Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Nordisk Råvara - närodlat med omsorg
Inspiration

Nordisk Råvara - närodlat med omsorg

Nordisk Råvara beskriver sitt utvecklingsarbete för odlingsmetoder som gynnar biologisk mångfald och tipsar om hur du kan implementera mer baljväxter på menyn.

Nedan berättar vår leverantör Nordisk Råvara om sitt hållbarhetsarbete.

Nordisk Råvara har ett unikt sortiment av svenskodlade baljväxter och specialgrödor som gör nytta för både hälsa och miljö. De strävar efter en matkultur där produkterna tas fram med omsorg och eftertanke. En skonsam odling, anpassat efter våra svenska jordar, skapar bästa förutsättningar för råvarornas smak och kvalitet.

Svenskodlade baljväxter och grödor 

Nordisk Råvaras filosofi är att vi måste odla mer av det vi själva äter för att minska klimatavtryck i matproduktionen. Mångfald på svenska fält minskar inte bara belastningen, utan kan också bidra till att reparera miljön och öka artrikedom i vår natur.
Mat ska vara spårbar. Det ska vara tydligt varifrån den kommer och vem som har producerat den. Genom att odla grödor i Sverige, i samarbete med engagerade odlare som Nordisk Råvara ständigt har kontakt med, säkerställer de full kontroll över hela kedjan. Alla som delar Nordisk Råvaras värderingar om en naturfrämjande matproduktion förstår vikten av var och hur maten produceras.
 
-

3 sätt att tillsätta linser i dina rätter

Genom att tillsätta baljväxter i rätter som du är trygg med att laga och som du vet att dina gäster uppskattar kan du öka näringsinnehållet, förhöja smaker och skapa en modern tallrik som dessutom sparar pengar. Här delar Nordisk Råvara med sig av tre enkla tips att testa!

Linsröra till färsbiffar

 
En linsröra passar utmärkt till exempelvis goda färsbiffar som du serverar med rostad potatis och rosmarinsky. Genom att minska biffarnas storlek eller blanda ut färsen med potatis eller grönsaker kan du minska andelen kött i ditt vanliga recept.

Komplettera med en linsröra så bibehåller du proteinmängden, ökar näringen i form av fibrer och mineraler, samt sänker både klimatavtryck och totalkostnad på rätten. Dessutom förnyar du din populära rätt med något som känns modernt.

Förslag på linsröra:
Använd Korallins Rosana eller Gotlandslins (kokta enligt instruktion på förpackningen). Båda sorterna har en mild nötighet som passar utmärkt till färsrätter.
Dela och stek champinjoner i generöst med rapsolja. Smaksätt med salt, peppar och vitlök. Tillsätt linserna, avrunnen syltlök och färsk spenat.
Smaka av med salt och peppar samt ev. lite god vinäger och örter som persilja och gräslök.
 

Linshummus till bakad sej

En härlig linshummus förhöjer en tallrik med bakad sej och potatis. Rimma och ugnsbaka fisken i fina portioner. Dra ner på fiskens vikt i din servering och komplettera proteinet på tallriken med en linshummus.

Tillagningsförslag:
Grön lins Anicia (kokt enligt instruktion på förpackningen).
Mixa linserna med lite kokspad och rapsolja till en slät fin kräm.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Tillsätt även lite alger om du vill ha lite havsmatskänsla även i hummusen.
 

Röror, crèmes och spreads

Röror, crèmes eller spreads är användbara till mycket, bland annat på bröd, salladsbufféer, kött, fisk eller som dipp. Bara fantasin sätter gränser på goda kryddningar. Om man väljer en spread gjord på svenska baljväxter istället för smör på en smörgås reduceras 90 % av klimatavtrycket och sparar dessutom pengar.

Här är ett exempel på en röra som passar fint till bröd eller snacks:
Korallins Rosana (kokt enligt instruktion på förpackningen).
Rosta hackad morot och vitlök i oljad panna.
Mixa linser, rostad morot och vitlök samt lite russin till en slät kräm.
Smaka av med gurkmeja, vinäger, salt och peppar.
 
Annonsen är publicerad 1 februari 2024. Källa: Nordisk Råvara

Mer inspiration från Nordisk Råvara

Inspiration

Utvalt med omsorg - Nordisk Råvara

Nordisk Råvara tipsar om hur du får in mer baljväxter på menyn, och hur du kan göra skillnad genom bra och hållbara produktval.
Inspiration

Nordisk råvara: Traditionella och otraditionella grödor skonsamt odlade i svenska jordar

Nordisk Råvara letar i det svenska kulturarvet efter äldre sorter som glömts bort eller är på väg att försvinna. Grödor som minskar miljöbelastningen och bidrar till att reparera miljön. Resultatet blir råvaror av hög kvalitet, med fina näringsvärden – och de smakar fantastiskt.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.