Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

50/50 taco med sötsyrlig rödkål

Recept skrivet av
Jessie Sommarström
Genom att byta ut 50 procent av köttet till svenskodlade baljväxter blir rätten både nyttigare och mer hållbar. 50/50-principen passar till exempel i tacofärsen, köttbullar, biffar, bolognese och lasagne.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Sötsyrlig het rödkål
  • 1,5 chilifrukt
  • 1 kruka koriander
  • 6 dl vatten
  • 2,5 dl citronsaft (ca 2 citroner) 
  • 2,5 klyftor vitlök
  • 1,25 dl strösocker
  • 37,5 g salt
  • 500 g rödkål, strimlad
 
Guaca på gröna ärtor
  • 1 silverlök
  • 1,5 chilifrukt
  • 625 g ärtor, tinade svenska
  • 2,5 limefrukt
  • 1 kruka koriander
  • cirka 1 dl olivolja
  • 2,5 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
 
Isad silverlök
  • 2,5 silverlök
 
50/50 färs
  • 625 g svenskodlad färs/baljväxtfärs, art. nr. 105028
  • 625 g nötfärs
  • 70 g taco kryddmix (eller enligt anvisning på förpackningen)
  • 4-5 dl vatten
  • rapsolja (till stekning)
 
Till servering
  • 30 tortillabröd (mjuka)
  • 1 huvudsallad
  • 290 g jalapeño
  • 7,5 dl gräddfil
  • cheddarost, riven
  • 1 kruka koriander

Tillagning

Sötsyrlig het rödkål

  1. Hacka chili och koriander (inklusive stjälkarna) grovt.
  2. Mixa alla ingredienser utom rödkålen i en matberedare, mixa länge så att inga stora bitar finns kvar.
  3. Blanda den strimlade rödkålen tillsammans med marinaden och låt stå och dra, helst över natten för extra fin färg.
 

Guaca på gröna ärtor

  1. Hacka silverlök och chili fint.
  2. Mixa ärtorna slätt tillsammans med limejuice, koriander och olivolja.
  3. Blanda ärtmixen med silverlöken, chilin och pressa ner vitlöken.
  4. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
 

Isad silverlök

Skala och skiva löken tunt, gärna på mandolin. Lägg lökringarna i kallt vatten med is i ca 10 minuter. Detta gör löken mild och extremt krispig.
 

50/50 färs

  1. Börja med den svenskodlade färsen och bryn den i en stekpanna på medelhög värme med 3 msk rapsolja i ca 7–8 minuter, rör om emellanåt. Häll den åt sidan.
  2. Bryn sedan nötfärsen.
  3. Blanda ner den svenskodlade färsen i stekpannan, blanda ordentligt och krydda med kryddmixen och slå i vattnet.
  4. Låt koka några minuter.

Servering

Servera med tortillabröd, sallad, jalapeños, gräddfil, riven cheddar och färsk koriander.

Inspiration från Jessie Sommarström

Recept

50/50 köttbullar i tomatsås med pasta

Årets Rätt 2023 – en modern klassiker med fokus på hållbarhet
Inspiration

Jessie Sommarström: 50/50-principen

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, vill förändra och förbättra framtidens matlagning med hållbara val. Hennes 50/50-princip med hälften köttfärs och hälften baljväxtfärs är ett modernt sätt att tillaga älskade klassiker på. – Mitt konstanta fokus är att arbeta med bra och hållbart producerade råvaror, säger Jessie.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.