Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Tips för minskade kostnader och ökad lönsamhet
Inspiration

Tips för minskade kostnader och ökad lönsamhet

När kostnader stiger gäller det att försöka spara in där det går. Genom åren har vi fått många matnyttiga tips från kunder, kockar, leverantörer och medarbetare. Här hittar du några utvalda.

Använd hela råvaran  

Vid tillagning av mat är det inte ovanligt att det blir fullt användbara delar av råvaran kvar. Det kan gälla stjälken på en broccoli, skal från potatis eller ben från en styckningsdetalj. Kasta det inte, ta vara på hela råvaran – finhacka broccolistjälken och lägg i en sallad, gör krispig garnering av potatisskal och använd ben till buljong och fond. När det gäller användningsområden är det bara din fantasi som sätter gränser. Fler tips hur du bör tänka kring användning av hela råvaran hittar du här.

"Varje liten del av en råvara som slängs är en kostnad, både ekonomiskt och miljömässigt, och mycket pengar kan sparas om man arbetar smart."

Hector Hernandez, f.d. key account manager på Martin & Servera

Handla efter säsong

Att handla och tillaga mat som är i säsong är inte bara en vinst för plånboken, utan även miljön. Råvaror i säsong smakar inte bara mer och är mer näringsrika - de är generellt också billigare då utbudet är större. 
Vet du när tryffel från Öland är i säsong? Eller vit sparris, polkabeta och ramslök? Vi har samlat allt du behöver veta om när på året som du kan få det allra bästa från naturen till din meny. Du hittar vår säsongskalender för frukt och grönt här. 
 

Se över portionerna

Utöver eventuellt svinn i köket är det också värt att lägga lite tid på att se över hur svinnet från gästerna i matsalen ser ut. Är det många som lämnar mat kvar på tallriken? Se över era portioner.  Det kan vara värt att minska portionerna och istället låta gästen ta om eller be om påfyllning. Se också över hur rätten är uppbyggd. Kan du minska på det ofta dyrare proteinet och i stället addera mer grönsaker? 

"Planering, fantasi, mindre portioner och våga ha kort framförhållning på din meny för att se vilka varor som finns tillgängliga."

Carola Magnusson, grundare och VD av Carolas Eko

Handla till nedsatt pris

Som ett led i att minska matsvinn lanserade vi för några år sedan en utförsäljningslista. I utförsäljningslistan hittar du produkter som är fullt dugliga och ätbara, men som av någon anledning är nedsatta i pris. Ha som vana att kolla igenom utförsäljningslistan när du beställer. Se om du kan planera kommande veckas lunchmeny eller en Kvällens rätt utefter vad du kan få tag på billigare just nu. Läs mer om utförsäljningslistan.
 

Koll på menyn

Det är viktigt att ha koll på hur din försäljning ser ut. Vet du vilka rätter som fungerar mindre bra på din meny? Har du en rätt på menyn som inte säljer bra - våga plocka bort den. Det minskar inköpskostnader och det eventuella svinn som bristen på försäljning kan medföra.
Har du mat eller fika kvar när stängning närmar sig? Ta hjälp av appen Karma. På så sätt får du ut maten till försäljning och slipper slänga. 
 

"Karma är ett fantastiskt initiativ! Vi har räddat mat som vi annars hade behövt slänga och dessutom har vi fått nya kunder som aldrig varit hos oss förut."

Christian Mertzig, ägare och arbetande styrelseordförande

Se också

Tjänster

Restaurangtjänster – Avtal och tjänster som förenklar din vardag

Få en enklare och mer lönsam vardag med Restaurangtjänster. Vi hjälper dig att skaffa konkurrenskraftigt prissatta avtal, färdigförhandlade och klara för alla kunder i Martin & Servera-gruppen. Allt från kortinlösenavtal till försäkring och bemanning samlat på en plats. Här hittar du även alla Martin & Serveras egna tjänster.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.