Din order- & leveranskalender
Välj datum för inventering/prisberäkning

Örtbakad svensk lammbog

Recept skrivet av
David Lundqvist
Örtbakad svensk lammbog med kålrot, gotlandslinser och lammsky med brynt smör. Recept av David Lundqvist, Årets Kock 2018.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer


Lammbog

  • 2 kg svensk lammbog, urbenad och putsad
  • 2 vitlöksklyftor, skalade
  • 1 jalapeño, urkärnad
  • 2 kvistar bladpersilja, grovhackade
  • 4 kvistar timjan, repad
  • 2 kvistar rosmarin, repad
  • 1 citron, zest och juice
  • Salt och peppar
  • 1,5 dl rapsolja
  • 100 g smör

Kålrot – puré/bakad/syrad/chips

  • 1,6 kg kålrot, skalad
  • 200 g smetana
  • 200 g smör
  • 3 dl 1,2,3-lag (1 del ättika, 2 del socker, 3 del Vatten)
  • 1 l frityrolja
  • Salt och peppar
  • 2 msk rapsolja
  • Olivolja
  • Citronjuice

Gotlandslinser

  • 500 g Gotlandslinser
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 200 g rotfrukter (morot, palsternacka, rotselleri), skalade och skurna i brunoise
  • 1 gul lök, skalad och finhackad
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt och peppar
  • 50 g smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk risvinäger
  • 2 kvistar bladpersilja, finstrimlad

Lammsky/Brynt smör

  • 2 l oxsvansfond
  • 2 l lammfond
  • 200 g rotselleri, skalad och skuren i bitar
  • 200 g palsternacka, skalad och skuren i bitar
  • 2 st gula lökar, skalade och skurna i bitar
  • 2 st vitlöksklyftor, skalade
  • 4 kvistar timjan
  • 2 kvistar rosmarin
  • 4 dl vitvin
  • 50 g socker
  • Kikomansoja
  • Risvinäger
  • Salt och peppar
  • 200 g smör
Nyhet

Välj svenskt kött

Torkan i Sverige har gjort att det inte finns tillräckligt med bete till nötkreatur och därför blir bönderna tvungna att skicka djuren till slakt. Det ger ett tillfälligt överskott av svenskt nötkött.
Nyhet

David Lundqvist vann Årets Kock 2018

I helgen avgjordes Årets Kock 2018, det som även kallas SM i professionell matlagning. Med ett nytt tävlingsupplägg där flera olika moment, totalt tio stycken, ingick var tävlingen hårdare och jämnare än någon gång tidigare. När vinnaren skulle utses på lördagseftermiddagen stod det klart att ett enda poäng skiljde ettan och tvåan åt.

Tillagning

Lammbog

  1. Rubba bogen med ½ dl av rapsoljan samt salt och peppar.
  2. Stek eller grilla lammet på alla sidor tills mörkt gyllene.
  3. Mixa vitlök, jalapeño, örter och citron med resten av oljan.
  4. Massera in lammet och lägg på galler ovanför form och baka över natten på 57 grader med stängt spjäll.

Kålrot – puré/bakad/syrad/chips

  1. Koka 600 g av kålroten mjuk i vatten. Torka sedan i ugn på 80 grader i 20 min.
  2. Mixa slät med smetana och 100 g smör. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skär 200 g av kålroten i små tärningar. Koka upp 1,2,3-lagen och häll över tärningarna, låt dra i 20 min.
  4. Skär 600 g av kålroten i gaffelbitar. Rosta i ugn på 185 grader med 100 g smör, rapsolja, salt och peppar tills mjuka. Ca 20-25 min.
  5. Hyvla 200 g av Kålroten tunt på mandolin. Fritera gyllene på 155 grader i fritös. Lägg på papper och salta.

Gotlandslinser

  1. Koka upp och sjud linserna mjuka i grönsaksbuljongen med 10 g salt. Koktid ca 20 min.
  2. Häll av linserna.
  3. Sautera rotfrukter och lök i smör och olivolja tills de börjat mjukna.
  4. Vänd ner linserna och smaka av med salt, peppar och vinäger.
  5. Toppa med finstrimlad persilja.

Lammsky/Brynt smör

  1. Reducera fonderna med rotfrukter, vin, lök, örter och socker tills demi glace.
  2. Bryn smöret (125 grader)
  3. Sila såsen genom chinois och smaka av med soja, vinäger, salt och peppar.
  4. Blanka såsen innan servering med smöret.

Artiklar ur receptet

460659 - NYHLENS HUGOSON - Sverige - Fryst
0,00 kr {{jmfprisString}} / KG
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
240234 - F&G M/S - Sverige - Kylt
0,00 kr {{jmfprisString}} / KG
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
299487 - NORDISK RÅVARA - Sverige - Torrt
0,00 kr {{jmfprisString}} / KG
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
399188 - OSCAR - Finland - Torrt
0,00 kr {{jmfprisString}} / L
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
381731 - OSCAR - Finland - Torrt
0,00 kr {{jmfprisString}} / L
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
188862 - ARLA KÖKET - Finland - Kylt
109,00 kr {{jmfprisString}} / KG
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
677690 - ORTO NOVO - Sverige - Kylt
0,00 kr {{jmfprisString}} / ST
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
646687 - MARTIN&SERVERA - Danmark - Torrt
0,00 kr {{jmfprisString}} / L
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader