Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Park and Resorts: Vi bestämde oss för att prova

Varje år besöker nästan tre miljoner människor någon av Parks and Resorts upplevelseparker Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland. Inför årets säsong fattade Parks and Resorts ett beslut med potential att minska koncernens klimatavtryck med upp till 7 procent - bara genom en enskild menyändring.
Isabella Lian är projektledare inom hållbarhet på Parks and Resorts. Hon och hennes kollegor är hela tiden på jakt efter nya sätt att minska koncernens klimatavtryck på.
 
– Maten våra gäster äter står för ca 80 procent av våra utsläpp som vi mäter dem idag. Så ur hållbarhetssynpunkt är det ett intressant och viktigt område för oss att jobba med, säger Isabella Lian. 
 
Som många av Martin & Serveras kunder köper Parks and Resorts in stora mängder livsmedel till sina restauranger, vilket innebär att till synes små förändringar kan ge stora resultat.
 
– Vi ville gärna hitta en volymprodukt som vi kunde byta eller förändra utan att försämra upplevelsen för gästen. Vi ville servera bra mat med ett mindre klimatavtryck. Det var så vi fick upp ögonen för färsen. Det finns väldigt bra alternativ till nötkött idag så vi bestämde oss för att prova.

"”Det finns väldigt många bra alternativ till nötkött idag”"

Isabella Lian, Parks and Resorts
Så under 2023 blev nötfärs till sojafärs i tex mex-rätterna på de fyra upplevelseparkernas menyer. Men utan att Parks and Resorts, som Isabella Lian säger, ”gjorde nån stor grej av det”. 
 
– Vi gick inte ut och sa ”i år kommer vi inte servera köttfärs”. Vi bytte inte namn på rätterna eller satte ut märkningar med ”green” eller ”växtbaserat”. Vi bara bytte. Enda skillnaden mot förr är att det i menyerna nu står ”sojafärs” istället för ”nötfärs”. Det är säkert många gäster som inte ens märkt att vi bytt.
 
Parks and Resorts har heller inte märkt någon större skillnad i gästernas uppskattning av maten.
 
– Vi ser inte någon direkt minskad nöjdhet eller försäljning av de här rätterna. Vi har ännu inte gjort vårt klimatbokslut för året så jag vet inte exakt procent, men vi vet att detta är en av våra storsäljare och att vi besparat planeten flertalet ton utsläpp av växthusgaser. Det är toppen!

Inspireras av branschen

Inspiration

Jessie Sommarström: 50/50-principen

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, vill förändra och förbättra framtidens matlagning med hållbara val. Hennes 50/50-princip med hälften köttfärs och hälften baljväxtfärs är ett modernt sätt att tillaga älskade klassiker på. – Mitt konstanta fokus är att arbeta med bra och hållbart producerade råvaror, säger Jessie.
Inspiration

Matglädje på tallriken hos Tiohundra

I Tiohundras kök tillagas varje år 350 000 portioner och nästan all mat lagas från grunden. Här bubblar köken av goda idéer och utvecklingsprojekt. Kocken och enhetschefen Niclas Gerdsling tycker att han har världens bästa jobb. Och att det är viktigt att matglädjen verkligen hamnar på tallriken.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.