Nordisk Råvaras grödor odlas i Sverige, hos ett nätverk av engagerade odlare som är stolta över sin råvara. De här grödorna är alternativ som minskar miljöbelastningen och bidrar till att reparera miljön.
– Vi kan, genom att odla rätt, vända processen och binda kolet genom att ha högre humushalter i jordlagren, det vill säga arbeta ner mer organiskt material, säger Gunnar Backman, en av grundarna av Nordisk Råvara. Rätt odling av livsmedel är ett verktyg för att få klimatet i balans.
Nordisk Råvara letar i det svenska kulturarvet efter äldre sorter som glömts bort eller är på väg att försvinna och gör dem tillgängliga igen. Bland grödorna finns allt från Gråärt, en ärta som var baskost i Norden förr i tiden, till de smakrika kulturarvsgrödorna Gotlandslins, Rättviksärt och den proteinrika Lupinbönan.
– Vi väcker grödor till liv som hållit oss levande och välmående i generationer och gör dem till en del av vår moderna matkultur, säger Gunnar Backman.
Svenska baljväxter passar exempelvis i röror, crème eller spreads – att serveras till bröd, sallader, kött, fisk eller som dipp – men också att dryga ut färsrätter med. Quinoa är en utmärkt bas för kalla sallader, till grytor, soppor och som bas i vegetariska biffar och mycket annat.
– Quinoa är ett exempel på en otraditionell gröda, den kan med fördel odlas i Sverige och blir fantastisk. Vi hoppas att den svenska odlingen bidrar till att trycket på jordarna i quinoans ursprungsländer minskar och ökar tillgången för dem i ursprungsländerna som har quinoa som sin basföda, säger Gunnar.