Din order- & leveranskalender
Välj datum för inventering/prisberäkning

Östra Fornås Lantbruk

På Östgötaslätten mellan Motala och Linköping ligger familjeföretaget Östra Fornås. Här finns en lång släkttradition av odling, sedan 1802. Gården drivs nu av sjätte generationens odlare. Härifrån kan du köpa närodlad kulpotatis av högsta kvalité.

Närodlad tvättad kulpotatis

Släktgården Östra Fornås drivs av Mattias och Annicka Olofsson, den sjätte generationens odlare. Tidigare har det odlats flera olika typer av skördar men idag odlar paret enbart potatis. De samarbetar med grannarna som odlar spannmål för att få en bra växtföljd. Från Östra Fornås Lantbruk erbjuder Martin & Servera ett brett sortiment av kvalitetspotatis.

Potatisentreprenör

När Mattias Olofssons föräldrar drev potatisodlingen på Östra Fornås Lantbruk i Linköping, tog de upp ca 400 ton potatis per år. Idag tar sonen Mattias upp 7 500 ton per år. Men så visade sig Mattias vara en entreprenör i tidiga år. Redan vid 19 års ålder började han odla vitkål på eget initiativ. Vitkålen är fortfarande en stor produkt på Östra Fornås, men det är potatisen som dominerar.

Mattias driver idag verksamheten med sin fru Annicka och föräldrarna, som fortfarande hjälper till.

"Man blir lite av en allt-i-allo i en sån här verksamhet", säger Annicka som vanligtvis sköter ekonomin och logistiken. "Idag är det Mattias mamma som är truckförare. Själv har jag agerat servicetekniker," säger Annicka och skrattar.

Vid Martin & Serveras besök har Mattias inte tid att lämna potatisskörden som ska vara klar under september månad. Vår intervju äger därför rum i gårdens senaste investering, en självgående potatisupptagare. Än så länge finns det bara ett fåtal av dem i Sverige. Denna investering kan plocka potatisen från fyra rader till skillnad från de tidigare två. Allt har automatiserats och kontrolleras av Mattias från bildskärmar i förarhytten.

"Det tar tid att köra in en sån här maskin. Vi sätter vår potatis i lerig gjord och det är en av de saker maskinen måste anpassas till nu. Att vara potatisodlare kräver att man lever sitt liv på naturens villkor. Bra maskiner med ökad kapacitet är då viktiga hjälpmedel som gör det möjligt att expandera som jag och Annicka gjort." berättar Mattias.

"

Man måste tycka om yrket och livsstilen det för med sig. Är vädret rätt får man strunta i grillandet och ge sig i kast med skörden

"

Mattias Olofsson

Men det slutar inte vid att all potatis plockats. Den ska tvättas, sorteras, och avsynas manuellt innan den torkas och slutligen packas i påsar och lådor. Allt detta sker på Östra Fornås med hjälp av Mattias familj och 10-12 anställda.

Nu bygger man dessutom ut lagringskapaciteten med ytterligare 2 600 m² lager och en ny packdel.

"Antingen står man still eller så satsar man och fortsätter." säger Mattias.

Läs mer om leverantören på deras hemsida.

122770 - ÖSTRA FORNÅS - Sverige - Kylt
0,00 kr {{jmfprisString}} / KG
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader