Din order- & leveranskalender
Välj datum för inventering/prisberäkning

Kunskap

Säsongskalender för vinterns frukt och grönt

Våra svenska rotfrukter har gått från trista till trendiga. Billiga, fyllda med nyttigheter och klimatsmarta bjuder de på spännande smaker och bidrar till fler gröna inslag på middagsbordet.

December

Gul lök

Lök är världens mest använda grönsak och innanför skalet finns både C-vitamin, fibrer och en rejäl dos nyttiga antioxidanter. Klassisk lökstekning ska ta minst 20 minuter för att sockret ska fälla ut och ge den gyllenbruna färgen och söta smaken.

Röd lök

Ölands sandrika och torra jord är en perfekt växtplats för lök. Rödlök är känsligare för ljus och fukt än den gul löken och bör förvaras i torrt och kallt, helst nollgradigt. Karamelliserad passar rödlöken både till kött och fisk.

Äpplen

Kim

En ny svensk äppelsort som härstammar från Cortland och Ingrid Marie. Fruktköttet är saftigt med fyllig smak. Passar både som dessertfrukt och matäpple.

Ingrid Marie

Klassiskt juläpple med god hållbarhet och fin syrlighet som drar åt citrus. Det fasta men lite mjöliga fruktköttet passar bra i bakverk, sallader och som chutney.

Kål

Brysselkål

Har en mild men tydlig kålsmak. Helst ska brysselkålen ångkokas för att behålla sin spänst, men den kan även ätas rå, strimlad i en sallad. Nötter, fetaost och bacon är bra smakkompisar till brysselkålen.

Rödkål

En doldis som förtjänar att finnas på fler ställen än julbordet. Rödkålen passar i de flesta sammanhang där det vanligtvis används vitkål. Prova en rosa coleslaw eller en rödkålssallad i sällskap med äpple, nötter och honung.

Grönkål

Har fått ett rejält uppsving och finns i allt från trendiga grönsaksdrinkar till att dyka upp som ny ingrediens i en guacamole. Grönkål är mycket fiberrik och har högt innehåll av A- och C-vitamin.

Kål

De flesta kålsorter som brysselkål, savoykål och grönkål är vinterhärdiga och vinner på att skördas när de blivit frostbitna. Smaken blir mjällare och konsistensen mindre trådig.

Januari, februari och mars

Jordärtskocka

De små knölarna är näringsrika och har en nötig och lite smörig smak. Jordärtskockan är släkt med solrosen, vilket syns när plantan blommar. Skalad mörknar den snabbt, men håller sig fin om den läggs i vatten. 

Vitkål

En riktig fiberbomb som gått från tråkig till trendig. Ge vitkålsalladen nytt liv och blanda den med fler finstimlade rotfrukter, krydda med lingon och bind samman med yoghurt istället för majonnäs.

Palsternacka

Heter Pastinaca sativa på latin och namnet kommer från pastus som betyder mat. Söt och lätt kryddig är den en fantastisk smaksättare i soppor och grytor. Ugnsrostad kan den blandas med päron av fast sort. 

Rödbeta

Alla betor härstammar från strandbetan som odlats i mer än 3000 år. Prova att baka med betorna och låt dem ge smak och färg i en chokladkaka, muffins eller matbröd.

Kålrot

Är ovanligt rik på C-vitamin och var en viktig basföda innan vi fick potatis. Den kan rivas till råkost, tärnad passar den utmärkt i blandrätter som köttfärssås eller pytt. Kålroten klarar av starka smaker och honungsglaserad med ingefära lyfter den till nya smakhöjder.

Rotselleri

Ger ofta smak åt grytor och soppor men kan lätt förvandlas till en huvudrätt om den helsteks i ugnen, skärs i tunna skivor och serveras med svampsås.

Morötter

På vintern behöver moroten ett smakrikt sällskap för att komma till sin rätt. Ugnsrosta och krydda med spiskummin, chili, vitlök eller färska örter. En skvätt apelsin eller citron tar fram morötternas naturliga smak. 

Vinterpotatis

På sensommaren tas vinterpotatisen upp. Den har fått mogna i jorden och bildat ett fast och hårdare skal som tål hantering och lagring bättre. Potatisen härstammar från samma familj som chili, paprika, äggplanta och tobak. Däremot är den inte släkt med sötpotatis.

Äpplen

Elise

En ganska ny äppelsort med ett hårt, saftigt fruktkött som har mycket syra. Passar perfekt för lagring eftersom syran mildras när äpplet fått ligga någon månad.

Gloster

Ett syrligt och mörkrött äpple som är allergivänligt, eftersom det innehåller mindre av det protein som många reagerar mot.

Frida

Ett nytt krispigt äpple med bra syra och mycket smak. Det skördas i oktober och kan lagras till mars till april.

Rubinstar

Saftigt goda äpplet Rubinstar tål att lagras länge och är gott att äta som det är men passar väldigt bra i äppelkaka.

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader