Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

50/50 köttbullar i tomatsås med pasta

Recept skrivet av
Jessie Sommarström
Årets Rätt 2023 – en modern klassiker med fokus på hållbarhet

Ingredienser

Lagom åt: 4 personer

Tomatsås:
  • ½ gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • ½ dl vitt vin
  • 400 g konserverade hela tomater
  • ½ kruka färsk basilika
  • 1 tsk strösocker
  • ½ dl rapsolja
  • salt och svartpeppar
 
50/50 köttbullar:
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ dl ströbröd
  • ½ gul lök
  • 250 g gärna svenskodlad vegofärs
  • 250 g blandfärs
  • 1 ägg
  • ½ citron, finrivet skal
  • 1-2 msk finhackad färsk persilja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1-2 msk smör, till stekning
 
Till servering:
  • 360 g pasta efter önskemål
  • Riven lagrad prästost
  • ½ kruka färsk basilika

Tillagning

50/50 köttbullar:

  1. Finhacka löken, stek mjuk i smör och låt svalna.
  2. Blanda svenskodlad vegofärs och blandfärs med salt och blanda runt.
  3. Vispa ner ströbrödet i vispgrädden i en bunke och tillsätt ägg, citronskal, persilja och nymalen svartpeppar.
  4. Gör ett stekprov för att justera kryddningen vid behov.
  5. Stek i smör så du får en fin yta tills bullarna är genomstekta. Slå på tomatsåsen, låt puttra någon minut.


Tomatsås:

  1. Skala och finhacka löken. Skala och finriv och vitlöken.
  2. Stek lök och vitlök i olivolja och smör till allt är mjukt utan att det får färg.
  3. Häll på vitt vin och låt sjuda i ca 3-4 min.
  4. Häll på tomaterna, skölj ur burken med lite vatten och tillsätt vattnet. Låt sjuda utan lock i 20-30 min.
  5. Tillsätt basilikan.
  6. Tag av från värmen och mixa allt slätt, häll i rapsoljan under mixningen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.


Pasta:

  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  2. Lägg upp pastan toppa med tomatsåsen och 50/50 bullarna.
  3. Riv över ost och toppa med basilika och nymalen svartpeppar.

Inspiration från Jessie Sommarström

Recept

50/50 taco med sötsyrlig rödkål

Genom att byta ut 50 procent av köttet till svenskodlade baljväxter blir rätten både nyttigare och mer hållbar. 50/50-principen passar till exempel i tacofärsen, köttbullar, biffar, bolognese och lasagne.
Inspiration

Jessie Sommarström: 50/50-principen

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, vill förändra och förbättra framtidens matlagning med hållbara val. Hennes 50/50-princip med hälften köttfärs och hälften baljväxtfärs är ett modernt sätt att tillaga älskade klassiker på. – Mitt konstanta fokus är att arbeta med bra och hållbart producerade råvaror, säger Jessie.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.