Enligt svensk lagstiftning kan vi inte sälja alkoholhaltiga drycker till personer som ännu inte fyllt 20 år. För att du ska kunna ta del av vårt utbud så måste du verifiera din ålder.
Genom att byta ut 50 procent av köttet till svenskodlade baljväxter blir rätten både nyttigare och mer hållbar. 50/50-principen passar till exempel i tacofärsen, köttbullar, biffar, bolognese och lasagne.
70 g taco kryddmix (eller enligt anvisning på förpackningen)
4-5 dl vatten
rapsolja (till stekning)
Till servering
30 tortillabröd (mjuka)
1 huvudsallad
290 g jalapeño
7,5 dl gräddfil
cheddarost, riven
1 kruka koriander
Tillagning
Sötsyrlig het rödkål
Hacka chili och koriander (inklusive stjälkarna) grovt.
Mixa alla ingredienser utom rödkålen i en matberedare, mixa länge så att inga stora bitar finns kvar.
Blanda den strimlade rödkålen tillsammans med marinaden och låt stå och dra, helst över natten för extra fin färg.
Guaca på gröna ärtor
Hacka silverlök och chili fint.
Mixa ärtorna slätt tillsammans med limejuice, koriander och olivolja.
Blanda ärtmixen med silverlöken, chilin och pressa ner vitlöken.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Isad silverlök
Skala och skiva löken tunt, gärna på mandolin. Lägg lökringarna i kallt vatten med is i ca 10 minuter. Detta gör löken mild och extremt krispig.
50/50 färs
Börja med den svenskodlade färsen och bryn den i en stekpanna på medelhög värme med 3 msk rapsolja i ca 7–8 minuter, rör om emellanåt. Häll den åt sidan.
Bryn sedan nötfärsen.
Blanda ner den svenskodlade färsen i stekpannan, blanda ordentligt och krydda med kryddmixen och slå i vattnet.
Låt koka några minuter.
Servering
Servera med tortillabröd, sallad, jalapeños, gräddfil, riven cheddar och färsk koriander.
Inspiration från Jessie Sommarström
Vi rekommenderar
Recept
50/50 köttbullar i tomatsås med pasta
Årets Rätt 2023 – en modern klassiker med fokus på hållbarhet
Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, vill förändra och förbättra framtidens matlagning med hållbara val. Hennes 50/50-princip med hälften köttfärs och hälften baljväxtfärs är ett modernt sätt att tillaga älskade klassiker på. – Mitt konstanta fokus är att arbeta med bra och hållbart producerade råvaror, säger Jessie.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.