Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Kunskap

Typer av salt

Kunskap

Saltskola

I tre delar har du möjlighet att lära dig mer om salt för att få en ökad förståelse för vad saltet har för funktioner i såväl mat som i kroppen. Vår saltskola är framtagen i samarbete med vår leverantör av havssalt, som viger sitt arbete åt att hitta sätt att producera salt på effektiva och nytänkande sätt.
Kunskap

Martin & Serveras havssalt

I saltskolans andra avsnitt går vi in djupare på vårt eget havssalt som skördas i Storbritannien. Martin & Serveras havssalt är rent och mineralrikt och kan användas till alla möjliga recept som lagas i köket.
Kunskap

Havssaltet ger dig hälsofördelar

Tredje avsnittet av vår saltskola behandlar hur viktigt saltet är för vår hälsa. Utan salt går vi miste om ett flertal mineraler som är vitala för kroppens funktioner.
Idag finns det en mängd olika salter som bistår med olika smaker och nyanser i maten. I första delen av vår saltskola går vi igenom sex olika typer av salt och när de passar att använda.

Martin & Serveras havssalter

Vårt salt produceras på halvön Lizard Peninsula, Storbritannien, och skördas för hand endast 8 meter från den atlantiska kustlinjen i en miljövänlig skördeanläggning. Saltet innehåller 60 mineraler som är nödvändiga för människans hälsa och finns naturligt i det A-graderade vatten som det tillverkas från.

Havssalter finns som krispiga kristaller och som fina flingor, saltet är mångsidigt och används i alla former av matlagning, finish, mixologi, konfektyr, bakning, inläggningar och rimningar.

Fleur de Sel

Fleur de Sel översätts till ”Saltblomman”. Havssaltet är skördat för hand från tidvattenpooler vid kusten av Brittany, Frankrike. Papperstunna saltkristaller som är försiktigt dragna från vattenytan på soliga, torra dagar med en lätt vind. Under skörden används endast traditionella saltkrattor.

Saltet är något fuktigt, har en hög mineralhalt och har en blå-grå nyans orsakat av orenheter som hänger med i skördeprocessen. Fleur de Sel gör sig perfekt som finish för att höja smaken på kött, skaldjur och grönsaker, men även på choklad och karamell.

Bordssalt

Bordssalt är tillverkat från saltkällor under jorden. Saltet är raffinerat och finmalt där spårmineraler har avlägsnas i tillverkningsprocessen för att endast ha kvar ren natriumklorid. Bordssaltet är behandlat för att förhindra klumpar.

De flesta bordsalten är jodiserade, vilket innebär att jod har tillsatts för att förhindra jodbrist, vilket kan orsaka hypertyreoidism (ökad sköldkörtelfunktion). Jodat salt kan få en bitter smak om de överkonsumeras som kan kännas obehagligt.

Himalayasalt

Himalayasalt är skördat för hand från Khewra saltgruva belägen i Himalayabergen i Pakistan. Saltets färg kan variera från naturvit till djup rosa, beroende på de olika mineraliska föroreningarna i bergsaltet. Tack vare den höga mineralhalten i Himalayasalt kan det användas i spabehandlingar såväl som i köket.

Kristallstrukturen i Himalayasalt är väldigt tät vilket gör det svårt för det grova saltet att lösas upp om de appliceras direkt på mat. Därför passar saltet bäst i matlagning, exempelvis vid saltbakning, eller om man krossar/maler det, som finish eller dekoration till drinkar.

Generellt Havssalt

Den allmänna termen för salter skördade från havet, "havssalt" kan innefatta kristallina salter som har skördats för hand genom avdunstning och jodiserade salter som har bearbetats till en kubisk form.

Svart Lavasalt

Hawaiianskt salt, även kallat Svart lavasalt, är skördat från vulkanöarna på Hawaii och får sin färg från tillsatser av aktivt kol. De svarta grovkorniga, krispiga saltet agerar perfekt som finish på fläsk och skaldjur.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.