Din order- & leveranskalender
Välj datum för inventering/prisberäkning

Kunskap

Blåmögelost görs på alla sorters mjölk

Dryckestips

422972 - GALATEA - Frankrike - VSÖ
0,00 kr {{jmfPrisPerEnhetString}}
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
771097 - GALATEA - Italien - VSÖ
0,00 kr {{jmfPrisPerEnhetString}}
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
764159 - GALATEA - USA - VSÖ
0,00 kr {{jmfPrisPerEnhetString}}
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
Det finns blåmögelost med varierande smak, styrka och sälta och den görs på alla sorters mjölk. Roquefort och gorgonzola är två av flera olika blåmögelostar som vi berättar mer om här.

Det blå eller gröna möglet får man genom att tillsätta olika varianter av mögelkulturen penicillium roqueforti. För att blåmögelosten ska bli blå måste syre tillsättas och därför genomborras osten av tunna nålar. Blåmöglet mognar sedan fram i lufttunnlarna och blir starkare ju längre det får utvecklas. De flesta mögelostar får utvecklas mellan tre och sex månader.

Blå- och vitmögelost i kombination

I den här osten har man kombinerat två olika osstyper och tillsatt blåmögel i ystmjölken. Möglet utvecklas sedan i de luftkanaler som bildas. Vitmögelkulturen sprayas över osten, vilket gör att osten möglar från två håll samtidigt. Ostarna är krämiga, milda ostar som varierar i smak, styrka och konsistens beroende på fetthalt och mjölkråvara.

Roquefort

Det här franska osten är den enda av blåmögelostarna som tillverkas på fårmjölk. Osten lagras under 3-6 månader i grottor där luftfuktigheten är konstant året runt. Roquefort är AOC-märkt. Smaken är ren, kraftig och salt. Konsistensen är både fuktig och smulig.

Gorgonzola

Gorgonzola är en italiensk ost med rundare smak än Roquefort och en krämigare konsistens. Osten har en tjock, skrovlig skorpa och blekgult inre med vackra, blågröna ådror. Gorgonzola görs på opastöriserad komjölk. Servera den som den är tillsammans med en bit päron.

Stilton

Den unga osten Stilton kommer från England. Den är smulig, men mjuknar ju mognare den blir. Smaken är först salt, sedan len och färgen är gräddgul med jämnt spridda ådringar.

Kvibille Ädelost

Kvibille ädelost är en stolt, halländsk kusin till Roquefortosten. Den här osten har samma mögelkultur, men är gjord på komjölk. Kvibille ädelost är mild och ganska salt, med en ren och fräsch gräddsmak och nötaktig arom.

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader