjärna för Turkiets moderna kök. Vi träffade Mehmet under San Sebastián Gastronomika där han engagerat talade om att ta till vara och hylla landets små, lokala producenter.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.